Poletno branje za dolgi konec tedna!

Bi si ta konec tedna privoščila kratek oddih, za katerega ne boš potrebovala ne potnega lista in ne denarja? Vse postane mogoče, ko v roke vzameš knjigo, ki te zna v hipu prenesti v prijetno obmorsko mestece.

19. 7. 2014

Izbrani hotel je okusno opremljen, s čudovitim pogledom na morje in kuharskim mojstrom, zaradi katerega si ti bodo pocedile sline. Tako ali drugače.

'Luca dobro kuha. In spretno govori. In se zabava. In pije. Zato hočejo ljudje jesti v njegovi restavraciji in spati v njegovem hotelu.

Luca je legenda.'

Poleg zapeljivega šefa kuhinje pa je tu tudi njegovo dekle Claire, ki ta hotel petih zvezdic vodi in nenehno gara, da posel teče gladko in uspešno.

'Ko sta se preselila v Pennfleet, je Claire med odmorom ob kavi hrepeneče listala po nepremičninskih revijah in iskala ljubko belo ribiško hišico, ki jo bosta imela samo zase, vendar sta ves denar sproti vlagala v hotel. zato sta zdaj na podstrehi. Soba ni slaba, lesene stene so pobarvane belo in imata veliko leseno zakonsko posteljo kot v drugih hotelskih sobah, vendar je premalo prostora za stvari in garderobna omara je ena sama. Vanjo laho obesi le nekaj mornarsko modrih, črnih in sivih oblek, ki jih nosi v službi. Ne spomni se, kdaj je nazadnje nosila kaj od tistega, kar ima rada. Vsanjena priljubljena oblačila so vakuumsko zavita in spravljena. Ne spomni se zadnjega prostega dneva. Če ne zabava gostov, je zaprta v pisarni in pripravlja trženjske načrte, se ukvarja s proračunom, piše izjave za javnost ...'

Lucov izjemen kuharski ugled, ki je potrditev in slavo našel nešteto člankih vikend prilog, revij in kulinaričnih blogov, je proslavil njun mali petični hotel, vendar pa navkljub njegovi prepoznavnosti in razvpitosti to ne bi bilo mogoče brez neutrudne Claire, katere trud in žrtve so javnosti nevidne. Praktično nihče ne ve, da bi Luca brez Claire bil nič.

'Bil bi nihče.'

Dolgi konec tednaKnjiga Dolgi konec tedna izpod peresa Veronice Henry pa ni le še en roman, ki v ospredje postavi zgodbo enega, pa naj bo še tako nenavadnega para, temveč v izvorno zgodbo kmalu pripelje nove zanimive like, katerih osebne zgodbe se tako, kot je to običajno v življenju, vzajemno prepletejo v veliko večjo, skupno zgodbo.

Osrednjo tapiserijo zgodbe so s svojimi nitmi nekatere od njih že tkale, medtem ko se imajo sledi drugih še zaplesti in razplesti v vzorcu enega samega daljšega vikenda v obmorskem Pennfleetu s slikovitim pristaniščem pozibajočih se bark in privlačnih ozkih uličic z ljubkimi hiškami, pobarvanimi v pastelnih barvah.

Koliko tega se pravzaprav lahko zgodi v enem samem vikendu? Če malce pomisliš, boš tudi v svojem življenju našla dneve, ko se ti je v dnevu ali dveh zgodilo skorajda vse.

In takšen je tudi ta dolgi konec tedna Veronice Henry.

'Z očmi je preletela seznam gostov, ki so bili najavljeni za ta konec tedna. Tri sobe v tretjem nadstropju so bile rezervirane za fantovščino. V vsaki bosta spala dva moška. Claire se je sicer ogibala fantovščin, vendar ji je Gus Andrews, ženinova priča, zagotovil: "Prišli bomo jadrat. Samo dobre hrane in dobrega vina si želimo. obljubim, da ženina ne bomo privezali golega v recepiji." Po telefonu je deloval spodobe in z veseljem je plačal mastno kavcijo, zato je Claire sprejela rezervacijo in upala, da bo držal besedo.'

In potem so tu še drugi gostje, ki skupaj s kovčki prinašajo nove zaplete: par, ki želi pozabiti družinsko tragedijo, moški, ki se skuša odkupiti za ljubezensko afero, dekle na sledi izginulemu očetu ...

Kar se sprva zdi le še en naporen, delovni vikend sposobne hotelirke, se z gostom, ki je v hotel pripotoval uro ali dve prezgodaj, kaj kmalu spremeni v vikend, ki ga Claire ne bo nikoli več pozabila. Na vratih se namreč pojavi nepričakovani znanec, ki ji življenje obrne na glavo.

'Od vseh hotelov na svetu je moral Nick Barnes vstopiti prav v njenega.'

Ljubezenski viharji, skrivnosti, laži in škandali - vse v enem dolgem, vročem koncu tedna.

Priporočamo!

Za dolge in vroče poletne konce tedna!

Ta slasten poletni hit, ki je primeren za vse letne čase, boš te dni že našla na knjižnih policah novosti Mladinske knjige.

Če pa boš ob tej priliki tudi sicer brskala med novostmi, s katerimi bi bilo vredno popestriti še kakšen poletni vikend, te želimo ob tej priliki opozoriti na detektivko Klic kukavic, ki jo je napisala slavna J. K. Rowling. To svojo prvo knjigo tega napetega žanra je sicer podpisala s psevdonimom Robert Galbraith. Njeno vešče pero pa je več kot prepoznavno v večplastnosti zgodbe, slogovni bogatosti in vsebinski natančnosti, ki po mnenju kritikov presega žanrske klišeje.

In ko smo še pri detektivkah in kriminalkah je prav, da na tem mestu omenimo tudi čisto pravo slovensko kriminalko o temnih plateh tranzicije, ob kateri se bo bralec gotovo vprašal: 'kajpa če je vse to res?' - t.j. kriminalka Lovke izpod peresa Jelke Ovaske -, in še vročo slovensko izdajo avtorja uspešnic Harlana Cobena Šest let, ki enostavno ne more razočarati.