Cosmo svetovalnica s Tino Torelli in Rokom Bagorošem

Ne predpisujeva zaresnih tabletk, odgovarjava pa na vprašanja in priporočava zdravo hrano, iskrenost do sebe in drugih ter veliko gibanja!

Cosmo svetovalnica s Tino Torelli in Rokom Bagorošem (foto: helena milost) helena milost
7. 8. 2014

S tara sem 23 let in sem že dve leti v zvezi s fantom iste starosti, ki je zabaven, komunikativen, sproščen, vesel in aktiven. Zadnje celo preveč. Še posebno, kadar gre za druga dekleta. Na zabavah, v mestu, na kavi, skoraj povsod flirta z njimi, jih ogovarja, se z njimi smeje itd. Načeloma nisem ljubosumen tip ženske, ki bi imela fanta kot otroka ali psa vedno pod nadzorom, vendar me to zadnje čase vse bolj obremenjuje. Zakaj mu je treba igrati plejboja in frajerja? Ali res potrebuje toliko dokazovanja in potrjevanja, da je še vedno dober ulov (kar tudi je!)? Vem, da včasih hoče biti le prijazen, vendar je to prestopilo vse meje. Občutek imam, kot da sem peto kolo in da bo tako večno. Sprašujem se, ali naj še počakam, da ga ta igrivost in neke vrste puberteta mine?

Tina svetuje

Draga ljubosumnica! Če ne bi napisala, da si stara 23 let in bi po tem sklepala, da sta s fantom približno sovrstnika, bi rekla, da opisuješ gospoda v drugi puberteti, to je tam 50 plus, ki si je kupil športni avtomobil, ker so se mu zredčili lasje in povečal trebuh. Tega tvojega pa daje mladostna razigranost in nič drugega. Vse normalno, torej, a bi mi šlo to, če bi bila na tvojem mestu, enako na živce. Fant se obnaša, kot da je samski. Zakaj hodiš z nekom, ki flirta z vsem, kar leze in gre? Vem, da bo zvenelo grozno, a mislim, da prav zelo zaljubljen ni.

Dve možnosti imaš. Prvič: zapri ga v frižider, da se malo ohladi in na hladnem v miru razmisli o svoji ljubezni do tebe. Drugič: začni z operacijo zbijanja njegovega ega, to pa tako, da te bo kar naenkrat osvajalo polno tipov (prijatelji in najeta delovna sila – prijatelji od prijateljic). A jaz si na tvojem mestu ne bi naredila preveč dela in bi raje dobro zaprla frižider, da ne bi ušel ven. Ob sebi potrebuješ normalnega fanta z dobro mero okusa, taktom in civiliziranega obnašanja, ne pa nesamozavestnega klovna, ki ti bo pil kri in ti delal sramoto. Imaš mogoče na čelu rdeč križec? Se poteguješ za mesto svetnice? Mučenice? Ah, no ... Privošči si poletje!

Rok svetuje

Draga deklica, kaj pa vem! Včasih, predvsem ko so že dlje časa v zvezi, fantje potrebujejo malo flirtanja z drugimi puncami, da si dvignejo samozavest in potrdijo, da so še vedno zaželeni. Ampak to ne velja vedno in tudi ne pri vseh! Kar si napisala, je po mojem znamenje, da se te je naveličal, a ti tega ne zna oziroma ne upa povedati.

Zveza funkcionira samo, če se odkrito pogovoriš o težavah. Predlagam ti, da mu torej odkrito poveš, kako vidiš njegova dejanja, in da te to precej moti. Fantje namreč ne znamo brati med vrsticami kot ve in zato nujno potrebujemo, da nam dekleta jasno in glasno povedo, kaj hočejo od nas. V tvojem primeru – česa nočejo.

Ime mi je Mojca, stara sem 19 let, živim pa v majhnem kraju blizu Kranja. Že od malih nog so mi všeč divji, adrenalinski špo­rti, še posebno vodni, vendar mi starši ne pustijo, da bi se z njimi ukvarjala. Njim se zdijo še rolerji prenevarni, čeprav sem jih za darilo za maturo komaj izsilila. Še ko sem bila majhna, sta na vsakem koraku pazila, da ne padem. Moja želja je, da bi se preizkusila v kajtanju, ki je zdaj tako popularno, vendar si na skrivaj ne upam. Kako naj prepričam starša, da bi mi pustila, da preizkusim še kaj drugega kot le tek v naravi na trdnih tleh in ne delata z mano kot z otrokom in v rokavicah?

Tina svetuje

Draga Mojca, ne vem, zakaj bi ju sploh prepričevala. Polnoletna si in sama odločaš o svojem življenju. Tvoja starša sta očitno precej preplašene sorte in čudno je, da strahu nista prenesla nate. Poletje je in skrajni čas je, da se preizkusiš v kajtanju! Res potrebuješ njuno dovoljenje?

Ne sprašuj, samo obvesti ju: "Draga mami, dragi oči, danes grem na morje in bom prvič stopila na kajt. Ne bom sama, imela bom učitelja, zato ne skrbita. Življenje imam rada in bi rada dolgo živela, zato bom pazila nase." In tako dalje ... Pravico imaš do osebne svobode in ne nasedaj na izsiljevanja in igro žrtev, ki se lahko pojavijo, ko se boš začela boriti za svoj košček pod soncem. Ta košček je tvoj, zato kar pogumno!

Rok svetuje

Iz lastnih izkušenj ti povem, da staršem ni treba vedeti vsega, kar delamo. Če si nekaj močno želiš, pojdi in to naredi. Kajtanje ni smrtno nevarno, zato tudi če te starši zalotijo pri tem, po mojem ne bo velikih problemov. Mislim, da na koncu staršem največ pomeni, ko vidijo svojega otroka, da je vesel. Tudi moji niso bili najprej navdušeni, da se ukvarjam z nevarnim motošportom, a jih niti nisem vprašal za dovoljenje.

Po šoli sem se usedel na skuter oziroma motor in šel trenirat. To mi je bil največji užitek in veselje v mojih najstniških letih. Ko so starši čez čas videli, da res uživam v tem in da mi tega nikakor ne morejo odvzeti, so to sprejeli in me celo začeli podpirati, pa čeprav je zaradi tega trpela tudi šola. Če boš živela po pravilih, boš živela precej dolgočasno življenje. Ali kot pravimo freestylerji – pravila so za to, da se kršijo!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri