Eko je trend

Če boš letos eko, boš tudi trendna. In še zdaleč ne le to – pomagala boš Zemlji, da bo čim bolj zelena (in bela, ko je čas za sneg), pa tudi svoji denarnici …

25. 12. 2008

Sončni polnilniki baterij

Ko ti bo prihodnjič zmanjkalo baterije za miško, fotoaparat ali prenosni disk, kupi okolju in svoji denarnici prikladnejšo različico – takšno na sončno polnjenje. Ele ganten polnilnik boš preprosto nastavila soncu, vanj poloŽila svoje baterije in jih nahranila s sončno energijo.

Svinčniki iz koruze

Ko boš porabila stare svinčnike, ne zapravljaj več za nerazgradljiva pisala, temveč si privošči poceni in 100-odstotno razgradljiv kemični svinčnik, ki je proizveden iz koruznih semen. če bi bila rada barvno usklajena s svojim počutjem, pa nabavi pisala v različnih barvah iz rastlinskih izvlečkov, ki so 80-odstot no biološko razgradljiva (www.medium.si).

Recikliraj svoj stari telefon

Stare telefone recikliramo, ker:

  • je mogoče predelati kar 80 odstotkov telefona.
  • so mobilniki sestavljeni iz različnih kovin, plastike in gume – materialov, ki jih lahko predelamo v nove surovine.
  • so električna in elektronska oprema oziroma njeni deli lahko okol ju zelo škodljivi, če kot odpadek niso pravilno odloŽeni.
  • so tiskana vezja in nekateri drugi deli izdelani iz okolju nevarnih snovi – če stari mobilniki končajo na smetiščih, močno onesnaŽujejo tla in pitno vodo.
  • podjetja, ki se ukvarjajo z recikliranjem telefonov, poznajo dva postopka recikliranja: telefone, ki so zavrŽeni, a še delujejo, pripravijo za prodajo v drŽave tretjega sveta, tiste, ki so svoje Že povsem odsluŽili, pa v celoti razdrejo in snovi predelajo v nove surovine.
  • elektronika telefona vsebuje veliko dragocenih kovin – tudi zlato, srebro in baker.
  • če recikliramo stari telefon, prihranimo veliko energije in primarnih surovin za izdelavo novega izdelka.
  • z recikliranjem izdelkov razbremenimo naša smetišča in prihranimo na tone toplogrednih plinov.

Ko kupuješ eko izdelke, vedno pazi, da imajo veljaven certifikat – brez certifikata so namreč lahko samo precenjeni neekološki izdelki, s katerimi hočeta neozaveščeni proizvajalec in trgovec ogromno zaslužiti!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri