Eko življenje: Pomagaš lahko tudi ti!

Objemi drevo in mu prisluhni. Izkušnja ti bo izostrila posluh za ...

25. 5. 2011

... cosmo eko novičke!

Ekokorak – naredi ogljični odtis!

Izračunaj svoj CO2 odtis – v nekaj korakih boš spoznala, kako se tvoje življenje in obnašanje odražata v podnebnih spremembah. Odkrij, kolikšno ogljično sled puščaš in kako lahko z nekaj preprostimi ukrepi pomagaš pri zajezitvi neželenih vplivov, ki ogrožajo naš skupni obstoj na modro-zelenem planetu.

Ekodan – očisti(mo) Slovenijo za vedno

Lansko leto si pomagala očistiti divje odlagališče. Letos se prijavi kot popisovalka divjih odlagališč (žal še nismo vseh iztrebili), s čimer boš prispevala k ureditvi in poenotenju baz divjih odlagališč po Sloveniji ter s tem olajšala boj z nelegalnim odlaganjem.

Ekopočitnice

Ene izmed najbolj ekopočitnic so v šotoru in ne predaleč od doma. Če bi rada dopust preživela v harmoniji z naravo, je Eko Kamp Korita eden najboljših zamisli – leži v osrčju Triglavskega Narodnega Parka, zgrajen je le iz naravnih materialov, vso energijo zagotovi sonce, voda pa služi kot hladilnik. V ekokampu te čakajo presenečenja, kot so lesene brvi, naravne stopnice, ograje iz srobota, naravni smetnjaki, 'živa hiša', lesene skulpture, šport ...

Pomagaš lahko tudi ti

  • Podari pločevinko

Z ločenim zbiranjem in oddajanjem odpadnih pločevink pomagaj k čistejši Zemlji in ljudem, ki so v stiski – namige najdi na spletni strani www.podari-plocevinko.si, dogovori se z direktorjem in v službi, šoli, na večji prireditvi ali bloku (stolpnici) poskrbi za velik zabojnik z napisom Podari pločevinko ter oddaj odpadne pločevinke na posebna zbirna mesta. Komu podariti? Sledi povezavam na spletni strani ali pa se v službi (šoli) sami dogovorite, komu bi radi pomagali.

  • Postani eko zobna vila

Če si ščetkaš zobe ob odprti vodi, je bo steklo v lijak kar deset litrov! Dva decilitra bosta dovolj, zato za splakovanje zob uporabljaj lonček!

Imej se rada …

… in začni gledati tudi na to, kaj daš nase, ne le vase!

Antiperspiranti zamašijo, zaprejo in blokirajo pore z močnimi kemikalijami iz aluminija, za katerega vedno več raziskav dokazuje, da povzročajo raka dojk.

Uporabljaj naravne dezodorante, telo ti bo najhvaležnejše za kristalne, ker so popolnoma naravni, pa vseeno delujejo 24 ur na dan – ko se z njim namažeš, narediš pod pazduho tanek sloj
kristalnih snovi, ki delujejo antibakterijsko in preprečujejo razvoj bakterij, ki so vzrok neprijetnih vonjav.

Dobiš jih lahko v različnih oblikah – v kristalu, pršilu, stiku, rolonu ...

Besedilo: Petra Arula, fotografije: shuterstock, promocijski material

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri