Dvodnevni posvet Zloraba otrok s pomočjo spleta

V sredo in četrtek, 5. in 6. oktobra, bo organiziran dvodnevni posvet z naslovom Zloraba otrok s pomočjo spleta: vloga državnih organov, ponudnikov internetnih storitev in Centra za varnejši internet Slovenije.

5. 10. 2011

Seminar organizira Center za varnejši internet Slovenija, Spletno oko, v sodelovanju z Upravo kriminalistične policije Generalne policijske uprave in Združenjem za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Posvet bo prvi dan potekal na Gospodarski zbornici Slovenije, drugi dan pa na Fakulteti za družbene vede, s pričetkom ob 9.00 uri.

Posvet je namenjen vsem, ki se pri delu ali zasebno srečujejo s tematiko varnosti otrok ter zlorabe otrok s pomočjo spleta.

Cilj posveta je opozoriti na odgovornost, ki jo nosijo državni organi, organizacije, ponudniki internetnih storitev in tudi posamezniki za večjo varnost otrok in preprečevanje razširjanja  nezakonitih vsebin na spletu.

Vprašati se moramo, ne le – 'Kaj moram storiti?' temveč tudi, 'Kaj lahko storim?', da bomo preprečili nevarnosti, ki pretijo otrokom na spletu. Posvet je vsebinsko razdeljen na dva dneva.

Prvi dan je namenjen obravnavi problematike posnetkov spolnih zlorab otrok z vidika pregona in sodne obravnave kaznivih dejanj s poudarkom na zakonodajnih okvirjih, domači in tuji praksi ter pomenu sodelovanja organov pregona s ponudniki internetnih storitev. Drugi dan je namenjen referatom in diskusijam o vlogi ponudnikov internetnih storitev ob zaznavi kaznivega dejanja na spletu ter njihovih možnostih za ukrepanje. Predstavljena bo družbena in pravna odgovornost ponudnikov internetnih storitev ter pomen in praksa sodelovanja ponudnikov internetnih storitev z organi pregona ter civilno družbo pri nas in v tujini.

Posebna gosta posveta bosta predstavnik INTERPOLA gospod Michael Moran, ugledni mednarodni strokovnjak in vodja INTERPOL–ovega oddelka za kazniva dejanja spolnih zlorab otrok na internetu, ter Andreas Wildberger, direktor Združenja avstrijskih ponudnikov internetnih storitev.