Eucerin DermoPURIFYER učinkovit v boju proti aknam

Včasih je veljalo, da so pojavi mastne kože, nečistoč in aken težave, ki pestijo najstnike. Žal je tako, da lahko tovrstne neprijetnosti doletijo kogarkoli ne glede na spol in starost.

Linija DermoPURIFYER obsega 8 izdelkov za nego problematične kože, ki delujejo proti 4 ključnim dejavnikom za nastanek aken za vse tipe kože nagnjene k aknam in obsega: čistilni gel, čistilni tonik, čistilni piling, matirno nego, vlažilno dopolnilno nego, aktivno nočno nego, aktivni koncentrat in prekrivni stik. (foto: promocijski) promocijski
19. 10. 2011 | Promocijsko sporočilo

Poleg nenadnih hormonskih sprememb ima na našo kožo velik vpliv tudi naše psihično počutje. Bolj kot smo pod stresom, intenzivnejši je proces bioloških sprememb, kot so izguba elastičnosti in leska kože, pojavljanje nečistoč in v nekaterih primerih tudi aken.

Eucerinovim strokovnjakom je uspelo razviti edinstven kompleks aktivnih sestavin za odpravljanje simptomov aken.  Eucerin DermoPURIFYER je prva linija, ki deluje proti vsem štirim glavnim dejavnikom za pojav aken.

Akne so bolezen dlačno-lojne enote, ki jo sestavljajo dlaka in žleza lojnica. Imamo jih po celem telesu, vendar se na določenih mestih med seboj razlikujejo po velikosti in aktivnosti. Običajno se akne pojavijo na predelih kože, kjer je dosti lojnih žlez. Ti predeli so obraz, čelo in zgornji del hrbta. Čeprav bakterije pri procesu aken aktivno sodelujejo, jih ne povzročajo. Zato akne niso infekcijska oziroma nalezljiva bolezen. Povzročajo jih 4 dejavniki: prekomerna tvorba sebuma, ogrci, razmnoževanje bakterij, vnetja.

4 ključni dejavniki, odgovorni za pojav aken

1. Hiperkeratoza ali prekomerna tvorba sebuma: Zamašitev folikla prepreči odtekanje odvečnega sebuma in vodi do nastanka ogrcev. Beli so zaprti, medtem ko so črni odprti ogrci. Ogrci lahko poškodujejo vezivno tkivo, ki obkroža folikel, tako da uničijo elastična vlakna, ki jih ni mogoče obnoviti. Ti razširjeni folikli ostanejo jasno vidni kot povečane pore.

2. Seboreja ali ogrci: Hormoni sprožijo povečano nastajanje sebuma, do katerega pride v puberteti, pa tudi, kadar se spreminja raven hormonov med menstruacijskim ciklom, po prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet ali med nosečnostjo. Prav tako lahko igrata pomembno vlogo tudi genetska predispozicija in stres.

3. Naselitev bakterij: Povečano število akenskih bakterij lahko povzroči vnetje v okolnem tkivu. Bakterije cepijo lipide sebuma, zaradi česar se poveča količina prostih maščobnih kislin v foliklu. Nekatere od teh maščobnih kislin dražijo kožo in lahko povzročijo tudi nastanek ogrcev. Poleg tega encimi mikroorganizmov poškodujejo folikel. Če folikel poči, zaprti sebum prodre v okolno vezivno tkivo in povzroči vnetno reakcijo.

4. Vnetje: Zaradi razmnoževanja bakterij se aktivira imunski sistem, kar povzroči vnetje okoliškega tkiva in opazno pordelost kože.

Rešitev?

Obstaja že tukaj in zdaj!

DermoPURIFYER je prva linija, ki deluje proti vsem štirim glavnim dejavnikom za pojav aken, kar potrjuje bogato medicinsko strokovno znanje in celovit 'dermokozmetični' pristop.

Več o konkretnih izdelkih in njih učinkih v fotogaleriji.

 

O aknah še to!

Vzroki in primerna nega

Katarina Šmuc Berger, dr.med., specialistka dermatovenerologije, v nadaljevanju odgovarja na najbolj pogosta vprašanja na račun aken:

Akne niso značilne le za obdobje pubertete. Koga vse po vaši izkušnjah pestijo?

Akne so ena najpogostejših kožnih neprijetnosti. Z njo se ,vsaj v najstniškem obdobju, srečujemo skoraj vsi. Običajno jim je pridružena seboreja, kar pomeni povečano izločanje loja. Pri številnih  ljudeh  težava izzveni relativno hitro in brez večjih nevšečnosti in posledic. Nekateri pa se morajo s to neprijetnostjo srečevati vrsto let in lahko povzroči celo trajne posledice na njihovem videzu. Ocenjujejo, da ima akne in nečisto kožo kar 95% najstnikov in do 12% žensk po 30. letu starosti.

Kakšni so vzroki za nastanek aken?

Vzroki za nastanek aken so večplastni. Glavni dejavniki so : povečana tvorba loja, spremenjeno poroženevanje izvodila lojnice, prisotnost določenih vrst bakterij ter vnetje, ki je običajno posledica vsega naštetega.  Za njihovo lažje razumevanje je pomembno, da vsaj v obrisih poznamo  sestavo in delovanje  žleze lojnice, ki je 'krivec' za nastanek aken. Lojnice so kot nekakšne vrečke celic, ki ležijo tik pod površjem kože in se skozi ozke cevčice odpirajo na površino kože.  Odprtine teh cevčic oziroma izvodil pogosto poimenujemo 'pore'.  Maščoba (sebum), ki se  v običajnih razmerah skozi izvodila nemoteno  sprošča na površje, nas do neke mere ščiti pred zunanjimi vplivi in dela kožo gladko in voljno na dotik.

Aktivnost žlez lojnic, njihova velikost  in  odziv na hormonske spremembe so v precejšnji meri genetsko  pogojeni. Zato lahko rečemo, da je nagnjenost k aknam in/ali seboreji dedna.

Z aknami se običajno prvič srečamo v najstniški letih, nekatere pa pestijo tudi kasneje. Razlogi za nastanek so torej hormonske narave. Drži?

Količina sebuma, ki ga proizvajajo lojnice je odvisna od vpliva hormonov. Prav zato se nas večina z aknami prvič sreča v najstniškem obdobju, ko pride do pričakovanih sprememb v količinah in razmerjih spolnih hormonov. Na lojnice imajo najmočnejši vpliv androgeni, ki povzročijo povečan nastanek loja. Ob povečani količini  loja, izvodilo ne more več    sproti odvajati zadostne količine na površje, zato loj zaostaja v lojnici in postopoma povzroči vnetje.  Vpliv spolnih hormonov na lojnice se, sicer malo manj dramatično,  nadaljuje tudi v odrasli dobi. Pri ženskah tako pogosto opazujemo poslabšanja aken v dneh pred menstruacijo. Še posebej težavne pa so lahko akne pri ženskah, ki imajo sindrom policističnih ovarijev.

Drugi proces, ki je vpleten v nastanek aken pa je spremenjeno poroženevanje izvodila žleze lojnice. Tako kot na površini kože, se tudi v izvodilu lojnice celice množijo in sproti luščijo. Pri aknah je ta proces intenzivnejši in vodi do nastajanja zamaškov sestavljenih iz odluščenih celic in loja, ki jih na površini kože zaznamo kot ogrce. Zamaški v izvodilu še dodatno ovirajo izločanje loja na površino in ustvarjajo idealne pogoje za razmnoževanje bakterij in vnetje.

Na površini kože vedno najdemo nekatere bakterije, ki v normalnih razmerah niso škodljive. V primeru povečanega nastanka loja in motenega poroženevanja izvodila lojnice pa se količina določenih bakterij (Propionibacterium Acnes) poveča. Bakterije nato presnavljajo odvečni loj v lojnicah in na površini kože ter  na ta način proizvajajo snovi, ki dodatno ojačujejo vnetje.

Kako se lahko najbolj učinkovito spopademo s problemom aken?

Razvoj aken je običajno postopen, najprej se pojavi povečana mastnost kože, nato ogrci , kasneje vnete in druge hujše oblike aken.

Večji del težav z aknami je mogoče vsaj na začetku obvladovati s primernimi kozmetičnimi negovalnimi preparati. Tako lahko s primernim čiščenjem in nego kože učinkovito odstranjujemo ogrce in v veliki meri preprečimo njihov razvoj v vnete oblike aken. Pri uporabi katerihkoli sredstev proti aknam sta   obvezni sestavini disciplina in potrpljenje. Če razumemo dogajanje pri nastanku aken, ki sem ga opisala zgoraj, si lažje predstavljamo, da aken preprosto ni mogoče odpraviti čez noč.

Pomemben del pristopa k aknam je izbor primernih negovalnih in čistilnih preparatov, zato svetujemo glede tega posvet s farmacevtom v lekarni.  Lažje oblike aken  z zdravili v obliki krem  večinoma pomagajo obvladati že specialisti družinske medicine.Kadar akne prizadanejo velik del kože obraza in/ali trupa ali pa vodijo v nastanek brazgotin, priporočamo obisk specialista dermatologa.

Kako učinkujejo izdelki za neko nečiste kože?

Aknasti koži  namenjen  izdelek za nego in čiščenje mora delovati proti vzrokom za nastanek aken in hkrati ne sme povzročati neprijetnega draženja ali celo nastanka novih aken. Zato gre običajno za kombinacije izdelkov s katerimi vplivamo na nastanek in količino loja, skušamo odpraviti spremenjeno poroženevanje in zmanjšati količino bakterij na koži.  Dobrodošlo je tudi, če izdelek vsebuje snovi, ki dodatno pomirijo vnetje do katerega je prišlo na koži.

Zato za čiščenje kože svetujemo izdelke , ki učinkovito odstranjujejo  in zmanjšujejo nastanek sebuma, hkrati pa kože ne izsušujejo in dražijo, ker ne vsebujejo klasičnih mil. Dodatno si lahko pri čiščenju pomagamo s pilingi, ki vsebujejo mehanske delce in zato že pri nežni masaži problematičnih regij še učinkoviteje odstranijo preostali loj in poroženele skupke.

Zelo pomemben je tudi izbor krem , ki jih  nanašamo na problematično kožo. Vsekakor svetujemo izogibanje mastnim, težkim sestavinam , ki na kožo prinesejo dodatno maščobo in situacijo še  poslabšajo. Priporočamo lahke teksture , ki imajo dodane  protivnetne učinkovine ter delujejo proti prekomernem poroženevanju (npr. mlečna in salicilna kislina) in zmanjšujejo količino bakterij na koži.  Na tržišču so tudi že izdelki, ki vsebujejo UV zaščitne faktorje in so zato primerni za ljudi, ki v zdravljenju aken prejemajo določene vrste zdravil in se morajo zato izogibati soncu.