Cosmo plesna vročica: Si plesno-radovedna?

Ne znam plesati je od danes uradno najbolj neumen izgovor za tvoje mencanje ob plesiš­ču. Če si shodila, lahko tudi splešeš! Za nalogo potrebuješ superge ali petke, veselje do plesa, željo po druženju in čisto nič predznanja.

Cosmo plesna vročica. (foto: Fabio Heizenreder) Fabio Heizenreder
16. 12. 2011

Nalezljiva cosmo plesna vročica je pozno spomladi tako kot narava vzbrstela z vestjo, da je Kazinina plesalka in koreografinja Andreja Vakselj nastopila s Kylie Minogue.

Andreja se je odzvala na intervju, moj plesni apetit pa je med pogovorom dobil krila in petke.

Sodelavk ni bilo težko prepričati, da je tečaj hip hopa v petkah top ideja in tako smo hipho­povsko nedolžne kot prvi sneg začele treninge. No ja, klase, kot se to reče v plesnem žargonu.

Andreja nam ni narav­nost rekla, da smo za v smeti, domača naloga, ki smo jo dobile, pa ni pomenila nič drugega. “Punce, do prihodnjič si oglejte vse Beyoncejine videe, ker imamo težave. Kje je vaš 'attitude'?!”

Ob gledanju domače naloge smo ugotovile, da nam tega attituda zares primanjkuje, a dobra novica je, da v Kazini ne poučujejo samo plesnih korakov, ampak tudi to reč.

Mala psihologija urbanih in broadwayskih ritmov

Si zapeljivka? Potem ponavljaj za nami!

Krasno. Našle smo primerne petke in se prvega treninga veselile kot roza sladkorne pene.  Upravičeno – pod pisanimi reflektorji v Kazini je občutek boljši kot v disku.

Andreja je za našo koreografijo izbrala Beyoncejin Run The World (Girls), a da bi vsaj približno vladale na plesnem parketu, je moralo preteči precej vode in vaje.

Tečaj Zapleši v petkah se je izkazal za splošno uporabnega, saj je ples, manekenska šola in injekcija samozavesti v enem. Ker nimam dovolj prostora, da bi na dolgo razlagala, kako zelo zabavno je to hip hop petkanje, naj omenim samo še en fin stranski učinek tečaja: lahko se ti zgodi, da boš končno osvojila hojo v petkah!

Meni en sam tečaj ni bil dovolj – sicer ponavljam razred, a bi rada same petke. Saj ne, da upam na nastop v videospotu, ki se nasmiha najboljšim udeleženkam, na pohvalo pa že.

Če rada nosiš petke in ti je ples v njih izziv, ti je ta tečaj pisan na kožo. Naučila se boš novih korakov, plesnih gibov in poz, ki te bodo spremenili v kraljico plesišča.

Si plesno-radovedna? Street džez je trendni miks različnih stilov.

No, tu sem pa malo bolj doma. Bi bila, če ne bi zamudila prvih dveh ur.

Glasba: Michael Jackson.
Obutev: superge (pa ravno sem se navadila plesanja v petkah!).
Dresscode: hlače hlamudrače, v kateri so vse ritke vi­deti XS.
Družba: sproščena.

Danes bomo končale koreografijo na Michaela Jacksona, nato pa … je vse odvisno od tega, ali se počutimo bolj  gangsta ali bolj girly, kot reče Andreja. Ena od nas prizna, da se počuti precej Missy in tako bomo plesale na – Missy.

Street džez vsebuje prvine džeza, hip hopa, electric boogalooja, pop-pinga, lockinga ter break dancea in je, če si neodločena med 1.800 plesnimi tečaji na plesnem planetu, ravno pravšnji zate.

Stil je izredno popularen med zvezdniki, kot sta Justin Timberlake in Britney Spears, po novem pa tudi pri meni, navadni smrtnici.

Clubbing za žurerko, house za poznavalko in hip hop za urbano ritmičarko.

Bi se v plesni šoli rada predvsem zabavala in se pripravljala na žuranje (dejavnost, ki jo najbolj obvladaš)? Bi rada na žurih še bolj zažigala?

Na Andrejinem Clubbingu v Kazini se vrtijo tvoje najljubše uspešnice, ki jih zvečer izprosiš od didžeja, a nanje (še) ne znaš najbolje plesati. Brez panike … Mene bo rešila koreografija na Missy in na novo osvojene visoke petke, ti pa lahko ubereš tudi bližnjico do naslova plesalke večera (in njegovega srca) tako, da se vpišeš na Clubbing.

Housa pa v Kazini ne poučuje dr. House, ampak Marko Stamenkovič, član skupine Allthat, za katero si navijala na šovu Slovenija ima talent. Moja babi pravi, da mladina, ki pleše na to ropotanje, 'šraufa' žarnice.

Če tudi ti bolj 'šraufaš' kot ne, ti Marko, ki je nastopal že vsepovsod in z vsemi, lahko pomaga. Prečekiraj ga na youtubu (da boš vedela, kaj točno zamujaš).

Ada Kogovšek, ki je tudi vodja Kazinine ekipe plesalk SheDivaz, in Željko Božič, največkrat nagrajeni koreograf in plesalec hip hopa v Sloveniji, pa te bosta uvedla v čisti hip hop brez ledu in slamice.

Hočeš že enkrat poplesavanje v svoji sobi zamenjati za ples s prijatelji na prihajajočih zabavah? Noben drug ples ne bo tvojemu telesu dal takšne doze ritma kot hip hop.

Si nostalgična, navihana in romantična … potencialna superzvezda? Zapiši si to troje: step, džezbalet, muzikal džez.

V tečaju stepa se boš pod vodstvom Vesne Vučajnk s tleskom, udarcem ali stompom veselo (ja, to je vesel ples) približala plesu Broadwaya, v katerem je blestel Gene Kelly, ali džez tehniki in ritmu, ki mu je bil zvest Jimmy Slide. Nisi vedela, da lahko stopala porabiš še za kaj drugega kot za refleksno masažo?

Džezbalet je raznovrstna mešanica baletne in drugih tehnik. Pod vodstvom Urške Kosec in Tee Mazaj boš na tečaju začutila utrip plesnih predstav, na katerih ti po hrbtu vedno polzijo mravljinci. Balet je osnova vsakega plesa in z njegovimi osnovami se boš ukvarjala tudi na tečaju džezbaleta, le da je ta zvrst podložena s tršimi ritmi ter elementi show dancea in street džeza.

Ti koščki sestavljajo razgibano celoto, ki ti dovoljuje veliko svobode in improvizacije. Ker je osnova tečaja balet, bo imela nekaj od tega tudi tvoja telesna drža.

Če te privlači glasbeno gledališče ali obožuješ muzikale, kot so Hair, Fantom v operi, Ples vampirjev in zabavne glasbene filme, boš najbolj uživala v muzikal džezu pod vodstvom Tee Mazaj, koreografinje glasbeno-plesnega koncerta AbbaGold na Dunaju. Pod reflektorji dvorane plesne šole se boš lahko brez slabe vesti pretvarjala, da si prava superzvezda. Kje so paparaci?!?n

Nisi ne gangsta in ne girly (a bi vseeno migala)?

Za ženske pa tudi za (njihove) moške, ki živijo življenje polno izzivov...

in odločitev, torej tudi stresa,  so ples v Kazini povezali z jogo in pilatesom. Med tremi programi: Joga in ples, Shakti Yogalates in Shakti Vinjasa Flow Yoga boš (bosta) zagotovo našla sebi najbolj primernega.

Bi s plesom rada razvila notranjo moč in ženskost?

Potrebuješ pas s cekinčki za … orientalski ples! Nobena zvrst plesa te ne popelje tako daleč od sveta, ki si ga vajena, in nazaj k sami sebi.

Kombo ti bo všeč...

Če si v življenju naravnana na učinkovitost – plesnih korakov se boš naučila igraje hitro in koreografije se bodo zgodile mimogrede. Sanjaš o latinskem ljubimcu, sanje pa se vrtijo v latino ritmih? Kombinacija salse, merengueja in regaetona te bo zazibala v super zabavo in lepo izoblikovano postavo.

Bi rada svojemu cicibanu/cicibanki parirala vsaj v plesu?

Skrivaj se vpiši na hip hop za ženske in bosta čez mesec ali dva lahko že tekmovala v domači dnevni sobi!

Besedilo: Tina Torelli, foto: Fabio Heizenreder

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri