Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra

Nadarjenost Emirja Kusturice se je pokazala že v študentskih letih, prvo 'uradno' potrditev pa je dobil v Cannesu.

24. 8. 2010

Po prvotnem šoku ob nagradi je za nekaj časa opustil kamero in začel igrati bas kitaro v sarajevski punk rock skupini Zabranjeno Pušenje ter se spoprijateljil z vodjo skupine – dr. Nele Karaljićem.

Zapis v filmsko zgodovino

Ko je začela Jugoslavija l. 1991 počasi razpadati, so se glasbeniki ločili.

Emir se je nato posvetil režiranju, saj mu je Zlata palma v Cannesu odprla veliko vrat, njegovo ime pa se je zapisalo v zgodovino s filmi kot so: Time of the Gypsies; Arizona Dream; Underground; Black Cat, White Cat; Super 8 Stories, Life is Beautiful…

Po velikem uspehu svojih filmov se je ponovno povezal s prijateljem dr. Nele Karaljićem in nekaterimi člani skupine Zabranjeno Pušenje.

The No Smoking Orchestra ;)

Člani, ki so po razpadu Jugoslavije ostali v Bosni so ponovno vzpostavili skupino v Sarajevu in posneli veliko albumov. Tisti, ki so odšli v Srbijo, med katerimi sta bila Nele Karaljić in violinist Dejan Šparavalo, so spremenili svoje ime v dobesedni angleški prevod – The No Smoking Orchestra. Emirjev sin, Stibor Kusturica, se je skupini pridružil na bobnih.

Tehno s ciganskim pridihom

Med snemanjem filma Black Cat, White Cat je Emir pogosto klical svojega prijatelja Nele Karaljića, da mu je napisal tehno pesem, ciganski napev, narodno melodijo…

Čez nekaj časa ga je Nele vprašal: 'Ampak Emir, povej mi, kdo piše glasbo za tvoj film?' - 'Ti!'.

Od takrat dalje The No Smoking Orchestra piše glasbo za njegove filme.

Film za glasbo

V zameno je Kusturica posnel dokumentarni film o skupini: Super 8 Stories.

Emir Kusturica preživlja življenje med filmskimi kamerami, festivali ter koncerti s skupino The No Smoking Orchestra. Skupina je dosegla velik uspeh na turnejah vse od Južne Amerike do Japonske, sedaj pa prvič prihaja tudi v Slovenijo!

Ne zamudi!

Prvi veličasten koncert s kultnim Emirjem Kusturico in skupino The No Smoking Orchestra, tudi z največjimi hiti Zabranjenog pušenja, ki bo v nedeljo, 19. septembra 2010, ob 21. uri, v ljubljanskih Križankah!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri