Dan Sagarmathe v Slovenskem etnografskem muzeju

Med 28. majem in 27. junijem se bo v Slovenskem etnografskem muzeju na Metelkovi 2 v Ljubljani zadrževala gostujoča fotografska razstava Dan Sagarmathe.

26. 5. 2010

Razstava predstavlja impresivne fotografije mogočnih gora Himalaje s prve odprave na Mt. Everest, fotografije skrivnostne doline Mustang avtorja Sama Žnidaršica in fotografske utrinke znamenitosti kulturne dedišcine Nepala.

Priklon materi zemlje

Dan Sagarmathe (nepalsko ime za Mt. Everest in pomeni mati zemlje) je prireditev z razstavo, posvečena prvemu vzponu alpinistov Edmunda Hillaryja, Tenjing Norge Sherpe in slovenskih alpinistov oz. alpinistov nekdanje Jugoslavije na Mt. Everest ter promociji Leta turizma Nepala 2011.

Prireja jo Slovenski etnografski muzej na pobudo g. Aswina Shresthe, častnega konzula Konzulata Nepala v Sloveniji, odprtje fotografske razstave pa je predvideno za petek, 28. maja 2010, ob 18. uri.

Spremljajoči program:

  • Predavanje Vikija Grošlja o Mount Everestu
  • Promocijski film ob Letu turizma Nepala 2011
  • Klasična in nepalska glasba: Ravi Shrestha, kita

Obeležje prijateljstva

Tridelna fotografska razstava bo v prvi vrsti obeležila praznovanje nepalsko-slovenskega prijateljstva, temelječega na najvišji gori na zemlji in spominu na velik uspeh prvega vzpona mednarodne odprave pod vodstvom Toneta Škarje na Mt. Everest leta 1979.

V odpravi so bili slovenski alpinisti Jernej Zaplotnik, Andrej Štremfelj, Stane Belak-Šrauf, Stipe Božic iz Hrvaške ter Ang Pu Sherpa iz Nepala.

Obeležuje pa tudi spomin na Aleša Kunaverja, pobudnika gradnje šole za gorske vodnike v Manangu, ki jo je sofinancirala vlada Republike Slovenije, in kjer so strokovnjaki Planinske zveze Slovenije (PZS) in društva Nepalske gore (Nepal Mountain Association) usposobili do danes že vec kot 800 gorskih vodnikov za plezanje, vodenje odprav in treking.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri