David in Tina o seksualni (ne)izživetosti in partnerjevi izgubi zanimanja

"Ne predpisujeva zaresnih tabletk, odgovarjava pa na vprašanja in priporočava zdravo hrano, iskrenost do sebe in drugih ter veliko gibanja!"

David in Tina o seksualni (ne)izživetosti in partnerjevi izgubi zanimanja (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
8. 4. 2015

David Urankar je športnik, ki ga navdušuje hitrost že od prve kontre na košarkarskem igrišču in atletske tekme v dresu državne reprezentance. Želja po adrenalinu ga je pripeljala vse do voznikovega sedeža v reprezentančni bob ekipi. Gledaš ga lahko v oddaji Avtomobilnost in Dobro jutro, že desetletje pa je tudi eden najbolj zasedenih slovenskih modelov.

Tina je novinarka Cosma in več drugih revij. Med enim in drugim intervjujem se je izšolala za terapevtko – diplomo iz energijske terapije je sicer nekam založila, ampak to še ne pomeni, da je nima. Z dvema mačkama in enim malo večjim (potepuškim) mač­konom prede in čara na obrobju mesta. Lahko ji pišeš na tina.torelli@adriamedia.si.

1. Vprašanje

Imam fanta, s katerim sva par štiri leta. Razumeva se zelo dobro, imava enake interese in uživava v družbi drug drugega. Oba sva stara 23 let in končujeva študij. Kmalu se bova vselila skupaj, po diplomi pa že načrtujeva poroko in otroke.

On je moj prvi fant in jaz sem njegova prva punca. Skrbi me, da se nisem dovolj izživela, da bom z leti želela izkusiti več, predvsem glede fantov, seksa, žuranja in potovanj. Zavedam se, da je on idealen fant za moža in da takih ni veliko.

Čeprav ga imam zelo rada, se nekako bojim prihodnosti. Naj mu o svojih občutkih povem ali naj raje ostanem tiho, ker sem pravzaprav čisto srečna? Bi pri svojih letih morala izkusiti še kaj več od tega? Študentka Maja

DAVID SVETUJE:

Živijo, Maja! Če res dobro prebereš, kaj si napisala, boš že v svojem pismu našla odgovor. Včasih se vsi preveč oziramo za tistim, kar družba od nas pričakuje in kar bi morali narediti, ne pa kar bi si zares želeli. Poslušati sami sebe.

Napiši na listek pluse in minuse ter jih seštej. Si srečna? Je dober fant? Vajin odnos štima? Meni se ne zdi nič narobe, da sta stara 23 let, končujeta študij (kar pri nas ni ravno praksa :)) in razmišljata o skupnem življenju. Je pa res, da se odnos spremeni, izboljša ali v nekaterih primerih celo zlomi, ko se preseliš skupaj.

Zagotovo vaju čaka še veliko izzivov, vendar če je 'ta pravi', bi ga bilo neumno zavreči samo zato, ker misliš, da bi se morala izživeti. Najbolj kul pari, ki jih poznam, se niso nikoli ozirali na povprečne družbene standarde.

TINA SVETUJE:

Draga Maja, tvoje skrbi so povsem utemeljene, a pri svojih letih bi jih imela v vsakem primeru (tudi v primeru, da bi bil on tvoj stoti fant). Zdi se mi, da svoje življenje malo preveč načrtuješ in da nasploh preveč razmišljaš.

Res je, fantov, kot je tvoj, najbrž res ni veliko, vsaj ne pri teh letih in pri izkupičku, ki se mu reče ena punca. Fant je na mestu in prav je, da se ga držiš! A če me že sprašuješ nekaj tako kočljivega, bi rekla, da poskusi v prihodnost pogledati skozi drugo lečo – razmišljaj ne toliko o tem, kako primeren je za moža, ampak kako srečna si.

Če se imaš z njim lepo, je to to, in če bo tvoja želja, da bi preizkusila še kakšnega drugega kandidata, postala močnejša, pač bo. Vse, kar boš storila, bo prav, če bo v skladu s svojo notranjo resnico.

Vsekakor vem, da te neskončno preizkušanje drugih kandidatov zaradi preizkušanja samega zagotovo ne bo osrečilo, zato še malo počakaj (kot lahko čisto malo počakaš tudi z načrtovanjem družine). Vsaj kakšno leto, ki si ga lahko vzameta za raziskovanje sveta v dvoje.

Trdno verjamem, da se ti v življenju zagotovo zgodi vse, kar ti je namenjeno, in če ti je namenjen samo en fant, ki bo nekoč tvoj mož, tako bodi. Ponoviva: ne razmišljaj, uživaj! Skupaj z njim, itak.

2. Vprašanje

Spoznala sem zelo posebnega fanta, ki mi je izkazoval veliko naklonjenosti. Začela sva se videvati in dajal mi je občutek, da sem mu zares všeč. Med drugim je rekel nekaj stvari, ki so namigovale na to, da se z mano želi družiti tudi na dolgi rok.

Ko sva v najinem 'nastajajočem razmerju' naredila še korak dalje, se je začel oddaljevati. Še vedno sva v stiku, a je zadnje čase veliko bolj hladen in odtujen. Ne vem, ali naj počakam, da se vrne, stopim korak proti njemu ali naj vse skupaj kar pustim.

Res ni videti kot tipični ženskar, imam pa občutek, da v njegovem živ­ljenju ta trenutek obstajajo tudi druge pomembne reči. Če lahko izbiram, bi si želela, da bi bilo vse tako, kot je bilo na začetku. Kakšen naj bo moj naslednji korak? Ana

DAVID SVETUJE:

Pozdravljena, Ana! Po tistem, kar sem prebral, bi bila možna dva scenarija. Morda ga je stisnilo in se je podobno kot Maja zgoraj ustrašil, da je zdaj konec zabav, življenja, poskušanja (pogosto pri fantih družba ni ravno dober vpliv za razumne odločitve).

Če nimaš občutka, da je v igri druga igralka, potem je morda le malce izgubil zanimanje (kar je pri moških zelo sezonsko, sovpada pa z naslednjimi dogodki: svetovno nogometno prvenstvo, nova sezona House of Cards ipd.).

Kaj storiti? 'Spice it up!' Povabi ga na zmenek, pripravi mu presenečenje, pojdita na izlet, ti že veš, kaj mu najbolj paše ... Včasih se ti v zvezi zdi, da partner izgublja zanimanje in da ne naredi dovolj. In potem, ker smo trmasti, še mi počnemo enako, kar nas na žalost še bolj oddaljuje.

Odnos ni tekmovanje, in če padeta v to bitko, bosta oba izgubila. Vloži malo več energije, pa sem prepričan, da bo tudi on prej ali slej premaknil svojo rit. Če po dveh tednih truda ni učinka, zamenjaj operaterja, pardon, fanta.

TINA SVETUJE:

Ah no, Ana, jaz bi ga kar vprašala, kaj ga žuli in srbi. Ni rečeno, da ti bo hotel povedati, a boš marsikaj lahko marsikaj razbrala že iz njegovega odziv. Zdaj lahko tu modrujem, a vse bodo le ugibanja, ker zaradi slabega vremena moja kristalna krogla kaže spackane slikice.

Če malo pobrskam po katalogu svojih izkušenj z moškimi, pa ti lahko rečem naslednje: ja, imela sem tistega, ki je po prvem seksu, do katerega je obljubljal vse mogoče, odfrčal, in ja, imela sem tistega, ki se je v trenutku, ko je zaslutil, da sem se vanj začela zaljubljati, umaknil neznano kam (ne le da je postal malo bolj odmaknjen, ne, preselil se je v drugo galaksijo), in ja, imela sem tistega, ki se je umikal vsakič, ko je imel kakšno težavo – te je bil enostavno vajen reševati sam in mogoče je bil tudi malo nagnjen k depresiji.

So moški, katerih smisel življenja je lov na samičke in zato z njimi seksajo ne več kot trikrat, so moški, ki se noro bojijo ljubezni in zato s samičko ne seksajo več kot trikrat, in so moški, ki bi radi pred samičko izpadli kot super samci, ki lovijo in seksajo, ne pa skrivaj jokajo v blazino.

Kateri od teh je tvoj kandidat, boš ugotovila zelo kmalu, če gre za kakšno četrto, še neodkrito vrsto, pa mi, prosim, sporoči. Predvsem pa se ravnaj po sebi in svojem počutju, saj si v tvojem živ­ljenju najpomembnejša – ti.

Draga bralka, vabimo te k sooblikovanju rubrike Kavč! Na cosmopolitan@adriamedia.si nam sporoči, katerega fanta bi posadila nanj!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri