Ekologija ni čarovnija

Za bolj ekološko življenje ne potrebuješ čarobne paličice, temveč le nekaj samodiscipline in dobrih idej, kako svet ohraniti zelen.

Danes posadim rožico, jutri pa še drevo. (foto: www.shutterstock.com) www.shutterstock.com
25. 3. 2010

Skrb za okolje iz dneva v dan postaja pomembnejša, in če je včasih veljalo, da so tisti, ki nosijo ekologijo v svojem srcu, posebneži, zdaj velja, da so tisti, ki jim za ohranitev čiste Zemlje ni mar, čudni. Na srečo je takih iz leta v leto manj, saj vedno več ljudi ravna skladno z eko zapovedmi. Upamo, da si med njimi tudi ti in da boš svoje naravi prijazno obnašanje z našimi predlogi še poudarila.

Uporabljaj eko kozmetiko

Biorazgradljiva mila in šamponi oziroma izdelki z ekološkim certifikatom ter vložki in tamponi iz stoodstotenga bombaža manj obremenjujejo okolje kot preostala kozmetika. Nemara najbolj ekološka od vseh tvojih mesečnih pripomočkov pa je menstrualna skodelica, ki ti bo ob pravilni uporabi služila od pet do deset let in zaradi katere boš količino odpadkov na mesec zmanjšala za en kupček porabljenih vložkov.

Reci ne odvečni embalaži

Ko nakupuješ, izbiraj izdelke, ki ustvarijo čim manj odpadkov: zrezke recimo kupi pri mesarju, kjer boš dobila le vrečko, ki je manjša od plastične posodice, v kateri kupiš že zapakirano meso. Če kupiš šop banan, eno limono ali paradižnik v grozdu, nalepko s ceno prilepi neposredno na sadje oziroma zelenjavo, saj ne potrebuješ vrečke (če kupiš več kosov iste vrste, pa je seveda vrečka neizogibna).

Prav tako si za nakupe omisli vrečko iz blaga, ki se lepo zloži in bo v tvoji torbici skorajda neopazna, zelo prav pa ti bo prišla, ko ti v trgovini ne bo treba vzeti ali kupiti plastične.

Odgovorno ravnaj s papirjem

Si na dnu prejetega e-pošte že kdaj videla tale napis: "Pomislite na okolje, preden natisnete to elektronsko sporočilo ali njegove priponke." Še posebej je priporočljivo, da si ga nastaviš, če delaš v pisarni, kjer je poraba papirja velika, saj bo k odgovornemu, varčnemu in ekološkemu ravnanju spodbujal tudi tvoje sodelavce in sodelavke.

Navadi se uporabljati odpadni papir, ki je po eni strani že potiskan, a ne vsebuje zaupnih informacij – na prazno stran lahko pred sestankom napišeš osnutek svoje predstavitve ali na primer seznam stvari, ki jih moraš opraviti. Gradiva pa kopiraj ali tiskaj obojestransko.

Ločuj odpadke

Nič te ne stane, razen nekaj prostora za večje število košev, če doma in v službi posebej zbiraš embalažo, papir, steklo in bioodpadke. Navadnih smeti se boš skorajda znebila, preostale odpadke pa boš praznila v posebne smetnjake. Ločevati moraš tudi na primer baterije (še najbolje je uporabljati tiste, ki jih lahko ponovno napolniš) in pločevinke pod pritiskom, ki so nevarni odpadki in sodijo v zbirni center ali premični zabojnik, ki se seli po mestu.

Kakšen je sistem ločenega zbiranja v tvojem kraju, najlažje preveriš na spletni strani lokalnega komunalnega podjetja, saj se pravila, kaj gre v kateri smetnjak, po Sloveniji lahko razlikujejo, za napačno ločevanje pa te lahko doleti celo kazen. Abecedo odpadkov, ki velja za Ljubljano, pa si oglej na http://www.jh-lj.si/snaga/znanje/abc.

Porabi manj vode

Med umivanjem zob zapri pipo, in če greš na malo potrebo, za izplakovanje stranišča izprazni le pol kotlička. Dolga razvajanja pod tušem lahko skrajšaš in si potem dlje časa v kožo vtiraš losjon, se crkljaš v postelji s svojim dragim, bereš knjigo ... Če kje kaplja kakšna pipa, pokliči vodovodarja, da ti bo priskočil na pomoč in zatesnil vse, kar pušča.

Omisli si pomivalni stroj, ki za pranje posode dokazano porabi manj vode, kot če jo pomivaš na roke, perilo pa operi šele takrat, ko ga imaš za poln pralni stroj ter ga namesto v sušilniku posuši na zraku in tako prihrani tudi elektriko. Izkoristiš lahko tudi aprilsko deževje – na okensko polico ali balkon postavi posodo za zbiranje deževnice, ki jo boš uporabila za zalivanje rož.

Varčuj z električno energijo

Če potrebuješ nove gospodinjske aparate, naj bodo energijsko varčni (razred A ali A+), in ko jih ne uporabljaš, jih popolnoma izklopi. Zavedaj se, da ohranjevalnik zaslona ne prihrani energije, zato izklopi tudi računalnik, televizor in druge podobne naprave, ki energijo porabljajo tudi, ko so le v stanju pripravljenosti.

Luči vestno ugašaj, žarnice pa zamenjaj za varčne sijalke, ki imajo po navedbah spletne strani www.hse-energija.si vsaj desetkrat daljšo življenjsko dobo kot navadne žarnice in porabijo štirikrat manj energije. Pri kuhanju lonec pokrij s pokrovko, saj boš s tem skrajšala čas, ki je potreben, da voda zavre, in prihranila elektriko ali plin.

Pravilno manevriraj s toploto

Glede na to, da se kurilna sezona počasi poslavlja, lahko o tem predlogu razmisliš do jeseni: veliko toplote uhaja skozi slabo zatesnjena okna – izgubo boš zmanjšala, če uporabiš tesnilni trak. Poleg tega res ni potrebno, da si pozimi doma v kratkih rokavih, zato nastavi ogrevanje na malce nižjo temperaturo.

Nasvet za poletje in varčno ravnanje s klimatsko napravo pa je zastiranje oken z zavesami, ruletami ali drugimi senčili, ki sončnim žarkom onemogočajo neposredno ogrevanje tvojega stanovanja. Čez dan imej zaprto, zrači pa ponoči ali zgodaj zjutraj, ko je najbolj hladno.

Izberi zeleni prevoz

Kolo, javna prevozna sredstva in tvoje noge so najbolj zeleni način, kako priti od točke A do točke B. Naj bodo čim večkrat tvoja izbira, čeprav vemo, da včasih brez avta pač ne gre. Razmišljaš o nakupu novega jeklenega konjička?

Čeprav so nekoliko dražji, imajo hibridni avtomobili v primerjavi z navadnimi dve veliki prednosti: manjše onesnaževanje okolja in bistveno nižje stroške vožnje, ki naj bi bila približno petkrat cenejša od vožnje z avtomobilom na bencin, so prepričani na www.avtohibrid.si. Najbolj so razširjena hibridna vozila, ki za svoje delovanje kombinirano uporabljajo elektriko in gorivo, za nakup pa lahko dobiš celo kredit pri Eko skladu (www.ekosklad.si).

Posadi drevo

Na vrtu svojih staršev, starih staršev, prijateljice ali fanta rezerviraj mesto, kamor boš posadila svoje drevo, ki bo vsrkavalo ogljikov dioksid (če se pojavlja v presežku, deluje kot toplogredni plin) in proizvajalo kisik. Se spomniš fotosinteze? Če poenostavimo: poteka v zelenih listih rastlin, kjer se ob pomoči svetlobe porabljata ogljikov dioksid in voda, nastajajo pa sladkorji in kisik. Tvoje drevo bo naravi prineslo dvojni plus – nekaj manj ogljikovega dioksida in nekaj več kisika.

Bodi eko in ugašaj luč

To je napisano v toaletnih prostorih našega uredništva, da nas vedno (zlasti takrat, ko smo najbolj raztresene zaradi oddajanja člankov in zaključevanja revije) opozarja na ekološko obnašanje. Če si pozabljive narave, si mirne duše kamorkoli v stanovanju ali v službi lahko nalepiš tak ali podoben opomnik – in pozabljivost ne bo več izgovor.

Očistimo Slovenijo v enem dnevu!

Meniš, da si predolgo sedela križem rok in bi rada za Zemljo naredila še kaj več? 17. aprila imaš enkratno priložnost.

Projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu! je nastal po vzoru Estonije, idejo pa že posnemajo tudi v drugih evropskih državah. Ker smo Slovenci znani po tem, da vsak čisti samo pred svojim pragom, je namen tega projekta organizirati največjo okolijsko akcijo v zgodovini Slovenije, na kateri naj bi združilo moči 200 tisoč prostovoljcev. V enem dnevu si bodo prizadevali odstraniti kar 20 tisoč ton odpadkov.

  • Kako potekajo priprave?

Eden glavnih ciljev projekta je popis in očiščenje čim večjega števila divjih odlagališč. Lokacije so prostovoljci iskali prek posnetkov iz zraka in natančnih spletnih zemljevidov na Geopedii (www.geopedia.si) ter na terenu, popisovanje pa še poteka. Tako nastaja prvi tovrstni digitalni register pri nas, počasi pa se bliža dan D – čistilna akcija.

  • Kaj lahko narediš ti?

Če poznaš kakšno divje odlagališče, ga prijavi na www.ocistimo.si. Na tej spletni strani pa se lahko tudi prijaviš na čistilno akcijo (to je potrebno zato, da bodo organizatorji lahko načrtovali logistiko ter priskrbeli dovolj rokavic in vrečk za celotno Slovenijo). Kot posameznica se boš pridružila kakšni skupini, če pa ti uspe prepričati še nekaj svojih prijateljev, lahko sodelujete kot skupina in očistite eno od divjih odlagališč ter poskrbite za odvoz odpadkov. Akcija bo potekala 17. aprila med 9. in 14. uro, zvečer pa v treh večjih slovenskih mestih sledi nepozabna zabava.

Manca Kraševec

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri