Čutne masaže, ki vaju zbližajo

Povezanost, sinonim za današnjo dobo. Pokukali smo v medmrežje in našli nekaj tehnik, da se resnično zbližata in dosežeta različne rezultate.

Čutne masaže, ki vaju zbližajo (foto: Michael Williams, Jeffrey Westbrook/Studio D) Michael Williams, Jeffrey Westbrook/Studio D
15. 2. 2010

Poživljajoče drgnjenje

 1. Masažna tehnika

Hitri, ščipajoči gibi stimulirajo in zbudijo mišice ter zagotovijo poživitev telesa za ves dan (še kdo potrebuje kavo?).

 1. Olje, ki podpre to razpoloženje

Izvlečki limone in limete so poživljajoč koktajl za takšno masažo. Poskusi masažno ploščico Lush each Peach.

 1. Te gibe morata poskusiti

Je pred njim naporen dan? Njegovo jutro začni z masažo glave. Lasišče ima namreč nešteto živčnih končičev, zato njihovo draženje zbudi misli in pozornost. Usedi se na kavč, njega pa povabi, naj se zlekne na tla pred teboj (lahko pa ga z masažo presenetiš že v postelji – usedi se po turško tako, da ti njegova glava počiva v naročju). S sre­dnje močnim pritiskom večkrat povleci prste od krone do začetka vratu. Nato prste združi, namesti jih na vrh glave in počasi razpri. Z majhnimi poživljajočimi krožnimi gibi prepotuj še celo glavo.

Namesto da popije dvojno dozo kave, naj se uleže na trebuh, nato pa mu na hrbtu zaigraj budnico. S prsti bobnaj gor in dol ob njegovi hrbtenici pa tudi navzven, proti stranem prsnega koša. To ‘kitico’ ponovi večkrat, vmes, za refren, pa uporabi še tam-tam – na hrbet (ne pa prav na hrbtenico) položi dlani in tapkaj, da izničiš kakršnokoli bolečino. Dan bosta začela na novo uigrana, še posebej če bo tudi on zaigral na tvoje strune.

Boljša od uspavalne tablete

 1. Masažna tehnika

Pritiski na določene točke pomagajo sprostiti ter izničiti bolečino in stres, ki sta se nabrala čez dan.

 1. Olje, ki podpre to razpoloženje

Klasični pripomoček pri takšnih masažah je eterično olje sivke. Uvod v spanje začnita z Johnson’s Baby Oil Lavender, ki pomirja s sivko in kamilico.

 1. Te gibe morata poskusiti

Po urah hoje ali pa stanja na delovnem mestu mišice na stopalih in v nogah postanejo napete. Sprosti jih z njegovimi palci – za nekaj sekund naj čvrsto pritisne na stopalni lok (del podplata, ki je najbolj dvignjen) in popusti. Pregnete naj tudi meseno področje med palcem in kazalcem tvoje dlani, tam je namreč veliko točk za popolno sprostitev telesa. Zamenjajta in tudi ti poskrbi za njegovo sprostitev.

Zadnjo razvajanje pred spanjem. Reci mu, naj se udobno uleže na hrbet in zapre oči. Do trebuha ga pokrij z rjuho ali odejo. Usedi se poleg njega in mu zmasiraj področje, ki je velikokrat pozabljeno: prsi. Dlani položi na prsne mišice tako, da prsti gledajo proti njegovim ramam. Nežno pritisni in z majhnimi krožnimi gibi potuj po vsem področju. Odeja bo med tem grela spodnji del telesa, tvoji pritiski pa bodo pospešili prekrvitev njegovega torza. Opazuj, kako hitro bo preklopil na ‘spalni zagon’.

Popolna predigra

 1. Masažna tehnika

Dolgi, zelo nežni dotiki zbudijo živčne končiče vsega telesa in te pustijo žgečkljivo ter pripravljeno na igro.

 1. Olje, ki podpre to razpoloženje

Raziskave kažejo, da je vonj vanilje, kumare ali ylang-ylanga lahko vzburjajoč in tisti, ki pospeši prekrvitev tam spodaj. Prižgita si masažno svečko Jimmy Jane Afterglow v vonju npr. Bourbon: najprej bo z vonjem napolnila prostor, potem pa nekaj voska, ki se je spremenil v negovalno masažno olje, z žličko polijta na kožo (spodaj).

 1. Te gibe morata poskusiti

Naj se uleže na posteljo z obrazom proti stropu. Palca položi vzporedno drugega poleg drugega, tako da se le nohta stikata, in z dolgimi, lahkimi pritiski vleci od gležnjev vse do vrha notranjega dela stegen. Potem naj se prevali na trebuh, da boš z enakimi gibi lahko obdelala še za­dnjo stran nog, vse od gležnjev prek zadnje lože do ritke. To bo potisnilo kri v dimlje, kar pomeni, da ga boš zagotovo ‘zakurila’. Zamenjajta, da bo zagorela tudi tvoja kri.

Še ena spodbuda: Ulezi se na trebuh, on pa naj te zajaha tako, da bo s koleni čvrsto objemal spodnji del tvojega hrbta, z zadnjico pa bo le lahkotno lebdel nad teboj. Nežno naj z razprtimi konicami prstov potuje od podpazduh do bokov na obeh straneh tvojega telesa. Stranski predeli torza so namreč zelo občutljivi, zato tudi rahli pritiski spodbudijo ugodje celega telesa. ‘Muči’ ga še ti, le da ga lahko zajahaš bolj čvrsto in mu tako namigneš, da se za to nežno maserko skriva divja ‘dreserka’.

Sproščajoče glajenje

 1. Masažna tehnika

Dolgo božanje odplakne zategnjenost in vaju oba naredi mehka kot ‘putrček’.

 1. Olje, ki podpre to razpoloženje

Morda se sliši kontradiktorno, a vonj poprove mete je pravo pomirjevalo za misli in duha. Poskusi L’Occitane Poživljajoče olje za masažo in kopel (desno) z različnimi poživljajočimi sestavinami.

 1. Te gibe morata poskusiti

Ko smo ženske pod stresom ali utrujene, naše telo spominja na kontrabas – pa ne le zaradi oblike, temveč tudi zaradi vratu z napetimi strunami – za­tegnjeno hrbtenico. Predlagaj mu in rade volje bo zabrenkal na tvoj inštrument. Ulezi se na trebuh, on pa naj s komolci rok nežno vleče po obeh straneh tvoje hrbtenice, da sprosti to zate­gnjenost. Ko konča, mu vrni uslugo.

Fantje v nasprotju z nami stres zadržujejo predvsem v ramenih. Ker želiš tudi ti njemu pomagati, naj se usede na stol, ti pa stoj za njim. Na vrh njegovih ram položi svoje dlani tako, da bodo palci gledali navzdol po njegovem hrbtu, preostali prsti pa bodo obrnjeni proti prsim. Stisni prste za nekaj sekund, nato popusti. Ponavljaj, dokler ne čutita, da je napetost popustila. Bi se rada spustila še globlje? Dodajta čvrste, krožne gibe s palci, pritiskajoč na mišice ramen in lopatic. Pregneti trde dele, kot bi hotela zmehčati testo.

Naredi svoje masažno olje

Pripravljena olja so zelo praktična in prav odlična, a spodnji recept ti dopušča, da ustvariš svojo mešanico glede na vajino trenutno razpoloženje.

Potrebuješ:

 1. ¼ skodelice olivnega olja
 2. 1 do 2 kapljici stoodstotno naravnega eteričnega olja (izberi ga v trgovini  L’Occitane ali drugih trgovinah z naravnimi izdelki, kjer ti bodo svetovali o njegovih učinkovinah)
 3. kozarec ali plastično stekleničko za shranjevanje

V steklenički zmešaj skupaj olivno in eterično olje (če boš dala par kapljic več, bo vonj močnejši). Zmešaj, nanesi nekaj olja na dlan (manj je več), nato pa ga omreži z novimi, prej navedenimi tehnikami.

Priredila: Nika Veger