Cosmo matura: Oblikovalke naslovnic

Ta mesec so imele naše maturantke zelo odgovorno nalogo – izdelati so morale čisto pravo Cosmo naslovnico, s svojimi fotografijami v glavnih vlogah.

Cosmo matura: Oblikovalke naslovnic (foto: promocija cosmo arhiv) promocija cosmo arhiv
28. 4. 2011

Najlepšo naslovnico je naredila Špela Sojer, ki je navdušila tudi art direktorico Cosmopolitana Petro Cvelbar, kar je za Špelo zagotovo velik kompliment.

  • S čim misliš, da si žirijo najbolj prepričala? Morda s tem, da si delala po predlogi Cosmo naslovnic?

V bistvu sem si ogledala več starih naslovnic, najbolj pa seveda tiste s temnolaskami v črnih oblekah. Zelo natančno sem si ogledala tudi barve in izbrala podobne kombinacije. Pisave sem poskušala čim bolj približati Cosmo stilu, glede postavitve besedila pa sem preprosto delala po navdihu in očitno je bil to pravi recept za uspeh.

  • Se ti zdi naslovnica pomemben del revije?

Seveda, naslovnica se mi zdi izredno pomembna. Ko grem mimo kioska, polnega revij, me vedno pritegnejo zanimive naslovnice. Če naslovi člankov niso zanimivi, potem revije ne kupim. V nasprotju z večino pa je Cosmo vedno pisan in poln zanimivih naslovov, ki me takoj pritegnejo.

  • Katera od Cosmo naslovnic pa ti je pri pregledovanju za svoj izziv najbolj ostala v spominu?

Najbolj všeč mi je lanskoletna januarska številka, na kateri je bila Fergie. Punca je res zelo luštna pa tudi barve naslovnice so mi bile najbolj blizu, zato sem podobne barve uporabila tudi sama.

  • Si za izziv porabila veliko časa?

Za izdelavo naslovnice sem porabila kar 14 dni. Delala sem vsak dan po malo  – prvi dan sem si ogledovala naslovnice, naslednji dan sem obrezovala sliko. Najbolj sem uživala pri izbiranju naslovov pa tudi pri postavitvi, izbiranju pisave in barv. Drugače pa je bil cel proces zelo zabaven – od obiska s.Oliverja in fotografiranja do izdelave naslovnice.

Ker nas je ta mesec s svojim profesionalnim pristopom k delu očara tudi Nika Jesenko, smo se odloči, da tokrat predstavimo tudi drugouvrščenko mesečnega izziva.

  • Glede na to, da obiskuješ oblikovno šolo in si na področju oblikovanja že malce podkovana, katera je tista Cosmo naslovnica, ki ti je najbolj ostala v spominu?

Res je, obiskujem srednjo medijsko in grafično šolo v Ljubljani, kjer se ravno zdaj učimo o pravilih postavljanja naslovnice in notranjega dela revij. Vsako dobro naslovnico odlikujejo barve, vrste pisav, najbolj pomembna pa je profesionalna fotografija na prvi strani. Najbolj všeč mi je lanska decembrska naslovnica, ki jo je krasila Tjaša Kokalj.

  • Koliko dela si imela z izdelavo naslovnice?

Glede na to, da si revijo najprej zamislim v glavi, hitro vem, kako bo videti naslovnica. Potrebovala sem le čim bolj zanimive naslove in vsekakor so mi izdaje Cosma prišle prav. Fotografijo sem obdelovala v Adobe Lightroomu, kjer sem lahko uravnavala svetlobo glede na celotno telo, napise pa postavljala skladno z naslovno fotografijo.

  • Se ti zdi izdelava naslovnice zahtevno delo?

Če imaš smisel za oblikovanje in postavljanje, potem ni tako zahtevno. Res pa je, da moraš dobro poznati računalniške programe, ki se jih uporablja za takšno oblikovanje. Najbolj pomembno pa se mi zdi, da stvari delaš z veseljem.

  • Na blogu si zapisala, da si naslovnico oddala tudi v šoli. Kako pa so izdelek komentirali profesorji?

Profesorica, ki rada bere Cosmopolitan, je bila z mojo naslovnico zadovoljna in tako sem bila zadovoljna tudi jaz, saj sem dobila odlično oceno! Je pa res, da sem naslovnico prilagodila pravilom stavljenja naslovnic.

Kaj se je še dogajalo?

Cosmo maturantska majica

V zadnjem tedenskem izzivu so dekleta preobrazila majice, ki so jih prejela ob našem prvem srečanju. Na njih so zapisala najljubše citate, jih porisala in jim dodala unikatno podobo.

Najbolj všeč nam je Evina majica z visokimi petkami v Cosmopolitanovem slogu.

V fotogaleriji si oglej nekaj utrinkov iz tega izziva.

Maturantski plesi so v teku

Se še spomniš svojega maturantskega plesa? Ali pa morda komaj čakaš, da se nekoč končno zgodi? Nekatera izmed deklet so že odplesala pepelkin ples in se, sodeč po fotografijah, ki jih boš našla v naši fotogaleriji, ob tem tudi nepozabno zabavala.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri