Dijaki s kulturo in altruizmom nad apatijo

Prvič letos se bo odvil MAKfest - festival mladinske altruistične kulture kot projekt združevanja in plemenitenja umetnosti. Festival je zasnovala in organizirala skupina dijakinj.

1. 4. 2010

Projekt z unikatnim konceptom ustvarja gibanje altruizma, s katerim spodbuja kulturno in humanitarno udejstvovanje ter povezovanje ljudi s skupnim ciljem – zbiranje denarnih sredstev v sklad za štipendiranje dijakov iz prikrajšanih enostarševskih družin.

Od 12. do 17. aprila se bodo na različnih lokacijah v centru Ljubljane v kreativnosti združili že uveljavljeni in še neizkušeni ustvarjalci na različnih področjih kulture.

Kultura naj povezuje!

Festival, ki nosi idejo združevanja posameznikov z istim ciljem, je zasnovan na tednu kulturnega dogajanja, v katerem se povežejo izkušeni in uveljavljeni umetniki z mladimi, neizkušenimi ustvarjalci, ki dobijo možnost, da se predstavijo in stopijo ob bok mojstrom.

'S svojimi pogledi ustvarjamo razgled' je slogan projekta, ki zbuja zavest in plemeniti umetnost.

Svojevrsten fenomen

V poudarjanju enakosti, možnosti, prostovoljstva in kreativnosti je MAKfest svojevrsten fenomen.

Projekt dijakov za dijake, v katerem so vsi, ki se združujejo v uresničevanju projekta, prostovoljci, vsi podporniki pa donatorji, je aktivna protiutež preveč pasivni družbi.

MAKfestova politika je popolnoma transparentna, saj je celoten projekt speljan izključno iz donatorskih sredstev, s tem pa je omogočen neposreden priliv zbranih sredstev v ciljni namen. Vsa zbrana sredstva od vstopnin, licitacije in prispevkov se bodo stekala v sklad za štipendiranje dijakov iz prikrajšanih enostarševskih družin. S skladom bo upravljalo okrajno združenje Rdečega križa Ljubljana.

Presegli vsa pričakovanja

Z entuziastičnim pristopom, zanosom in nesebičnim delovanjem so organizatorice k sodelovanju pritegnile nepričakovano veliko število simpatizerjev in presegle marsikatera pričakovanja.

Z željo po omogočanju pomoči sovrstnikom so se zbiranja sredstev lotile na svojevrsten način.

Združile so ljudi, ki si želijo sprememb na bolje, v ideji, da šteje vsaka gesta, bodisi v obliki vnosa energije ali pa z materialnim doprinosom.

Koncerti, predstave, film, performansi

V pestrih šestih dneh se bo odvilo sedemnajst dogodkov, ki jih bodo izvedli tako dijaki kot profesionalni izvajalci.

Gostovanje na festivalu so z iskreno podporo ideji potrdili že:

  • uveljavljena ska glasbena zasedba Red Five Point Star,
  • tankočutno pronicljivi The Tide,
  • etnoveterani Kontrabant,
  • mlada pop-rock zasedba Ultra,
  • drzna mešanica kaosa in lepote Ego Malfunction
  • in večno srčna Katalena.

Na gledališkem odru gimnazije Poljane bo gostovala razvpita predstava Čefurji raus! (v popolnoma originalni zasedbi), na platnih Kinoteke pa se bodo mladim režiserjem pridružila dela Mihe Knifica, Igorja Šterka in Janeza Lapajneta. Literarni performance bodo mladim ustvarjalcem popestrili gostje Katja Plut, Ana Pepelnik, Nejc Gazvoda in Rada Kikelj.

Več o MAKfest-u tudi na spletni strani www.makfest.si.

Tukaj tudi natančen koledar dogodkov!