Festival prostovoljstva

Slovenska filantropija in Združenje za promocijo prostovoljstva v sodelovanju z 79 drugimi prostovoljskimi organizacijami iz vse Slovenije pripravlja Festival prostovoljstva mladih, ki bo potekal že devetič.

14. 4. 2008

Vrednotenje prostovoljskega dela

Primer v Angliji in Walesu je pokazal, da kar 17,9 milijonov ljudi opravlja prostovoljsko delo. V povprečju je vsak od njih letno opravil 104 ure prostovoljskega dela, kar skupaj znaša 1,9 milijard ur. Za toliko ur plačanega dela potrebujemo kar milijon delavcev s polnim delovnim časom. Če bi število delavcev pomnožili s povprečno nacionalno plačo, potem je skupni doprinos prostovoljcev vreden 33 milijard evrov. Nedavna študija med evropskimi prostovoljskimi organizacijami kaže na visoko vrednost prostovoljskega dela: vsak evro, ki ga organizacije namenijo podpori prostovoljstvu, se jim povrne v vrednosti od 3 do 8 evrov. Na Univerzi Johnsa Hopkinsa ocenjujejo, da je povprečni prispevek prostovoljskega sektorja k BDP naših gospodarstev do 5 odstotkov.

To je le ena oblika vrednotenja prostovoljskega dela. Vendar s tem ne moremo opisati in zaobseči celotnega potenciala, ki ga ima prostovoljstvo pri povezovanju družbe in krepitvi aktivnega državljanstva.

Teden v znamenju prostovoljstva

Med 14. in 20. aprilom bodo po celi Sloveniji potekali različni dogodki povezani s prostovoljstvom. Lokalni dogodki bodo potekali v Ajdovščini, Celju, Gornjih Petrovcih, Izoli, na Kobilju, v Kranju, Lenartu, Litiji, Mariboru, Metliki, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu, Poljčanah, na Ptuju, v Velenju.

Osrednji dogodek

Izmed vseh prireditev je že tradicionalno najbolj obiskan osrednji dogodek, ki bo v četrtek, 17. aprila, na Prešernovem trgu v Ljubljani.

V dopoldanskem času bodo potekale delavnice različnih prostovoljskih organizacij:

1. Movit NA Mladina: Mednarodno prostovoljstvo EVS – prostovoljci v tujini

2. Svetovalnica PU: Preprečevanje zasvojenosti in omam ter Dobra komunikacija

3. Unicef: Participacija mladih

4. Društvo informacijski center Legebitra: Stopi korak naprej

5. Zavod Voluntariat: Mednarodni prostovolni tabor

6. Srednja zdravstvena šola Juge Polak Maribor: Oživljanje

7. Sloga: Izobraževanje za razvoj / razvojno sodelovanje

8. World Youth Allience Slovenije: Pomen dostojanstva

9. Združenje DrogArt: Pleši z glavo in Izberi sam

10. Društvo za zaščito živali: Odgovoren odnos do živali

11. Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote – Dnevni center za brezdomce: Mladostna iskanja

12. ŠOU v Ljubljani: Spoznaj drugačne kulture in se nauči novih jezikov

Popoldansko dogajanje pa je namenjeno različnim glasbenim, plesnim in podobnim točkam, s katerimi se bodo predstavljali mladi, ki kot prostovoljci delujejo v svojih organizacijah. Osrednji dogodek se bo zaključil z brezplačnim večernim koncertom, na katerem bodo nastopili N.O.N., Bunker band, $.O.$ in Aritmija; dogajanje pa bo povezovala Improliga.

Dan po: mednarodna konferenca

Slovenska filantropija in Evropski center za prostovoljstvo (CEV) organizirata konferenco z naslovom »Vrisovanje prostovoljstva na gospodarski zemljevid Evrope«. Konferenca bo potekala v petek, 18. aprila 2008 od 9. do 18. ure v Mestnem muzeju na Gosposki 15 v Ljubljani.

Več informacij poišči na spletni strani www.prostovoljstvo.org/festival.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri