Festivali: za vsakogar nekaj

Pred nami je divje, žurersko, glasbeno, filmsko ali umetniško, skratka – festivalsko obarvano poletje. Že razmišljaš, kam te bo odneslo? Preberi cosmo vodnik po festivalih, ki bodo potekali v tvoji bližini, in se odloči!

Festivali: za vsakogar nekaj (foto: revija) revija
26. 5. 2011

Na otok v kino

Izola se bo od 8. do 12. junija spremenila v raj za vse filmoljubce, saj bo gostila mednarodni filmski festival Kino Otok. Podrobnosti o programu, prizoriščih, vstopnicah in gostih, ki bodo obiskali festival, poišči na www.isolacinema.org.

Nepozabno rokersko doživetje

... te čaka v bližini Milana, na festivalu Rock In Idrho, 15. junija. Na odru se bo zvrstilo osem glasbenih skupin, in če pogledaš program, boš videla, da najboljše hranijo za konec – Foo Fighters.

Za elektronske frikice

Iz mesta Wiener Neustadt v Avstriji bo od 16. do 18. junija odmevala elektronska glasba. Tam bo potekal Urban Art Forms Festival, za svetoven žur pa bo skrbelo več kot 70 didžejev, izvajalcev in drugih 'elektronskih umetnikov'.

Želiš biti 'in'?

V Zagrebu, natančneje ob jezeru Jarun, bo od 21. do 22. junija zaživel INmusic festival, kjer bo med drugim nastopil tudi Jamiroquai. Za vse pomembne podatke odklikaj semkaj.

"¡A bailar!"

Pogrešaš strastne noči, prepojene z latino vročico? Salsa Festival te od 21. do 26. junija vabi v Rovinj na plesne predstave, hude zabave in delavnice (tudi za začetnike), ki jih bodo vodili priznani plesalci.

Za vse okuse

Na zadnji junijski petek se začne pestro dogajanje tudi na Lentu. Od 24. junija do 9. julija bo štajerska prestolnica še tako zahtevne obiskovalce zadovoljila s svojo multikulturno ponudbo najrazličnejših koncertov, gledaliških predstav, plesnih spektaklov, ustvarjalnih delavnic in športnih prireditev.

Črno-beli džez

Poletje v Ljubljani bo s svojimi čari zaznamoval že 52. Jazz Festival. Če ti je ta zvrst glasbe blizu, boš v množici koncertov uživala od 29. junija do 2. julija, ne spreglej pa tudi džezovsko obarvane razstave z naslovom Urejevalci oblakov fotografa Žige Koritnika, ki bo do konca julija na ogled na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli.

Kultura in umetnost na ulici

Ana Desetnica, mednarodni festival uličnega gledališča, se obeta med 30. junijem in 3. julijem. Na več prizoriščih po Ljubljani bo svoje točke predstavljala pisana druščina igralcev, glasbenikov, plesalcev, žonglerjev, vrvohodcev, požiralcev ognja in drugih pouličnih artistov. Če te zanima več, pojdi na www.anadesetnica.org.

Julijsko dogajanje

 • Mimo tega nekako ne moremo: tradicionalno blatna boš na Rocku Otočcu od 1. do 3. julija. Ne pozabi velikih količin pitne vode, kreme za sončenje, kopalk in kondomov.
 • The Garden Festival bo potekal med 6. in 13. julijem na polotočku blizu Zadra. Za vrtnarjenje zagotovo ne bo časa, ker boš polno zaposlena z žuriranjem na petih prizoriščih – eno od njih je celo ladja s pomenljivim imenom 'Argonaughty boat'.
 • Če si že kdaj bila v Srbiji, veš, da so tamkajšnji žuri med najbolj odštekanimi na svetu. Nič drugače ne bo na festivalu Exit, ki bo v Novi Sad med 7. in 10. julijem privabil kopico znanih glasbenikov in še več nenasitnih žurerjev.
 • V peti italijanskega 'škornja' bo od 14. do 17. julija Italia Wave Love Festival. Dogodek nima le glasbene komponente, temveč tudi kulturno in športno, da o velikanskem bolšjaku, kjer boš lahko potešila nakupovalsko mrzlico, sploh ne govorimo.
 • Pod imenom Sajeta se skriva kreativni tabor, ki bo v Tolminu od 18. do 23. julija. Program sestavljajo delavnice (glasbena, foto/video, likovna/kiparska, multimedijska, plesna), predavanja, razstave, projekcije in seveda koncerti vseh mogočih glasbenih zvrsti (tudi alternativa se najde vmes), na katerih bodo nastopali glasbeniki iz Slovenije in tujine.
 • Pravljično istrsko mestece Motovun bo poleti vsem ljubiteljem sedme umetnosti spet odprlo vrata filmskega festivala. V zgodbe s platna se boš lahko vživela med 25. in 29. julijem, kot obiskovalka festivala pa imaš možnost brezplačnega prenočevanja v bližnjem eko kampu.
 • Zrče na Pagu bodo vse poletje središče sveta za tiste žurerje, ki si počitnic brez zabave do jutranjih ur na plaži sploh ne predstavljajo.

Avgusta

... pa ti predlagamo:

 • do 29.: Trnfest, kjer najdeš kulturo na tisoč in en način (pobrskaj po www.kud.si), Ljubljana
 • od začetka meseca: Festival Sanje, ki prinaša osvežujoč piš iz fantazijskega sveta (www.festivalsanje.net), Ljubljana, Goriška Brda
 • 5.–7.: Schengenfest – Festival zvoka, sonca in zabave (www.schengenfest.si), Avtokamp Katra, Vinica
 • 10.–15.: Sziget Festival (www.sziget.hu), v bližini Budimpešte, Madžarska
 • 12.–14.: Stop Making Sense Festival (www.stopmakingsense.eu), The Garden, Petrčane, Hrvaška
 • 18.–20.: FM4 Frequency (www.frequency.at), Green Park, St. Pölten, Avstrija
 • 19.–29.: Mladi levi – mednarodni festival gledališča in plesa (preveri na www.bunker.si), Ljubljana
 • 21.–24.: Panč – Festival stand-up komedije (www.festivalstandupkomedije.si), Ljubljanski Grad

Besedilo: Manca kraševec, fotografije: Petra Cvelbar, red dot, shutterstock, promocijski material

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri