Danska princesa Mary in njena ljubezen na prvi pogled

Zgodba danske princese Mary je ena od tistih, o katerih sanjajo dekleta po vsem svetu. Dobesedno je našla princa na belem konju in z njim iz daljne Avstralije prijahala na sever Evrope, na danski dvor. Vse se je začelo s srečanjem v enem izmed tamkajšnjih lokalov ...

26. 10. 2013

Pisalo se je leto 2000, ko je danski prestolonaslednik, princ Frederik, obiskal Avstralijo, ker so se tam odvijale poletne olimpijske igre.

Želel si je ogledati tekmo jadralcev in spodbujati njihovo nacionalno ekipo. Frederik oziroma Fred, kakor ga kličejo prijatelji, je obisk Avstralije izkoristil tudi za krajše počitnice. Tako se je z družbo 16. septembra odpravil v trendi lokal, ki je v Sydneyju in se imenuje Slip Inn. In prav tisti večer je bila v lokalu tudi Mary s svojo družbo. Takrat je bila še zaposlena v prestižni nepremičninski agenciji Double Buy in je živela v Sydneyju, čeprav je bila rojena na Tasmaniji. Kakorkoli že, Frederik in Mary sta se srečala, spoznala in si izmenjala telefonski številki.

Samskemu princu je bila mladenka, ki je povrh vsega še Tasmanka, takoj všeč, pravi, da je bila to zanj ljubezen na prvi pogled.

Zaljubljeni princ

In začela se je pisati zgodba, ki si jo želi marsikatero dekle na svetu. Zgodba, za katero bi lahko dejali, da je pravljična. "Vse je mirno, tiho in vi ste enostavno srečni. Tako je bilo, ko sem srečal Mary, to so spomini na večer, ko sem jo prvič videl in bil povsem očaran. In to čeprav sem bil tisti večer izjemno utrujen in sem imel 'jet lag'." Že naslednji dan, ko je spal le dve uri, je Frederik čutil neustavljivo željo, da pokliče Mary. In to je tudi storil. Pravi, da je moral preveriti, ali je bilo to samo zabavno srečanje ali kaj več.

"Prvi sem jo poklical. Nekaj na njej je bilo posebnega, nekaj, česar nisem začutil pri nobeni ženski do tedaj. Bila je vesela, ko me je slišala, in med OI sva se srečala še nekajkrat. Vsakič je bilo boljše in po vsakem srečanju sem bil bolj zaljubljen ..." odkrito priznava princ, ki pa je moral oditi na popotovanje po Avstraliji, ki je že imel načrtovano z dobrim prijateljem Jeppejem Handwerkom. A vseeno ni pozabil na Mary, saj jo je klical vsak dan.

Nihče ni vedel

Danes priznava, da je vesel, ker novinarji vse leto niso odkrili njegove romance in sta imela tako z Mary vso potrebno intimo. Prvo leto ljubezni sta imela tako samo zase in šele pozneje sta se odločila, da morata narediti naslednji korak. In tisto leto je bila dobra preizkušnja. Včasih je minilo kar nekaj mesecev, ko se nista videla, saj sta imela vsak svoje obveznosti. "Težko je bilo živeti z željo po ponovnem srečanju, a tisto leto sva dognala, da je to to. Da sva ustvarjena drug za drugega," pravi princ.

In potem se je odločil, da bo šel korak dlje. Organiziral je potovanje v romantični Rim. "Hotel sem, da je vse popolno in da sem sam z njo. Uspelo mi je, kupil sem zaročni prstan in si samo še želel poklekniti pred njo. Malce sem se sicer bal, da bo rekla ne, a to se ni zgodilo. Ko je dahnila da, sem bil najbolj srečen moški na svetu. Oba sva bila tisti trenutek tako zelo srečna ..." pravi Frederik, ki jo je zaprosil v angleškem jeziku. Tri leta sta bila razpeta med Dansko in Avstralijo, mediji pa so za zaroko izvedeli šele čez nekaj časa. Pol leta po tem, ko je to prišlo na plan, so iz palače sporočili, da se pripravljajo na kraljevo poroko.

Pravljična poroka

Bil je lep dan, 14. maj 2004, ko se je mlad zaljubljen par sprehodil do oltarja in ko je Mary tudi uradno postala članica danskega kraljevega dvora. Kdo bi si mislil, da bo dekle, potomka škotskih izseljencev, ki so se iz Edinburga v Avstralijo preselili v zgodnjih šestdesetih letih prejšnjega stoletja, postalo monarhinja. Oče je bil profesor matematike na univerzi, mama pa je bila tam tajnica, a žal ni dočakala hčerine sreče, saj je preminila leta 1997.

Mary je s svojo prijaz­nostjo, milino in lepim nasmehom takoj navdušila Dance. Par je postal še bolj priljubljen, ko se jima je leta 2005 rodil sin princ Christian Caldemar Henri John, čez dve leti se mu je pridružila princesa Isabella Henrietta Ingrid Margretha. In da bo sreča popolna, sta Mary in Frederik pred dvema letoma postala starša še dvojčkoma princu Vincentu Frederiku Miniku Alexandru in princesi Josephini Sophii Ivalo Mathildi.

Mlada prestolonasledniška družina trenutno živi v palači Frederika VIII., eni izmed štirih palač na trgu Amalienborg. Da bi Mary postala danska državljanka, je parlament spremenil nekaj pravil in tako je s poroko postala tudi Danka. Pred poroko je imela dvojno državljanstvo, avstralsko in britansko.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri