Danes je najboljši dan za začetek

Koliko nauresničenih sanj ste za nedoločen čas preložile, ker so se zdele prevelike in nemogoče? Koliko dobrih priložnosti ste izpustile zaradi pomanjkanja poguma?

24. 4. 2003

Jaz raje ne štejem ... Taka vprašanja me vedno pošteno razjezijo. Na vsako imam že vnaprej pripravljenih nekaj tehtnih odgovorov (izgovorov), a zdi se mi, da so zadnje čase izgubili kakovost. Še mene ne prepričajo več. Kaj je torej tisto, kar nam preprečuje, da povsem izkoristimo vse svoje potenciale?

Kdo je tisti, ki nas ovira, da nimamo vsega, kar nam pripada? In čeprav je pripravno naštevati vse mogoče ‘krivce’: ljudi, dogodke, okoliščine, obveznosti – je rezultat računanja največkrat beseda ‘jaz’. Odgovor torej poznamo, ampak kako naprej?

Da nam bo vsem lažje, smo se pogovarjali z Borisom Venetom, soavtorjem v več jezikov prevedene uspešnice: Iz dnevnika milijonarja ... ali Bogastvo je v nas in z avtorjem pravkar izdane mega uspešnice Uživaj življenje ... in postal boš bogat (s podnaslovom Kako pritegniti in zadržati oboje, srečo in denar), ki jo zaradi velikega mednarodnega zanimanja že prevajajo v tuje jezike.

Zaupal nam je nekaj ‘pravil’ učinkovite motivacije, zakonov ‘usode’ in vprašanj, s katerimi lahko odkrijemo svoje življenjsko poslanstvo ter začnemo pogumno uresničevati svoje sanje.

Motivacija

Pravo, stalno motivacijo lahko črpamo le iz ciljev oziroma vizij. Torej je osnovno, da jih sploh imamo. Pogosto se sliši mnenje, da je naše življenje, če imamo postavljene cilje, preveč predvidljivo in načrtovano, da ni prostora za spontana doživetja. Seveda je prav, da živimo tukaj in zdaj; cilji pa naj nam predstavljajo ‘smer gibanja’. Takrat, ko vemo, kam ‘potujemo’, se lahko sprostimo in uživamo vsak trenutek. Eno brez drugega ne gre.

Zato vzemite vsakič, ko dobite dobro idejo, željo ali misel; takšno, ki vas popolnoma navduši in prevzame, list papirja, jo zapišite in določite korake, ki peljejo do njene izvršitve. Moč namreč izhaja iz aktivnosti, ne iz poznavanja. Ko boste dejavnosti, ki vas bodo pripeljale do cilja, zapisale (na koledar, v svoj dnevnik) in se datumov tudi resno držale, se bodo začele dogajati pozitivne spremembe.

Kako pa je mogoče ugotoviti, katera pot je za nas prava? Kažejo nam jo naše najgloblje želje. Martin Kojc (Učbenik življenja) je lepo povedal: “Od koder pride želja, pride rešitev.” Namen življenja je, da uživamo v tem, kar delamo, vztrajamo pri svojih odločitvah in prevzamemo odgovornost zanje. Vsak namreč ‘piše svojo zgodbo’, zato se ne primerjamo z drugim, niti dobesedno ne kopirajmo tega, kar nekdo počne.

V nas so skriti vsi odgovori. To ne pomeni, da ne smemo imeti ‘vzornikov’, prevzeti pozitivne navade prijateljice, se izobraževati ... Nihče še ni počel natanko tega, kar je namenjeno nam. Seveda se bomo kdaj odločili napačno in za trenutek bo videti, kot da smo izgubljeni. Toda skrivnost uspeha ni v tem, da nikoli ne doživimo kakšnega neuspeha, ampak da neuspeh sprejmemo kot izziv, učitelja, in ne kot znamenje, da nam nikoli ne bo uspelo.

In še dve stvari sta pomembni: prva je, da pogosto želimo popravljati situacije, na katere nimamo nobenega vpliva in tako izgubljamo veliko dragocenega časa in energije; to ni naše poslanstvo. Medtem ko stvari, na katere imamo vpliv, začnimo reševati takoj – od najbolj pomembne (ne najlažje) naprej. Druga stvar pa je, da se je treba ukvarjati z vzrokom, ne s posledico; če rešujemo posledice, se bodo problemi – ki so navadno le izraz neke neharmonije – ne pa povod, le ponavljali in ne bo jim konca.

Kako ugotovimo, ali se ukvarjamo z vzrokom? Vprašajmo se, ali bi rešitev, s katero se ukvarjamo, trajno rešila problem. Če je odgovor negativen, moramo iti globlje in poiskati rešitev drugje ... Še skrivnost – problem in rešitev bosta vedno v nas.

Zakoni, ki vplivajo na našo usodo

1. Vse, kar se nam dogaja, je odvisno od nas samih. Do stanja, v katerem smo zdaj, so nas pripeljale odločitve, ki smo jih sprejeli v preteklosti; npr. sami smo si izbrali avto, fakulteto, na televiziji gledamo oddaje po našem okusu, družimo se z ljudmi, ki so nam všeč. Poleg zunanjih pa na nas vplivajo tudi notranje zaznave, naš način razmišljanja. Sami si izbiramo, ali bomo na svet gledali pesimistično ali optimistično. Sami se odločimo, ali bomo ‘težave’ sprejeli kot izziv ali kot krivico.

2. Nič ne pride samo po sebi. Veliko ljudi razume usodo kot nekaj statičnega, nespremenljivega. Iz tega sledi, da preprosto čakajo, da se bo enkrat zgodila; tako preživijo leta in leta, na koncu pa ugotovijo, da se v vsem tem času ni zgodilo nič. Vsak dan je enak naslednjemu. Ob vsem tem jih spremlja nenehni boj za plačo in preživetje, ki da človeku končno potrditev, da mu ni usojeno, da bi zaživel dobro.

Pomanjkanje priložnosti in časa sta dva tipična izgovora, ki spremljata pasivnost. A priložnosti so in vedno bodo, le videti in ‘ujeti’ jih morate. Zato postanite glavna igralka v svojem življenju.

3. Življenje je spoznavanje. Nihče ni z rojstvom dobil zemljevida do zaklada, ki čaka samo nanj. Rojena zdravnica, rojena pravnica, rojena zmagovalka in podobno ne obstaja. Res je, da ima vsak v sebi določene zmožnosti, talente, a jih mora sam odkriti in razviti. Znanstveniki so ugotovili, da talent le v 10 odstotkih vpliva na uspeh, preostalih 90 pa predstavljata trdo delo in pravilna miselna naravnanost.

4. Vaša misel kroji vašo usodo. Ker lahko kontrolirate, o čem in kako razmišljate, lahko kontrolirate tudi svojo usodo, oziroma lahko predvidite, do kakšnih dejanj vas bo vaše razmišljanjem pripeljalo.

5. Če so vas pretekla dejanja pripeljala do stanja, v katerem ste zdaj, bodo vaša dejanja danes vplivala na vaš jutri (vašo prihodnost).

Zanesljivo je, da bo vaša prihodnost natančno takšna, kot je sedanjost, če ne boste ničesar spremenile. Edina logična ugotovitev je, da morate spremeniti svoje delovanje, če želite drugačne rezultate, ki pa so vedno posledica delovanja. Nanj vpliva naše razmišljanje, zato moramo začeti pri vzroku – če hočemo spremembo od zunaj, jo moramo najprej opraviti znotraj: odvzeti je treba negativne miselne vzorce in jih nadomestiti s pozitivnimi.

6. Vsak zakaj ima svoj zato. Ta zakon je najlažje razložiti s pregovorom: Kar sejemo, tudi žanjemo. Življenje nam da vedno tisto, kar smo iskali.

7. Zakon privlačnosti (enake ptice letajo v enakih jatah). Če želite dobiti prijatelja, se morate same najprej vesti prijateljsko, če si želite ljubezni, jo morate biti pripravljene dati, če želite biti uspešne, se morate obnašati, kot da ste že.

8. Kar dajete, se vam vrne kot bumerang. Kar bi rade imele, je treba najprej dati, pa naj gre za naklonjenost, prijateljstvo, ljubezen ali čiste materialne dobrine. Ni mogoče nečesa pričakovati, če sami tega najprej ne damo.

9. Vaši prijatelji povedo veliko o vas. Vas zanima, kako v desetih sekundah izveste vse o človeku, ki ga vidite prvič – in to iz njegovih ust? Vprašajte ga, kaj najbolj pogreša pri ljudeh in kakšne težave ima z njimi. Neverjetno, ampak opisal bo sebe.

To, o čemer razmišljamo večino časa, smo mi sami. Če se čutimo sposobne, uspešne, samozavestne, nam te lastnosti že na začetku dajejo velike možnosti za uspeh.

10. Vse, kar se nam v življenju dogaja, nam omogoča samorazvoj. Določene situacije se nam nenehno ponavljajo – to se bo dogajalo toliko časa, dokler se “vzorca” ne bomo zavedli in ga spremenili.

Strahovi, ki nam zapirajo pot do uspeha

Ko se začnemo lotevati nečesa novega, nas “napadejo” razni strahovi. Najbolje jih je “odgnati” takoj na začetku, preden postanejo tako veliki, da kontrolirajo naše življenje.

1. Strah pred novim Ta strah je prisoten vedno, ko se spuščamo na neznano področje. Skrbi nas, kako nam bo uspelo, ali nam sploh bo, kako se bomo znašli ... Ray Bradbury pravi: Najprej se je treba pognati s pečine, krila zrastejo na poti navzdol. Uspešni ljudje so se, čeprav jih ni bilo nič manj strah kot neuspešne, pognali s pečine.

Ko se pojavi strah, se vprašajmo: Kaj je najhujše, kar se mi lahko pripeti? Naslednje vprašanje naj bo: Kaj pa se lahko zgodi v najboljšem primeru? Premislite, lahko dobite vse, kar si želite, in še več. Vprašajte se tudi: Kaj lahko izgubim, če se stvari lotim? Iskreno si odgovorite; največkrat je to le čas, ponos in podobno. In zadnje vprašanje: Kaj pa lahko pridobim? Če ne drugega, novo izkušnjo. Ne pozabite tudi na samozavest, premagovanje strahu in še eno prehojeno stopnico proti cilju.

2. Strah pred neuspehom in zavrnitvijo Kdor tega strahu ne obvlada, ne bo nikoli mogel dobro sodelovai z ljudmi; ne bo si upal npr. prodajati, pristopiti k ljudem, izraziti svojega mnenja. Vse, kar v življenju počnemo, je pravzaprav povezano z ljudmi, zato je najbolje, da se strahu čim prej znebimo. Kako?

Pomagale bodo potrditve, vizualizacija, pa tudi odgovor na zgoraj navedena vprašanja. Še enkrat se spomnimo, da imajo tako vzpone kot padce vsi ljudje – uspešni in neuspešni. Na naše nezavedno pozitivno vpliva, če se ob strahu sprijaznimo z najslabšim možnim rezultatom, ki se nam lahko zgodi. Ko sprejmemo to misel, nas ne mori več, naše nezavedno pa poišče rešitev.

3. Strah, da bomo zgubili, kar imamo Kaže se v posesivnosti, ljubosumju, neodobravanju ... Lahko se vprašamo, zakaj nas je sploh strah, in poiščemo tisto, kar nas najbolj skrbi. Skoraj vedno bomo ugotovili, da gre za nezaupanje sebi, drugim in življenju. Poleg tega ujetniki tega strahu nikoli ne poskusijo česa novega. Vendar to ni smisel ... Včasih je le potrebno le slediti srcu in preprosto zaupati.

4. Strah pred realnostjo Velikokrat raje, kot da bi pogledali resnici v oči, iščemo vse mogoče izgovore, bežimo v drug svet – le na pravi vzrok pozabimo. Ostanemo pasivni in se bolj kot nase zanašamo na druge, da nam bodo odpravili težave.

Kakšna je rešitev? Če hočemo živeti življenje po svojih pravilih, moramo tudi ukrepati sami; v nasprotnem bomo živeli po željah drugih. Ločite med nujnimi in pomembnimi zadevami. Vprašajte se, kaj pomeni odlašanje oziroma neizpolnitev, ali kaj zanemarjate na račun tega, kar delate zdaj. Če je odgovor nič, opravljajte stvar naprej, če pa je odgovor pozitiven, se vprašajte, kaj je pomembneje.

5. Strah pred neodobravanjem Razmislite o svojih odločitvah; kolikokrat se odločate na osnovi svojih želja in poteb? Težava je, če smo preveč odvisni od okolice, od mnenj drugih ljudi.

Test

Kakšen je moj idealni poklic?

(Iz knjige: Iz dnevnika milijonarja ... ali Bogastvo je v nas)

Najprej si zamislite, da ste finančno popolnoma neodvisne in preskrbljene za vse življenje, na vašem bančnem računu vas ‘čaka’ nekaj milijonov evrov ...

Nato vzemite list papirja in iskreno odgovorite na naslednja vprašanja.

1. Kaj od tistega, kar počnete zdaj, bi nehale delati?

2. S čim bi nadaljevale?

3. O čem bi se rade učile oziroma na katerem področju bi rade postale strokovnjakinje?

4. Česa bi se lotile, če bi imele zagotovilo, da vam v nobenem primeru ne more spodleteti?

5. V katerih stvareh ste boljše od drugih?

6. Če bi imele pred seboj samo še leto dni življenja, kaj bi želele v tem času pretežno početi?

7. Zamislite si, da opravljate svoj izbrani poklic. Zdaj si odgovorite: “Ali se vidim na tem mestu čez 20 let?” Kaj občutite?

Praviloma z največjim veseljem opravljamo stvari, s katerimi se ukvarjamo v svojem prostem času. Zato odgovorite še na naslednja vprašanja:

1. Kateri konjički vas tako prevzamejo, da ob njih pozabite na čas?

2. Kaj vas ob tem tako pritegne?

3. S katerimi stvarmi ste se najraje ukvarjale v zgodnjih najstniških letih?

4. Kaj lahko počnete ali o čem se lahko pogovarjate neskončno dolgo, vendar vas ne dolgočasi?

Ker je vsako delo drugačno, si odgovorite še na sledeče:

1. Želite delati doma, daleč stran, v pisarni blizu doma, potovati?

2. Koliko želite biti v stiku z ljudmi?

3. Koliko zasebnosti želite?

4. Želite opravljati bolj fizično ali intelektualno delo?

5. Vas navdušuje postavljanje ciljev in njihovo uresničevanje, ali želite delati stalne, ponavljajoče se aktivnosti?

6. Želite biti samostojne, ali vam bolj ustreza, da nekdo drug prevzame končno odgovornost?

7. Kako lahko vse navedene želje spremenite v posel, ali je za vaše delo mogoče dobiti plačilo?

Ne cenzurirajte svojih misli, samo pišite ... Na koncu naredite analizo, poiščite skupne točke, in našle boste svoj idealni poklic.

Savina A. Ritter

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri