Eko ideje za vse cosmo punce

Recikliraš tudi ti? Cosmo ti predstavlja nekaj eko idej za srečne punce in lepši svet.

25. 1. 2012

Vrečka na vrečko

Stare plastične vrečke porabi za smeti, novih ne kupuj več!

Če še vedno nimaš svoje najljubše za večkratno uporabo, si jo podari za lep začetek leta – naj bo to tvoje darilo sebi in naravi.

In ne pozabi – večna dama plastika ne nazadnje konča tudi v tvojem telesu – v naravi ogroža življenje živali, ki jo večkrat zamenjajo za hrano ali se vanjo zapletejo, vpliva pa tudi na spremembe v ekosistemu – ker se nikoli v resnici ne razkroji, le razpada na mikrodelce in tako najde pot tudi v tvoje telo ter ozračje.

Peri eko

  • Manj praška za več učinka: Na srečo imamo danes na voljo praške z manjšim okolijskim odtisom. Poleg tega zasnova takšnega praška omogoča manjše doziranje.
  • Uporabljaj pralne lističe: Perilo se ne bo razbarvalo, poleg tega pa boš lahko brez skrbi skupaj prala različne barve in se bo zato boben v tvojem stroju manjkrat vrtel.
  • Peri z  A+++: Nov sistem (preveri, kateri pralni stroji ga imajo) omogoča pranje pri 20 °C nižji temperaturi, s čimer boš prihranila do 60 odstotkov električne energije, možnost mešanja be­lega in barvnega perila ter različnih vrst tkanin pa zmanjša število pranj. Dodaten plus: zaradi pranja pri nižjih temperaturah bodo tudi tvoja oblačila trajala dalj časa.

Vatke brez klora

Za odstranjevanje ličil, nanos tonika na obraz, čiščenje obraza ali ušes ali le žgečkanje uporabljaj le blazinice in vatke iz 100-odstotnega bombaža, ki niso beljene s klorom, zato so prijazne tvoji koži in naravi.

Polnilnik na sonce

Namesto z elektriko polni svoj prenosni telefon, iPod ali miško s sončno energijo.

Besedilo: Petra Arula, foto: Shutterstock