Možgani so čustveno inteligentni

"Igralka z izrazi na obrazu pokaže svoja čustva, ki jih hitro prepoznaš, recimo, da je prijazna, zadovoljna, vesela, potem pa začne izraze spreminjati," ve povedati nevrolog in predsednik Slovenskega društva za nevroznanost SiNAPSA Blaž Koritnik.

3. 6. 2014

"S tem prikažejo, da je glavni način neverbalne komunikacije med ljudmi premikanje obraznih mišic, mimika. Tega se delno zavedamo, ampak bi si včasih želeli, da je zraven še energija. Je pa že mimika povsem dovolj, saj če že malo premakneš kotičke ustnic, daš s tem osebi močen signal. Če se nam kdo nasmeji, se tudi mi nazaj avtomatično nasmejimo. Pomeni, da je zelo pomembno, da ko komuniciramo z ljudmi, znamo to izkoristiti. Če smo do nekoga prijazni, bo tudi on prijazen, gotovo te bo težje nadrl. Premalo izkoriščamo to, da imamo zelo veliko sposobnost, da s štiridesetimi mimičnimi obraznimi mišicami spreminjamo izraze ter da imajo možgani zmožnost, da znajo že iz majhnih premikov na obrazu razbrati človekovo razpoloženje.

Neverbalna komunikacija je zelo močna, besede so le majhen delež celote. Zato so mediji, recimo televizija, tako močni, ker ti zraven dajo še toliko tega. Že fotografija k enemu tekstu lahko veliko doda. Težje je napisati močno zgodbo, kot za National Geografic narediti reportažo z dobrimi fotografijami.

Človek si sliko ustvari tudi sam na podlagi teksta. To je tudi sposobnost, ki jo malo izgubljamo. Včasih, ko smo veliko brali, smo si ustvarjali svoj svet, zdaj pa to malo zaviramo, ker vse dobimo postreženo na krožniku in s tem človeku na neki način omejujemo njegovo domišljijo, kar je slabo. Mediji ti natančno napišejo, kako je kaj videti, zato si je težje po svoje interpretirati. Če pa bereš knjigo, se ti svet odpira po svoje. Zato je za otroke zelo pomembno prav branje knjig, pravljic, kar je dosti bolje, kot da gledajo le risanke. Če mu prebereš o zmaju, bo videl svet povsem drugače, kot če bo videl zmaja v risanki."

Če te sposobnosti možganov zanimajo, si vabljena na razstavo ameriškega naravoslovnega muzeja iz New Yorka Možgani – zgodba od znotraj, ki bo na ogled na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču do 24. avgusta

Več o razstavi na: www.brains.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri