Čudežna beseda oprosti

Ljudje v življenju grešimo in delamo napake, ki lahko prizadenejo nam bližnje osebe. A zakaj se je tako težko opravičiti?

13. 8. 2009

Jezna si nase, ker si prizadela ljubo osebo, a nikar se ne kaznuj in si ne očitaj v nedogled. Opraviči se ji!

Sprejmi odgovornost

S tem, ko se opravičiš, pravzaprav dokažeš, da si močna osebnost, ki se zaveda, da ni popolna, a je pripravljena prevzeti odgovornost za svoja dejanja.

Za majhne napake: Pri majhnih napakah, ki ne prizadenejo osebe v dno srca, je dovolj iskreno opravičilo: "Žal mi je, oprosti!" S tem pokažeš, da nekaj nisi naredila škodoželjno ali pa zaradi pomanjkanja spoštovanja do te osebe.

Pri hujših napakah: Ko si osebo globoko užalila, pa se moraš iskreno opravičiti in z njo tudi podrobneje spregovoriti o svojem dejanju. Poskusi ji pojasniti, zakaj si to storila in ne pozabi še enkrat poudariti, da ti je za dejanje iskreno žal in da obžaluješ, da si osebo prizadela.

Razumljiv izbruh jeze

Bodi pripravljena na naval jeze. Oseba, ki si jo prizadela, ima vso pravico in predvsem utemeljen razlog, da se nate razjezi. Prisluhni očitkom, ne da bi skakala v besedo, in se nato še enkrat opraviči.

Slaba taktika: Nikar ne skušaj osebi skakati v besedo in ji med navalom jeze očitati njenih napak.

Kako se oddolžiti

Poskusi popraviti škodo, če je to sploh mogoče. Prizadeto osebo vprašaj, na kakšen način se ji lahko oddolžiš, da ti bo lažje oprostila. V prihodnje pa le bodi pazljiva, da napake ne ponoviš – ljudje namreč odpustijo enkrat, drugič pa v veliki večini ne več!