De Niro bo predsednik žirije v Cannesu

Ameriški igralec in režiser ter dvakratni dobitnik oskarja Robert De Niro bo predsednik žirije 64. filmskega festivala v Cannesu, ki bo od 11. do 21. maja.

14. 1. 2011

“Ker sem že dvakrat bil predsednik žirije v 80. letih, vem, da ne bom imel lahkega dela. Vseeno pa sem zelo počaščen in srečen, da bom znova na čelu filmskega festivala."

V zgodovino festivala v Cannesu se je Robert De Niro vpisal leta 1976, ko se je predstavil s filmom Taksist Martina Scorseseja, saj je dobil zlato palmo. De Niro (67) je v štirih letih že tretji Američan, ki predseduje žiriji tega prestižnega festivala. Leta 2010 je bil predsednik žirije Tim Burton, leta 2008 pa Sean Penn.

Robert de Niro je sicer ustanovitelj dveh filmskih festivalov, newyorškega festivala Tribeca in katarskega festivala Doha Tribeca.

“Takšni festivali povezujejo mednarodno filmsko skupnost in imajo dolgotrajen kulturni vpliv,” pravi igralec, ki bo na letošnji podelitvi zlatih globusov dobil nagrado za življenjsko delo Cecil DeMille.

Bogata bera nagrad

Vedno zraven

De Niro je leta 1975 dobil oskarja za stransko vlogo v drugem Botru, leta 1981 pa oskarja za najboljšo glavno vlogo v Besnečem biku. Na festivalu v Cannesu je že osemkrat predstavljal svoje filme. Leta 1976 je film Taksist režiserja Martina Scorseseja prejel zlato palmo, prav tako deset let pozneje Misijon, ki ga je režiral Roland Joffe.