Dobrodošla v prihodnosti

Čokoladno pecivo z nič kalorijami? Kontatkne leče, ki iz vsakega moškega naredijo Roberta Pattisona? To in še mnogo drugega te čaka čez nekaj let ... Si pripravljena?

21. 2. 2011

Kakorkoli futuristična se zdi številka 2010, je leto, ki jo je nosilo, minilo. In že smo krepko v novem letu, bližje in bližje spremembam, novostim, izumom ... o katerih se ti morda niti sanja ne. A Cosmo je pokukal v kristalno kroglo in izbrskal nekaj zanimivih podrobnosti, ki bodo čez nekaj let postale naš vsakdan. Na žalost pri nas futurologija še ni prav močno razvita (zagotovo pa še bo), zato smo se po napovedi morale ozreti čez mejo.

Najbolj so nas seveda zanimala področja, ki imajo ključno vlogo v življenju cosmo dekleta. Futurolog Ian Pearson iz podjetja Futurizon zagotavlja, da bo prihodnje desetletje za ženske nadvse pozitivno:

“Napredek bodo doživljale na kariernem področju, v finančnem smislu in v domačem okolju.”

Inovacije pa bodo celo tako nenavadne (in danes še nepredstavljive, na primer iskanje fanta s pomočjo GPS-sistema ali hitra prehrana brez vsakršne maščobe), da bodo pošteno pretresle vse dimenzije tvojega življenja.

Seks in razmerja

V kombinaciji s socialnimi omrežji bodo imeli mobilni telefoni pomembno nalogo pri mobilnih zmenkih – z GPS-sistemom bodo v tvoji okolici znali prepoznati in locirati seksi samskega fanta prav po tvojih merilih in okusu. Pearson ocenjuje, da bodo takšne inovacije “razširile novico, da iščeš spremljevalca za zmenek, in kje si. Frajerji tvojega tipa bodo tako imeli informacijo o tebi, še preden se boste sploh srečali.”

Žgečkljive novosti pa prihajajo tudi med rjuhe. Že v preteklih letih smo bili priča razvoju vibratorjev, ki si zdaj celo zapomnijo tvoje najljubše nastavitve. Do leta 2020 pa futurolog napoveduje prihod ‘interaktivnih kontaktnih leč’, ki bodo preslikale podobo človeka (recimo tvojega fanta) na tvojo mrežnico in ga tam preobrazile v Roberta Pattisona – ali kogarkoli drugega, ki bo takrat najbolj vroč žrebec na planetu. Za ta poseben učinek pa boš po vsej verjetnosti morala na glavi nositi precej nees­tetsko napravo.

Hrana in pijača

Zamisli si kosilo čez deset let. Pred teboj je poln krožnik najbolj slastnega čokoladnega peciva. Zmažeš lahko vse do zadnjega koščka – brez slabe vesti zaradi kilogramov, holesterola, povišanega krvnega sladkorja in drugih negativnih posledic takšne prehrane. Ne, to ni izmišljotina iz pravljice Čarli in tovarna čokolade, to je nanohrana, ki vsebuje vse snovi, potrebne za zdravo življenje, in te prav nič ne obloži z dodatnimi kilogrami. Bistvo nanohrane je v mikroskopskih delcih, ki jih telo lažje vsrka, pa tudi sicer nekoliko spremenijo kemijske in fizikalne lastnosti neke snovi.

Živilska industrija je na trg pravzaprav že poslala hrano, ki ima po posegu nanotehnologije antibakterijske učinke, se ne posuši in ne zgnije ... Zagotovo pa največji bum na tem področju še prihaja. Pričakujemo lahko sendviče, ki bodo ostali sveži tudi do sedem let, in mleko z okusom kokakole (v upanju, da ga bodo otroci končno vzljubili in iz njega dobili vse zdrave in za rast potrebne snovi). Japonsko podjetje To-Genkyo pa je na primer razvilo t. i. pametno pakiranje – embalažo, ki opozarja, ali je slanina v njej še užitna.

Veliki cilj strokovanjakov za prehrano je zagotovo interaktivna hrana, ki bo na ukaz spreminjala barvo in okus, z njo pa boš v telo lahko vnesla točno tiste snovi, ki jih bo telo tisti trenutek potrebovalo. V Kraft Foods naj bi pred nekaj leti že poskusili narediti tekočino brez barve in okusa, ki bi jo program mikrovalovne pečice z delovanjem nanodelcev spremenil v katerokoli pijačo in ji dodal snovi po želji uporabnika.

Kariera

Ne glede na recesijo (ki se bo, upamo, kmalu poslovila) naj bi bil trg dela v prihodnjem desetletju naklonjen ženskemu spolu. Nedavna raziskava, ki jo je izvedel Future Laboratory, razkriva, da bodo največ možnosti za zaposlitev imeli ljudje, ki uporabljajo desno polovico možganov – ženske. To jim namreč omogoča ustvarjalnost, prilagodljivost in sposobnost medsebojnega sodelovanja, kar bodo najbolj iskane lastnosti. “Posledica tega bo premik k bolj enakim možnostim za ženske,” menijo strokovnjaki.

“Število podiplomskih študentk že nekaj let presega število moških študijskih kolegov,” pravi Vivienne Gillan iz Future Foundation, ki je tudi prepričana, da bodo ženske v prihodnjih letih začele zasedati vedno pomembnejše položaje v službi ter temu primerno tudi več zaslužile. Ali to pomeni temačno dobo za predstavnike moškega spola? “Ni nujno,” meni futurolog dr. Nicola Millard.

“Moški bodo ohranili svojo vlogo v pravu, vojski in policiji, je pa res, da se bo marsikdo moral na novo poiskati.”

Dobra novica za vse, ki se v službo vozijo iz oddaljenih krajev, pa je, da bo večina ljudi imela možnost delati od doma, v pisarnah pa se bodo dobivali samo na sestankih.

Prosti čas

Spletne trgovine so že precej spremenile naše nakupovalne navade. Gillianova pa razlaga, da bodo prodajalne kmalu komunicirale neposredno s potrošniki.

“Če boš obiskala neki nakupovalni center, ti bodo na prenosni telefon poslali sporočilo, na katerih policah lahko najdeš oblačila v svoji velikosti in slogu, da ti ne bo treba brskati naokrog.”

Sovražnice gneče pa se boste zagotovo razveselile virtualnih trgovin, ki se v Ameriki že pojavljajo. Po Millardovih besedah “ženske rade nakupujejo v družbi in virtualne trgovine jim bodo omogočile, da bodo nakupovale skupaj s prijateljicami ... ki bodo prav tako sedele za domačimi računalniki.”

Če si boš vseeno zaželela druženja, ti bo prav prišel telefonček, ki ti bo sporočil, kje so prijateljice – takšen že obstaja na Japonskem. Tehnologija pa bo kmalu omogočala tudi, da boš prek telefona sprožila snemanje svoje priljubljene nadaljevanke.

Med opremo za dom lahko pričakuješ elektronske tapete, ki bodo barvo in vzorce prilagajale tvojemu počutju ter pribor, posodo in hladilnike, ki se bodo po zaslugi nanodelcev čistili sami.
Spremembe se obetajo tudi v turizmu. Že čez nekaj let bo menda zgrajen prvi hotel v vesolju, napovedujejo pa tudi porast števila azijskih turistov, ki bodo množično okupirali vse svetovne znamenitosti.

“To v praksi pomeni, da se bo za obisk Eifflovega stolpa treba prijaviti mesece vnaprej ali pa bo o možnosti obiska celo odločil žreb,” pojasnjuje Pearson.

Pa modno in lepotno področje?

Vemo, da sta na vrhu tvojega zanimanja.

Botox do leta 2020 ne bo več v uporabi,” zatrjuje Jeanine Recckio, futurologinja za področje lepote in življenjskega sloga ter ustanoviteljica podjetja Mirror Mirror Imagination Group, ki se ukvarja z napovedovanjem trendov v prihodnosti. “Namesto tega si boš v petek zvečer v kožo na čelu vstavila droben čip, ki bo tvoj obraz napel in pomladil.”

Recckiova napoveduje tudi pojav make-upa, ki ga bo možno programirati.

“Čez 10 let si bomo nanašale povsem brezbarvna ličila, ob pogledu v ogledalo s posebnim programom pa jih bomo lahko spremenile v katerikoli odtenek.”

Gillianova predvideva,  da bodo ljudje zaradi recesije in okolijske problematike podvomili, ali potrebujejo lastna oblačila in modne dodatke – namesto da bi jih kupili, si jih bodo raje izposojali.

“Nasproten tem načelom pa bo pojav materialov, ki se bodo pojavili do leta 2020 in jim bomo zaradi njihove sestave lahko spreminjali barvo. Na trg bodo prišla tudi oblačila, ki bodo v mikrokomorah vsebovala različne dišave, ki jih bomo skozi dan lahko uporabili glede na počutje, kot bi se nadišavili s parfumom,” končuje futurologinja Recckiova.

Šminke naj bi bile čez nekaj let sposobne prepoznati bakterije v slini, ki povzročijo prehlad, in sicer kar teden dni, preden se ta resnično razvije. Tako se boš lahko pravočasno zavarovala pred njihovimi negativnimi učinki in okrepila svoj imunski sistem, da ti ne bodo mogle do živega.

Po predlogi Christiana Kocha priredila Manca Kraševec, fotografija: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri