Dekle z naslovke - portreti finalistk

Tik preden v januarski številki Cosmopolitana končno razglasimo tako iskano Dekle z naslovke, pa ti želimo še malce bolje predstaviti peterico finalistk. In saj veš, iskali smo tisto, ki ne bi bila samo lepa, ampak tudi pametna.

20. 11. 2013

Obojega, lepote in pameti, se je na naše uredništvo steklo na pretek, težko pa bi spregledale tudi velik odmerek poguma, vztrajnosti in tistega nečesa nedoločljivega, kar dekle potrebuje za uspeh.

dekleta

Tjaša Peršič, 26

TjašaŽivahna Tjaša, ki zase pravi, da je še preveč 'party girl', se je rodila v Bratislavi. Njena življenjska zgodba je nenavadna in polna skrivnosti: Tjaša namreč ne pozna svoje mame in ne ve, katera kri se pretaka po njenih žilah. "Ni lahko biti brez korenin," pove Tjaša. "K sreči mi je uspelo stvari sprejeti takšne, kot so. Odločila sem se, da kljub vsem vprašajem iz svojega življenja iztisnem kar največ."

Redna magistrska študentka medkulturnega menedžmenta ima Zoisovo štipendijo in dobro ve, kaj hoče. Prizna pa, da ni bilo vedno tako. Še pred nekaj leti je bila uporniška, izgubljena in kar 40 kilogramov težja! "Potem pa sem se iz same trme odločila, da svetu pokažem, da zmorem vse. Veliko odrekanja je bilo, a se je splačalo. Hujšanje mi je navsezadnje dalo tudi nov hobi – ker mi nobena obleka ni bila več prav, sem se vrgla v modno recikliranje. To je za zdaj mogoče le s pomočjo moje osebne šivilje, a delam na tem, da bom kmalu krojila svojo modo."

Poleg mode ima strastno rada branje. Ima svojo tehniko: vzame knjigo in gre z njo v naravo, saj potrebuje zrak in žvrgolenje ptic. Ravno je odkrila, da imamo tudi v Sloveniji zelo dobre pisateljice, in je tega vesela, od pevk pa poleg ptic še vedno najraje posluša Adele.

Sergeja Jelenko - Geja, 22

SergejaSpoznajte delovno dekle: absolventka psihologije v prostem času dela v wellnessu Term Zreč in nastopa kot Antenino drzno dekle. "A to ne pomeni, da nimam prostega časa. Zelo dobro sem organizirana, zato imam vedno čas še za vsaj dva fanta: mojega dragega Gorana in maltežana Lana, ki se oba rada sprehajata," pove Geja, ki bi težko živela brez koledarčkov, priročnikov in blokcev, ker – preprosto – rada načrtuje.

Za študij psihologije se je odločila zaradi sebe. Imela je obdobje, ko je bila precej na dnu, saj so jo naenkrat zapustile vse osebe, ki jih je imela rada. Odprla je prvo knjigo za osebnostno rast, in to je bil začetek njenega osebnega razvoja, ki jo je čisto spremenil. "Če gledam, kakšna oseba sem bila pred štirimi leti in kakšna sem zdaj, se ne prepoznam več. Zdaj vem, da se vse zgodi z razlogom, zato vse lažje sprejemam. Na začetku me na primer niste izbrali, a potem je včeraj ena punca odpovedala in danes sem jaz tukaj. To je dokaz, da pride vedno vse ob svojem času. Verjamem, da za vsako osebo obstaja načrt, le obupati ne smeš. Če ne siliš, pride vse samo od sebe."

Geja, ki se kot živahna dvojčica najbolj odklopi na koncertih, iskreno pove, da se je na natečaj prijavila zato, ker se rada fotografira. A ko je potem gledala doma v svojo knjigico, je odkrila nekaj, na kar je že pozabila. V začetku leta je zapisala cilje, ki jih želi doseči, in eden od njih je bil velika naslovnica.

Da je danes tako močna, kot je, pa se mora zahvaliti svoji mami. Ta jo je naučila vztrajnosti in samostojnosti. Ni ji popuščala in danes ji je Geja za to hvaležna.

Sabrina Huskić, 21

SabrinaSabrina je že sodelovala na lepotnih tekmovanjih, zato je vajena odgovarjati na vprašanja. Kot majhna punčka si je želela postati igralka. Želja je še živa, le da se njena življenjska tehtnica vedno bolj nagiba v smer alternativne medicine. Dekle, ki jo ljudje radi gledajo, vedno bolj privlačijo stvari, ki jih je nemogoče videti. Ukvarja se z zdravljenjem z angeli in s theta zdravljenjem, ravnokar pa se je vpisala na prvo stopnjo reikija.

Zelo težka družinska izkušnja pred štirimi leti je njeno življenje zavrtela od zunaj navznoter. "Prej sem bila popoln ateist – vidiš, primeš, in to je to. Nato pa pride trenutek, v katerem se zaveš sebe in višje sile nad sabo. Spoznanja so kar deževala. Po štirih letih raziskovanja nevidnega sveta me nekaj v meni še bolj žene, da nadaljujem," reče tako, da ji verjameš. Njej ljuba avtorja sta Deepak Chopra in Doreen Virtue, občuduje Savino Atai in verjame v zakon privlačnosti. "Če res končam na naslovnici, si bom dokazala, da sem ga osvojila," reče in v smehu doda: "Sicer pa bom vedela, da ga bom morala še več trenirati."

S fantom, ki ga označi kot sebi primernega, skupaj najraje plešeta  in se na ta račun udeležujeta različnih plesnih dogodkov. Všeč so jima tudi reke, gore in svež zrak. In kdaj je najbolj srečna? "Ko sem ustvarjalna. Plešem, pišem, rišem, slikam in ustvarjam nova oblačila. Ustvarjalnost je življenje!"

dekleta

Adrijana Brečko, 19

AdrijanaKo je Adrijana izvedela, koliko deklet se je prijavilo na natečaj Dekle z naslovnice, si je mislila: "Ni šans!" A v resnici ve, da se ti največ lepega zgodi takrat, ko ničesar ne pričakuješ. Novice, da je bila izbrana, pa se je najbolj razveselil njen ati. "Ati je ponosen name, jaz pa nanj. Boljšega si ne bi mogla želeti! Tri sestre smo, kar pomeni, da ima tako kar štiri punce. Za nas je vedno naredil vse in najlepši spomini v mojem življenju so vezani na naša družinska potovanja: lansko leto smo bili na Maldivih, letos v New Yorku. Najlepše nam je, ko smo skupaj, in trudi se, da je vse čim bolj posebno." Na splošno ima Adrijana, ki se je rodila na dan žena, srečo z moškimi, saj jo tudi fant zelo rad razvaja.

Letos se je vpisala na študij wellnessa v Mariboru. "Zanima me celotna filozofija, pristop wellnessa do človeka. Toliko dobrega znanja dobivam že na splošno za življenje, ne samo za poklic. Zdi se mi, da sem se prav odločila, in to je res dober občutek."

Včasih si želi, da bi imela boljši glas. "Skozi glasbo se človek lahko zares izrazi," razmišlja. "V njej je vse: občutki, odgovori, nova vprašanja ... Saj ne rečem, da je moj glas neposlušljiv, ni pa ravno top. Bolj uspešna sem pri peki slaščic. Res dobro pečem, zato me vsi obožujejo. Uživam, ko najdem nov recept, in potem ustvarjam. Še lepše pa je, ko se potem vsi zberemo pri mizi."

Ja, Adrijana, življenje je sladko ...

Armina Salihović, 18

ArminaKo je Armina na Face­booku videla prijavnico za dekle z naslovnice, se je odločila v trenutku: ker se v prostem času ukvarja z manekenstvom, bi ji uspeh na natečaju zagotovo odprl nove možnosti.

Kljub ljubezni do poziranja je zanjo zdaj na prvem mestu šola. Končuje ekonomsko šolo, nato pa bi se rada vpisala na pravo. Sicer je na poti do vpisa še splošna matura, a vse se da, če se hoče. Včasih si je želela postati policistka – nadaljevanke in filmi so naredili svoje –, a si je nato premislila. Zakon in red jo še vedno zanimata, le nekoliko drugače.

Ko je bila stara devet let, je iz Bosne prišla v Slovenijo. Oči je tukaj s stricem odprl podjetje in zapustil Cazin. Prvo leto so bili brez njega, nato pa so vsi skupaj prišli sem. "V Bosni sem morala pustiti šolo in vse prijatelje. Tukaj nisem imela nikogar pa še jezika nisem znala. Ker otroci radi zbadajo, sem težko govorila še dolgo po tistem, ko sem slovenščino že kar dobro obvladala."

V prostem času gre rada v naravo. V bližini njenega doma je Rašica, na njenih poteh se ob dolgih pogovorih sproščata s prijateljico. V bližnji prihodnosti bi rada odpotovala v Egipt, ima pa še eno skrito željo: če že ne bo sodelovala na njej, bi si enkrat v življenju rada v živo ogledala modno revijo Victoria's Secret. Tebi, dragi Božiček, pa manjši namig: preberi prejšnji stavek in si daj duška v točno tej trgovini!

V fotogaleriji si oglej še nekaj fotografij iz zakulisja izbora, več o tem pa seveda v decembrski številki Cosmopolitana.

logoti

Če bi rada takšne Uggice, kot jih imajo finalistke Dekleta z naslovnice klikni na www.ugg.si in izberi svoj najljubši par, trike za najboljše novoletne pričeske najdeš na spletni strani Syoss, če želiš kodralnik za lase, kot ga ima tudi Remington ambasadorka Severina, ali kateri drugi izdelek za oblikovanje las, klikni sem, dekleta pa smo čisto na koncu presenetili s HP tiskalniki – svoj model izberi na www8.hp.com/.

Besedilo: Tina Torelli, fotografije: Mimi Antolović

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri