Dobrovoljčki so nagnjeni k debelosti

Morda je vendarle nekaj resnice na ljudski modrosti, ki pravi, da so po postavi močnejši ljudje radi prijetno ‘obli’ tudi po duši.

22. 1. 2008

Japonski raziskovalci naj bi pred kratkim ugotovili jasno zvezo med tipom postave in stopnjo ekstrovertiranosti posameznika. Ugotovili so, da naj bi bili bolj družabni ljudje nagnjeni k debelušnosti, medtem ko so ljudje z izrazito anksiozno osebnostjo značilno suhljati.

Nagnjeni k debelosti?

Znanstveniki so raziskavo opravili na vzorcu kar 30.000 ljudi s severovzhoda Japonske. Posameznike, stare od 40 do 64 let, so dodobra premerili, stehtali in jih psihološko stestirali. In rezultati so nato jasno pokazali, da je pri bolj ekstrovertiranih posameznikih indeks telesne mase rad presegel faktor 25 in jih tako kategoriziral kot debele.

Dvakrat pogosteje

Vodja analize podatkov, Masako Kakizaki z univerze Tohoku, je povedal:

“Potem, ko smo preverili tudi vplive drugih faktorjev, kot je npr. kajenje, se je jasno pokazalo, da so bili moški v najbolj ekstrovertirani kategoriji kar 1,73 krat pogosteje močnejše postave kot njihovi skrajno introvertirani vrstniki. Pri ženskah je bila ta stopnja le malce manjša. Ekstrovertirane ženske so bile namreč 1,53 krat pogosteje bolj oble postave kot njihove najbolj anksiozne vrstnice.”

Te rezultate je potrdil tudi izračun na drugi strani te iste lestvice. Izkazalo se je, da je bilo v kategoriji najbolj anksioznih kar dvakrat več preveč suhih oz. takšnih, katerih indeks telesne mase ni presegel niti kritične številke 18,5.

In kaj zdaj?

Kako bodo izsledki te raziskave pomagali premagovati težave tako z debelostjo kot podhranjenostjo, bo seveda pokazal šele čas.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri