Fantastičen razlog, zakaj moraš pogosto koga pohvaliti

Vsi smo že slišali, da se dobra energija, ki jo spustimo v vesolje, vrne nazaj k nam. Toda koliko je v tem resnice – in kako lahko to vpliva na naše vsakdanje življenje?

Fantastičen razlog, zakaj moraš pogosto koga pohvaliti (foto: Profimedia) Profimedia
24. 7. 2016

Ko imaš pred sabo polno sobo novih ljudi, se zlahka zgodi, da postaneš nervozna in zaskrbljena. Ali si videti v redu? Kaj če se nihče sploh ne spomni, da je govoril s tabo? Kaj pa v službi? Ali so ljudje le vljudni, ko te poslušajo, in ali so tisti nasmehi umetni? Ali te tvoji prijatelji sploh cenijo?

Obstaja preprost trik, ki odpravi vse te skrbi: žaromete preusmeri od sebe in obrni pozornost na ljudi okoli sebe – v hipu se bo vse spremenilo.

Drugi so prav tako ranljivi kot ti, in če lahko dosežeš, da se počutijo zanimivi, duhoviti idr., boš imela od tega prav toliko koristi, kot jo imajo oni.

"Ko hvalimo druge, pomeni, da smo osredotočeni na njihove pozitivne vidike in na to, kaj zmorejo, namesto na to, kaj nas moti na njih.

S tem jim sporočimo, da jih spoštujemo, in hkrati delamo uslugo sebi, saj pozornost posvečamo temu, kaj je dobrega v drugih in v našem življenju," pravi soulwork terapevtka Tina Puncer.

Premisli o najboljšem komplimentu, ki si ga kadarkoli prejela, ali trenutku, ko si čutila, da je nekomu res všeč tvoj pogled na svet.

Verjetno se boš spomnila tistega občutka.

Kar pa je še pomembneje, spomnila se boš osebe, ki je za to zaslužna. Ta je del zelo pozitivnega spomina – verjetno ti je všeč in ji zaupaš ter bi jo rada spet srečala, tudi če si v njeni družbi preživela le pet minut.

Zaradi pohval se te ljudje bolj zapomnijo in ljudje, ki te imajo v spominu, so lahko močni zavezniki (na primer nekdanji sodelavec, ki zdaj išče zanesljive ljudi, da bi jih zaposlil).

Obenem imaš veliko več možnosti, da te bodo ljudje vključili v svoje življenje (in povabili na zabave), če si kdaj prispevala k temu, da so se počutili bolje. Poleg tega je bolj verjetno, da ti bodo odpustili, ko ti spodrsne, in te podprli, ko boš to potrebovala.

Ko si pohvaljena ti ...

Komplimente je lepo prejeti, toda ne opiraj se nanje!

Razširjaj ljubezen okoli sebe in verjetno se ti bo vrnila, vendar obenem ne dovoli, da se znajdeš v položaju, ko si od tega odvisna.

Tina Puncer, soulwork terapevtka, poudarja: "Pohvale nežno pobožajo dušo, ego pa se z njimi hrani in se jih oklepa. Rečemo tudi, da nam zrastejo krila in izgubimo stik z realnostjo ali lahko zaspimo na lovorikah. Prav tako velja pravilo, da če imajo pohvale nad nami takšno moč, da nas dvignejo, nas bo na drugi strani njihovo nasprotje, kritika, zbilo na tla.

Torej pos­tanemo ranljivi za zunanje misli in mnenja drugih, kar vpliva na našo srečo. Najbolje je torej, da si dovolimo, da nas pohvala zgolj poboža. Predvsem je pomembno, da si sami ustvarimo dobro podobo o sebi ne glede na mnenja drugih."

Preveri se

Da bi podprla nekoga drugega in umaknila pozornost od sebe, je treba imeti veliko poguma in samozavesti. To ni mogoče, če se počutiš ogroženo in negotovo.

Le ko si prepričana vase in ko veš, kdo si, ko ne tekmuješ več z drugimi, si dovoliš, da se umakneš nazaj in v drugih ljudeh uživaš polnejše, radodarnejše in jasneje kot takrat, ko si premišljevala o tem, kakšna si v primerjavi z njimi.

"Vsaka pohvala pove več o tistem, ki jo daje, kot o tistem, ki jo prejema (enako velja za kritiko)," poudarja Puncerjeva in dodaja:

"Različni ljudje bodo v istem človeku pohvalili in prepoznali drugačne stvari – tiste, ki jih sami nosijo v sebi. V resnici v drugih prepoznavamo in hvalimo svoje ogledalo – sebe in svoje pozitivne lastnosti, ki se jih že zavedamo ali pa se jih še ne in si jih še želimo razviti in poudariti. Kajti v drugem ne moremo prepoznati nečesa, česar ni v nas."

Čim več dobrih vibracij

Pohvala je veliko več kot nekaj prijaznih besed. Da bi zares potrdila vrednost drugih, se je treba potruditi.

Ni dovolj le nasmeh, ko vidiš zabavno objavo na družabnem mediju: všečkaj ali deli naprej. Lahko se še bolj potrudiš in spodaj napišeš lep komentar, kar bo okrepilo občutek potrditve in stika.

Če veš, da ima kolegica pomembno predstavitev, jo opogumi. Ko te prijateljica nasmeji, ji povej, kako duhovita je.

Ko se družinski član spomni nate, mu daj vedeti, da se zavedaš, kako pozoren je do tebe. Take majhne stvari lahko naredijo ogromno razliko – za osebo, ki daje, in osebo, ki prejema.

OPOZORILO: Iskrenost je vse

Neiskreno laskanje se lahko opazi na tisoče kilometrov in se ponavadi grdo maščuje. Namesto da bi bila videti pozitivna in spodbudna, boš delovala umetna in nevredna zaupanja.

"Po­hvala se spremeni v priliznjenost, ko pričakujemo ali želimo nekaj v zameno, kot so ljubezen, sprejetost, varnost, usluga. Ko imamo prikrite namene in uporabimo pohvalo samo kot sredstvo do (lahko tudi nezavednega) cilja. Pohvala naj bo cilj sam po sebi," opozarja Puncerjeva.

Ko se torej odločiš deliti več pohval, glej, da to ne bo le zaradi tega, da boš ti izpadla super! Nihče te namreč ne bo spoštoval, če bodo tvoje besede govorile drugače kot tvoja dejanja ali celo izraz na obrazu.

Po predlogi Lerato Bokako priredila Petra Arula