Cosmo vodnik do sanjskih počitnic

Si za to poletje želite nore počitnice, vendar nimate denarja? Cosmo je za vas pripravil dvanajsttedenski načrt, kako prihraniti pravo malo bogastvo, za katero niste vedele, da ga imate.

27. 5. 2004

Ste se ob novoletnem poku šampanjca trdno odločile, da vam tokrat res ne uide treking na Tajskem s parterjem, obisk evropskih prestolnic s prijateljico ali samo lenarjenje pod jadranskimi borovci z družino? Zdaj vam je že jasno, da novoletnega sklepa niste izpolnile, in vaš račun je še vedno v rdečih številkah. Pred vami je še nekaj tednov in Cosmo se vam bo pomagal prebiti do cilja. Časa je še dovolj, volje vam pa tudi ne manjka.

Razmislite, kaj si želite

Najprej si zastavite natančen cilj, koliko želite privarčevati in do kdaj. Od tod naprej je pomembno samo še to, da se načrta držite. Da se boste v težkih dneh lažje držale ‘finančne diete’, se za začetek obkrožite s fotografijami rajskih peščenih plaž, sončnih zahodov in razkošnih hotelov. Nekaj fotografij si postavite na pisalno mizo v službi, nekaj jih razpostavite po stanovanju in kakšno si skrijte v denarnico. Tako si boste v trenutku slabosti s pogledom nanje okrepile voljo, da se uprete skušnjavi in se opomnile, čemu ves napor.

Vedno je dobrodošla tudi pomoč prijateljev. Povejte jim za svoje načrte. Ko boste potrebovale spodbudo, vam bodo s prijateljskimi opozorili pomagali ostati na pravi poti.

Začnite modro varčevati

Prvi korak na poti do cilja je, da odprete nov bančni račun oziroma hranilno knjižico, na katero boste skrbno polagale vse tiste tolarčke, ki jih boste v naslednjih korakih prihranile. Tako boste vedno vedele, kam shraniti ‘odvečni’ denar, in s tem zmanjšale skušnjavo, da bi ga potrošile. Toda rajši se preventivno odpovejte uporabi bančne kartice, da vas naslednjič, ko boste pogledovale po trgovini, ne bi zasrbeli prsti in je ne bi uporabile. Otežite si delo tako, da jo pustite doma. V navalu nakupovalnega zanosa bo kartica ostala na varnem, neuporabljena in denar nedotaknjen.

Od tega trenutka se vsakič, ko bi denar sicer porabile za novo rdečilo ali zgoščenko, ustavite in odpovejte nakupu ter namesto tega položite znesek na bančni račun. Presenečene boste, kako hitro se bo denar nabiral na računu, banka pa bo poskrbela, da se bo vaš kupček tolarjev obrestoval in rasel sam od sebe. Vzpodbudno, mar ne?

Možni prihranek: od 10.000 do 25.000 SIT

Nadzorujte svoj denar – naj denar ne nadzoruje vas

Se še spomnite, kakšen je bančni izpisek? Če se ne, niste edine! Večina ljudi si zatiska oči pred tem, koliko denarja so čez mesec porabili. Verjetno mednje sodite tudi ve. Dnevno spremljanje stanja na računu, preverjanje mesečnih izpiskov in hranjenje računov je morda res dolgočasno, a učinkovito. Ne bo vam vzelo veliko časa, saj lahko z internetnim dostopom do svojega računa to preverite ob katerikoli uri. Preglejte kredite in trajnike – večine verjetno niti ne potrebujete. Skoraj zagotovo boste razočarane nad finančnim stanjem, vendar se boste zdaj bolj zavedale, s kolikšno količino denarja dejansko razpolagate, kaj si lahko privoščite in česa ne.

Ste včlanjene v knjižni ali glasbeni klub, ki od vas pričakuje, da pri njih opravite nakup vsaj nekajkrat na leto? Razmislite, kdaj ste nazadnje kupile knjigo, ki ste jo res potrebovale. Morda ste včlanjene v fitnes center, vendar ga ne utegnete obiskovati? Prihajajo toplejši dnevi in izlet v naravo vam bo v večje veselje kot pa znojenje v zatohli telovadnici.

Možni prihranek: od 5.000 do 15.000 SIT

Prihranite denar tudi med druženjem

To, da varčujete, še ne pomeni, da morate postati svetnica. Konci tedna so rezervirani za žur in tako naj bo tudi v prihodnje. Ni vam treba ostajati doma. S pametnim ravnanjem pa vendarle lahko prihranite nekaj dodatnih tolarjev. Namesto sladkih in pregrešno dragih koktejlov si privoščite kozarec vina ali martini, ki ga lahko počasi srebate ves večer. Naj bo vsako drugo naročilo brezalkoholna pijača, s čimer boste prihranile nekaj denarja in se izognile neprijetnemu glavobolu naslednje jutro.

Lahko naredite korak dlje in za to noč prevzamete vlogo voznika – tako se alkohola ne boste niti dotaknile in tako prihranile še nekaj tolarjev. Morda pa bi se s prijateljicami za spremembo namesto za divji večer v klubu rajši odločile za umirjen pogovor na katerem izmed vrtov ene od kavarn ob Ljubljanici. Prihranile boste tudi denar za vstopnino. Navsezadnje se vam obetajo počitnice, na katerih si boste lahko privoščile toliko nore zabave in pijače, kolikor se vam bo zahotelo.

Naj vas ob naročilu pice ne premamijo dodatki – pozabite na dvojno porcijo sira ali gobic. Skrivnost je, da plačate samo tisto, kar ste pojedle in popile. Seveda si ne želite pridobiti slovesa stiskaške cosmopolitanke. Razložite svoje namene prijateljicam, morda vam bo za varčevanje uspelo navdušiti tudi katero od njih. Naročita si pico skupaj in si jo razdelita. Stroški se vam bodo kar prepolovili.

Možni prihranek: od 12.000 do 30.000 SIT

Izognite se hitrim prigrizkom

Sodite med tiste, ki si zajtrk kupujejo kar na poti v službo ali pa pomalicajo v lokalu ob dopoldanski kavi? Rogljiček ali toast vsako jutro vas stane od 200 do 400 tolarjev. Poskusite zjutraj vstati pol ure prej in si pripravite zdrav zajtrk doma.

Sadje, misli ali jogurt vas bodo napolnili z energijo za ves dan, hkrati pa boste privarčevale pravo malo bogastvo. Ni se vam treba odpovedati obveznim kofeinskim užitkom s sodelavci, vendar naj ostane le pri kavi. Poskrbele boste za zdrav začetek dneva, poleg tega se vam bo to poznalo na obsegu okoli bokov.

Možni prihranek: od 12.000 do 24.000 SIT

Ne nakupujte v družbi prijateljic

Ne zatiskajmo si oči. Nakupovanje s prijateljico je več kot zgolj druženje, je pravi obred. V dneh, ko se približujete cilju, se vendarle odpovejte tovrstnim družabnim dogodkom. Saj veste, zaradi nasvetov: “Daj no, kupi si ta top, super se ti poda! Mislim, da potrebuješ še črnega …” Lahko so zelo vabljivi in še kako zavajajoči. Spomnite se zadnjih nekaj tovrstnih ‘izletov’ v trgovino, kaj ste nazadnje kupile in kolikokrat ste nov kos garderobe oblekle. Ali vse te modne krpice še neuporabljene ležijo v omari?

Pred nakupom se vprašajte, ali nove hlače res potrebujete. Pomislite na počitnice in se odpravite proti izhodu – brez vrečk in seveda s polno denarnico. Pomislite, da vas bo nakupovalna mrzlica verjetno zagrabila tudi na potovanju, in takrat bo zapravljanje veliko slajše. Zakaj se ne bi za spremembo odpravile namesto po nakupih na izlet s kolesom ali na sprehod v Tivoli?

Možni prihranek: 15.000 SIT

Pametno razpolagajte s prostim časom

Na koncu delovnega dne se zdi posedanje na kavču pred televizorjem najbolj vabljiva zabava. Toda v teh večerih uricah se lahko skriva pravi zaklad. Morda še niste pozabile srednješolske matematike? Ali pa znate kaj prav posebnega? Lahko se lotite poučevanja sosedovega mulca, organizirate na primer tečaj hitrega branja. Ste si pozimi nabirale kondicijo v telovadnici? Pomagajte sosedi pri prvih tekaških korakih. Unovčite svoje znanje s poučevanjem tujega jezika ali glasbila.

Naj se beseda o zabavni ‘učiteljici’ razširi med prijatelji in znanci. Trije tečajniki na teden vam lahko v dvanajstih tednih prinesejo kar zajeten kupček tolarjev. Ste ena redkih izjem, ki so ji gospodinjska opravila posebno pri srcu? Zagotovo bo prezaposleni znanki iz sosednjega bloka prav prišla pomoč pri likanju perila.

Možni zaslužek: 36.000 SIT

Lov na zaklad

Čestitamo! Prebile ste se skozi najtežji del varčevanja. Prihranile ste vsaj 90.000 tolarjev. Še zadnji korak vas loči do zastavljenega cilja. Poskrbite, da bo vaš trud poplačan in da vas bo prihranjeni denar popeljal na zares sanjske počitnice. Izbira termina je vsaj tako pomembna kot izbira kraja. Tako rezervacija dopusta vnaprej kot tudi počitnice v zadnji minutki vam zagotavljajo, da izkoristite najnižje cene.

Odhode v zadnjem trenutku agencije ponujajo za 10 do 15 odstotkov ceneje, večje tuje agencije pa spustijo ceno v zadnjih dneh za kar 30 do 50 odstotkov. Pozanimajte se pri različnih agencijah. Cene nastanitev v istih hotelih lahko nihajo tudi za nekaj tisočakov. Vsako leto imajo agencije svoj ‘biserček’, za katerega zatrjujejo, da je posebno ugoden. Preverite tudi tovrstne ponudbe.

Poskrbite za to, da se vaše počitnice ne bodo prekrivale s sezonskim navalom turistov julija in avgusta. Ne samo da boste plačale za bivanje manj (v glavni sezoni so hoteli tudi do 30 odstotkov dražji), ampak si boste zagotovile tudi mir na plaži, nič prerivanja za prostor in dolge večerje brez živčnih pogledov natakarjev. Če kraj, v katerega se odpravljate, že poznate, ali pa ste pustolovka po srcu, se raje izognite agencijam. Nekdo mora plačati njihovo delo in posredovanje, zakaj bi bile to prav ve? Ko boste rezervirale hotel, neposredno pokličite njihovo recepcijo ali prodajno službo ali vzpostavite v stik z njimi po elektronski pošti. Vprašajte za najboljšo ponudbo v hotelu.

Če ste se odločile za zasebne sobe ali manjši hotel, si morda lahko izborite še nekoliko ugodnejšo ponudbo. Recite jim, da so vam sobo nedaleč stran od njihovega hotela ponudili po znatno ugodnejši ceni. V terminu zunaj sezone in če hotel ni popolnoma zaseden, bodo ceno skoraj zagotovo še dodatno znižali.

Možni prihranek: 18.000 SIT

Ana Širec