Debelost po pasje

Tudi naši domači ljubljenčki se spopadajo s prekomerno težo, zaradi katere trpita tako njihovo zdravje kot kvaliteta življenja.

30. 5. 2012

Pasja debelost se pojavlja v vseh starostnih obdobjih, najpogosteje pa je posledica prekomernega vnosa hrane. Ta je še posebej problematičen, kajti mnogo lastnikov podleže pasjemu prosjačenju in psu poleg rednega dnevnega pasjega obroka ponudijo tudi najrazličnejše prigrizke, posladke, ostanke od kosila ...

In takšno početje iz dneva v dan škodi pasji postavi pa tudi pasjemu zdravju.

Ni kriv kužek, kriv je lastnik

Potrebe psov po prehrani so različne in odvisne od večjega števila dejavnikov:

  • upoštevati je treba pasmo,
  • trenutno telesno težo psa in starost
  • ter dnevne aktivnosti in napore, ki jim je pes vsakodnevno izpostavljen.

"Skrbnik psa naj dosledno dozira hrano glede na potrebe svojega ljubljenčka. V pomoč mu je lahko dozirna posodica in tabela doziranja, ki jo najde na embalaži hrane. To so le priporočene vrednosti, ki jih je vseeno treba prilagoditi, ne samo teži in starosti psa, ampak tudi njegovim dnevnim aktivnostim," pišejo na www.zazivali.si in opozarjajo, da za prekomerno težo psa ni vedno kriva prehrana ali premalo aktivnosti.

Kastriran ali steriliziran pes

Debelost je lahko tudi posledica kastracije ali sterilizacije, vendar je treba opozoriti, da je s kastracijo ali sterilizacijo pes le nagnjen k prekomerni telesni teži, ni pa nujno, da bo debel.

Lastnik lahko debelost pri psu preventivno prepreči tako, da svojemu ljubljenčku vsak dan ponudi primerno in kakovostno prehrano in poskrbi, da se pes dovolj giba.

Debelost ne izgine čez noč

Če je tvoj kužek debel, ne pričakuj čudežne shujševalne formule, saj ta ne obstaja.

Zmanjševanje telesne teže je dolgotrajen proces, pri katerem pa si lahko pomagaš s posebnimi prehranskimi formulami.

"Za debele pse v specializiranih trgovinah ponujajo prehranske formule, ki vsebujejo manj maščob in več vlaknin, te namreč psu dajejo občutek sitosti in poskrbijo za dobro delovanje metabolizma, ki ga je mogoče še bolj spodbuditi z aktivnostmi v naravi," dodajajo na www.zazivali.si.