Evolucija možganov

"Kar se mi tu zdi zanimivo, je, da imajo zelo primitivni organizmi, recimo vodni polžek ali črvički, le 300 živčnih celic, ki so med sabo povezane. To živčevje zmore poiskati svetlobo, hrano, se razmnoževati, koordinirati veliko stvari. Ko iz 300 celic naredimo 100 milijard celic, to postane bolj kompleksno."

8. 6. 2014

"Razvoj možganov je šel približno tako, da so se možgani že pri plazilcih začeli razvijati, potem pa se je dodajalo, kot bi imeli hišo ali garsonjero in bi dozidavali.

Kar je mogoče slabše, kot če bi garsonjero podrl in sezidal stolpnico, po drugi strani pa osnovne stvari ostanejo, kot bi nadgrajeval računalniški program. Vprašanje je, kaj je boljše. Možgani so pač tako narejeni, da so se nadgrajevali, in imamo v svoji globini še vedno del, ki je narejen kot pri kuščarju, kjer so osnovna čustva, nagon ... Včasih je to lahko tudi slabo, ker gre za nagone, ki nas vodijo, in jih moramo velikokrat s svojimi miselnimi funkcijami zelo zavirati. Včasih se ne obnašamo tako, kot bi si plazilski možgani želeli. V resnici se želimo dobro počutiti, kaj dobrega pojesti, ležati na soncu, brati, se spolno razmnoževati in imeti lepo, kar je po plazilskih željah. Ljudje smo si zakomplicirali življenje, recimo že pri spolnosti ni kar tako, da bi rekel, jaz bi se pa malo razmnožil, saj je kup stvari, ki so jih možgani z razvojem začeli zavirati. Tako so čustva pri človeku globoka približno kot pri nižjih vrstah, smo pa blazno nadgradili razum in znamo zavirati, načrtovati. Včasih le premalo poudarjamo, da ves čas uporabljamo oboje, čustva in razum. Kakšnim se zdi, da so bolj razumski, ampak je v resnici od zadaj vedno veliko čustev, tudi pri nekaterih zelo racionalnih stvareh. Recimo pri raziskovanju je zraven vedno še čustvena motivacija, saj si raziskovalec želi, da bi bil uspešen, ker se potem dobro počuti. Po drugi strani pa nekaj zelo emocionalnega, kot je umetnost, ustvarjanje glasbe, terja tudi veliko racionalnega, in ni le to, kako bo nekaj zaigral. Včasih je zraven prav veliko matematike. Ni tako, da bi nekdo bil le razumski in nič čustven."

Če te sposobnosti možganov zanimajo, si vabljena na razstavo ameriškega naravoslovnega muzeja iz New Yorka Možgani – zgodba od znotraj, ki bo na ogled na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču do 24. avgusta

Več o razstavi na: www.brains.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri