Cosmo vikend: Vozi varno!

Pridruži se akciji Vozim varno v 2012 in se na www.vvv2012.si zaveži, da boš v letošnjem letu upoštevala omejitve hitrosti, da ne boš vozila pod vplivom alkohola in da med vožnjo ne boš uporabljala telefona. To naj bo tvoja obljuba za vse življenje.

26. 1. 2012

Večja varnost na cesti pomeni manj žrtev.

O prometu na spletu

Predstavljamo ti šopek spletnih strani, ki jih je pametno obiskati, preden se podaš na pot, saj tam najdeš pomembne informacije v zvezi s stanjem na cestah in prometom na splošno.

Torej ... klik klik, da si prihraniš slabo voljo zaradi prometnih zamaškov ali izgubljanja po obvoznih cestah.

Spletna stran Avto-moto zveze Slovenije je pravi naslov za vse tvoje dvome glede stanja na cestah in prevoznosti prelazov v Sloveniji in tujini, vsebuje pa tudi uporabne potovalne informacije (cestnine, cene goriva po Evropi …), nasvete za vzdrževanje vozila in še marsikaj.

Tudi ta stran obvešča o posebnostih v prometu, najbolj zanimiv pa je prometni koledar, na katerem so označeni dnevi (začetek šolskih počitnic, praznični dnevi …) in smeri (npr. od mest proti smučarskim središčem), kjer bo promet po pričakovanjih še posebej gost.

Tukaj se lahko naročiš na SMS-sporočila, ki te obveščajo o stanju prometa na določenem cestnem odseku – tam, kjer se največ voziš (recimo avtocesta med Ljubljano in Kranjem).

ViaMichelin je tvoj čarovnik za načrtovanje poti. Vpisati moraš le izhodišče in končno smer, on pa ti pripravi opis poti in zemljevid, izračuna razdaljo in predviden čas potovanja.

Preveri svojo prvo pomoč

Seveda veš, da je komplet prve pomoči obvezni del opreme tvojega avtomobila.

Ampak ali veš tudi to, da ima petletni rok uporabe, nekaterim materialom (obližem, gazam, sterilnim povojem ...) pa uporabnost preteče celo v krajšem času?

Če imaš staro prvo pomoč, te lahko doleti kazen v višini 125 €, zato hitro preglej komplet, ki ga imaš v avtu, in preveri, ali še ustreza zahtevam. Če ne, si hitro omisli novega ali zamenjaj neuporabne izdelke.

Besedilo: Manca Kraševec, fotografije: shutterstock