Cosmo maturantke, zbor!

Te v letu 2010 čaka matura - ta velika iniciacija v resnično odraslost? Če je tako, potem si zares zadnja, ki bi smela spregledati naslednjo novico ...

1. 10. 2009

Pripravlja se namreč mega, veliki in sploh noro dober, prvi pravi multimedijski nagradni izziv - imenovan kratko in jedrnato:

Matura!

In ker je časa do predizbora najmanj petih do največ desetih sodelujočih deklet, ki jih bo iz množice potencialno prijavljenih na avdicijo za internetni resničnostni šov Matura do 14. decembra izbrala cosmo žirija, še nekaj, nam verjetno ne boš zamerila, če ti v tej prvi najavni novici ne razkrijemo čisto vseh podrobnosti tega velikega internetnega resničnostnega izziva. Nekaj malega sočnih detajlov (s tem mislimo na zares mnoštvo bogatih nagrad, ki se obetajo) nam pač mora ostati za štreno v prihajajočih novicah na dotično temo ;)

A brez skrbi, do konec decembra, ko bo izbrana deseterica tudi uradno znana, boš vedela prav vse, kar je na to temo sploh mogoče vedeti.

Najprej pa ...

To bo izziv s poslanstvom

Izbranih deset deklet, med katerimi si lahko tudi ti, bomo nekaj mesecev spremljali skozi njihove priprave na maturo, maturantski ples in vse druge večje preizkušnje v življenju prave maturantke.

To seveda ne pomeni, da bomo našim maturantkam odtlej sledili na vsakem koraku z našimi spletnimi kamerami in fotoaparati kot kakšni, bizarnih pikantnosti željni paparaci.

V resnici bodo bolj ali manj kar dekleta tista, ki bodo diktirala, do katere mere spustiti v svoja življenja naše spletno oko.

Kaj se od tekmovalk pričakuje?

Vsaka od tekmovalk bo v prvi vrsti prejela svoj osebni prenosnik in vso potrebno video in foto orodje, ki ga bo potrebovala v tem internetnem izzivu (in kasneje seveda tudi v trajno last), kar pomeni, da se v štartu samem lahko prijavijo tudi vsa tista dekleta, ki tega nimajo, pa tudi to, da se bodo dekleta sama snemala in sama popisovala vsa svoja doživetja, izkušnje in soočanja z dejanskimi in virtualnimi izzivi in sicer na posebni spletni podstrani cosmo portala.

Vsaka od njih bo dobila v urejanje svoj lasten e-kotiček - blogosfero z:

 • profilom, na katerem se bo lahko povezovala in zbirala svoje prijatelje,
 • možnostjo objavljanja lastnih tekstovnih, video in foto blogov,
 • dostopom do svoje lastne in skupne časovnice - koledarja, pa tudi takšnih in drugačnih aplikacij, s katerimi bo sproti jasno udeleženkam samim kot tudi vsem njihovim oboževalcem, podpornikom in prijateljem, kako visoke so njihove možnosti, da v izzivu z zares atraktivnimi nagradami na koncu tudi zmagajo!

Kaj vse se bo dogajalo?

Vse se bo seveda vrtelo okoli priprav na maturo (in ja, to pomeni tudi dejansko učenje - ker brez nič pač ni nič!), kjer jim bomo iz spletnega uredništva sproti pomagali tudi z virtualnimi testi preverjanja znanja za maturo, pa s prispevki in nasveti o tem, kako se pravilno učiti, kako premagovati tremo, stres ipd. V veliko pomoč jim bodo tudi klepetalnice s strokovnjaki, med katerimi bodo tako učitelji kot psihologi. Dekleta in njihovi spletni prijatelji jim bodo tako lahko zastavili vprašanja na teme, ki najbolj žulijo prav populacijo maturantov.

In ker življenje bodočih maturantov zagotovo niso le knjige, knjige in še enkrat knjige, bodo spletne zapise popestrile tudi priprave na maturantski izlet, pa tudi maturantski ples.

Med drugim bomo tako spremljali njihovo vadbo četvorke, pa tekmovanje za sanjski par na maturantskem plesu in številne zabave, srečanja in druženja, ki so še kako del življenja odraščajoče mladine. Na tem mestu gre gotovo omeniti tudi svojevrsten višek teh družabno-zabavnih vložkov - t.j. pravi mali ‘cosmo maturanc’, ki bo postregel z raznoraznimi glasovanji za naj spremljevalca, že predhodno izbiro naj stajlinga za maturantski ples, pa tudi bolj ali manj konstruktivne debate okoli prave pričeske, čevljev, make-upa in kar je še takšnih in drugačnih modno - lepotnih detajlov, v katero se bo 'spletni profesor' cosmo prav nemarno rad vpletal in zapletal s samosvojimi nasveti, video vadnicami in kar se bo še sproti izkazalo za morda koristnega.

Še to:

O končni zmagovalki spletnega izziva bo nazadnje odločila najvišja končna ocena, ki bo sestavljena iz:

 • frekvence objav posameznih prispevkov v osebni blogosferi (vsaj dve objavi tedensko) in bonus točk iz opravljenih nalog,
 • število prijateljev, sledilcev in navijačev njenega osebnega profila,
 • ocene na podlagi mnenj iz uredništva,
 • ter nenazadnje dejanskih ocen iz mature.

No, zdaj ti je pa verjetno že precej bolj jasno, za kaj bo pravzaprav šlo, ne? Naj te zato opozorimo le še na trenutno glavno prioriteto prihajajočega se spletnega nagradnega izziva Matura, ki je: vabilo k prijavi na avdicijo!

Prepričaj komisijo!

Za sodelovanje boš morala poleg nekaj svojih osebnih podatkov (ki javno seveda ne bodo objavljeni), osebnih želja, hobijev in ambicij, poslati tudi svoj kratek pisni in video portret (lahko je posnet tudi z mobilnim telefonom), v katerem se boš predstavila in povedala, zakaj misliš, da bi morala biti izbrana, pa tudi vsaj pet fotografij – še najbolje takšnih, ki bodo same po sebi zgovorno pričale o tem, da si na svoj, unikaten način, še kako zanimiva persona.

In pri tem, zavoljo cosma, zaupaj vendar vase!

Verjemi, da se zna žiriji, katere člani pač ne bodo ravno ‘od včeraj’, kaj lahko zdeti kakšna ‘piflarka’ enako ali še bolj zanimiva kot kakšna od adrenalina odvisna ‘luftarka’. Pravzaprav bodo žirijo zanimali kar najbolj različni 'tipi' bodočih maturantk, zato ima možnosti, da pride v izbor deseterice cosmo maturantk praktično vsaka izmed vas.

Ne zamudi prijavni rok!

Če smo te torej že zintrigirali (in če si se že domisila tudi načina, kako boš svoje sodelovanje v šovu Matura predstavila staršem, saj brez njihovega pisnega soglasja pač ne bo šlo) vedi še, da imaš časa za:

 • prijavo na avdicijo do 14. decembra 2009,
 • sledila bo javna predstavitev izbranih kandidatk kmalu po 14. decembru 2009,
 • akcija na spletu steče 18. januarja in se zaključi v juliju 2010,
 • da bi avgusta 2010 razglasili zmagovalko cosmo Mature.