Do zdravja, ko blato neha smrdeti

Če zasmrdi iz hladilnika, vemo, da ga bo treba očistiti, če pa smrdi za nami na stranišču, si domišljamo, da je vse v redu. Pa ni. Smrdeče blato je znak gnitja in prevladovanja zdravju škodljivih mikrobov. Gnijočo maso imamo v črevesju 24 ur na dan, iz leta v leto ...  Saj nas mora spodkopati!

Do zdravja, ko blato neha smrdeti (foto: PROFIMEDIA) PROFIMEDIA
13. 6. 2022 | Promocijsko sporočilo

Dr. Iztok Ostan je za cosmopolitan.si povedal sledeče:

Prava hrana za dobre bakterije so le toplotno neobdelane vlaknine. Če damo na kompost, kjer so podobne bakterije kot v črevesju, ostanek jušne zelenjave, bo zgnila, ostanki sveže pa fermentirajo. A dandanašnji človek bi ob presni prehrani težko obstal. Raziskava iz devetdesetih let prejšnjega stoletja  med presnojedci v Nemčiji je pokazala, da je kar 50 % žensk ob taki prehrani izgubilo menstruacijo. Nekaj kuhane hrane torej moramo pojesti, a je eden od pomembnih vzrokov, da naše blato smrdi.

S staranjem se vonj blata še poslabša. Po 45. letu namreč upade kislost v želodcu, ki nas varuje pred škodljivimi mikrobi; ti zato laže vdirajo v črevo kot v mladosti in pojavlja se več črevesnih težav. Bolezni, stres,  konzervansi in pesticidi v hrani, antibiotiki in druga zdravila ... še poslabšajo neravnovesje v črevesju.

Pri tem pa si lahko učinkovito pomagamo. Leta 2003 sem prvič preizkusil danski bio probiotik EM Erika Nielsena. Večkrat na dan sem ga srebal v skupni dnevni količini do pol decilitra in v treh dneh je blato kljub mešani prehrani izgubilo neprijeten vonj. Takega učinka nimamo ob uživanju običajnih probiotičnih živil, kot so kislo mleko, probiotični jogurti, kefir, zelnica in podobno. Potrebni so torej probiotiki z mnogo večjo količino dobrih bakterij (sevov) na mililiter oz. gram. Preizkušal sem tudi probiotike, ki so po številu sevov bogatejši od danskega bio probiotika EM, a sem se vrnil k njemu, ker se je izkazal kot najcenejši za želeni učinek – odpravo neprijetnega vonja blata. Poleg tega je to biološko pridelano živilo in ne prehransko dopolnilo. Uživamo ga lahko trajno vsak dan. Vsebuje izvlečke 19 vrst zdravilnih zelišč.

Že več kot desetletje zbiram izkušnje z njim. Na spletni strani www.iztokostan.com je predstavljenih že več kot 300 primerov, med njimi izboljšanje pri zaprtju (107 primerov), napihnjenosti (94), driskah (39), bolečinah v trebuhu (27), alergijah (12), glivičnih vnetjih (11), avtoimunih boleznih kot sta Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis (10) in drugih težavah.

Svetovno znana je ozdravitev živinozdravnika Vagna Baastrupa, ki so ga leta 1985 prvič hospitalizirali zaradi hude izčrpanosti od drisk, netoleratnostni na hrano, bolečin v trebuhu, vnetja trebušne slinavke. Leta 1999 so ga še zadnjič pripeljali na urgenco, vendar so ga kmalu odpustili, češ da mu ni več pomoči ...  Pa je izvedel, da so na neki kmetiji pozdravili krave z bio probiotikom EM Erika Nielsena. Poskusil ga je še sam. V dveh mesecih je ozdravel; o tem so izčrpno poročali skandinavski mediji.

Bio probiotiki EM Erika Nielsena so pravzaprav »revni sorodniki« v množici  koncentriranih probiotikov, ki imajo praviloma precej več sevov na gram oz. mililiter. So pa to obenem »pritlikavi orjaki«, saj uspevajo z manjšim številom sevov odpraviti neprijetne vonjave podobno kot mnogo bogatejši probiotiki. Kako je to mogoče?

Gre za uporabo načel tehnologije učinkovitih mikroorganizmov EM (Effective Microorganisms), ki so jo najprej razvili na Japonskem. Prof. Teruo Higa je namreč ugotovil, da delovanje dobrih mikroorganizmov v okolju lahko zelo okrepi, če združi močne mikroorganizme, ki se medsebojno podpirajo.  Ustvarjajo antioksidantsko okolje, ki se širi in daje moč za razvoj drugih dobrih mikroorganizmov. Tako so na Japonskem uspeli oživiti celó notranje morje Seto, ki je bilo pred desetletji povsem uničeno od onesnaževanja, zdaj pa že več kot desetletje lahko v njem  gojijo celo školjke za človeško prehrano. Danec Erik Nielsen, navdušen zagovornik ekološke pridelave hrane, je začel pionirsko delo nadgradnje tehnologije EM na področju probiotikov. Njegovi bio probiotiki EM so na voljo od leta 1999.