Cosmo bejba vpraša ITM strokovnjaka

Najbrž nisi taka srečnica kot me, da si pisarno deliš s pametnim informatikom, ki sproti rešuje vse tvoje računalniške zagate. Tokrat smo ga pripravljene deliti s tabo.

Cosmo bejba vpraša ITM strokovnjaka (foto: Ivana Krešić, promocijski material) Ivana Krešić, promocijski material
25. 3. 2010

Jernej Kastelic, ITM-strokovnjak, odgovarja:

V: Zakaj moraš izklopiti USB-ključ, preden ga izvlečeš?

O: Kopiranje podatkov se na USB-podatkovni nosilec izvaja z zamikom, in sicer ob prostem ciklu računalnika. Povedano preprosto, računalnik bo zapisal podatke, ko ne bo imel drugega opravila. S tem, ko varno izvržeš USB-ključ, se izogneš nepravilno zapisanim ali celo manjkajočim podatkom.

V: Kaj je bolje uporabljati, Internet Explorer ali Firefox?

O: V računalniškem svetu je to vprašanje prava manjša vojna, v katero sta poleg dveh navedenih vpletena še najmanj Google s svojim brskalnikom Chrome in po novem tudi Apple s Safarijem (ta je od različice 4 dalje na voljo tudi uporabnikom PC-jev). Če se osredotočim na izbiro v vprašanju, lahko obema naštejem precej dobrih lastnosti, je pa res, da je Firefox manj potraten s sistemskim spominom. Če torej poseduješ malce starejši računalnik, bo bolj racionalna izbira Firefox, v nasprotnem primeru obdrži tistega, ki ti je bolj domač. Pazi le, da bo posodobljen do zadnje različice.

V: Ali je bolj varno žično ali brezžično omrežje?

O: Po teoriji je bolj varno žično omrežje, saj se pri brezžičnem signal širi po zraku in ga je zato lažje prestreči. Vendar če je brezžično omrežje pravilno zaščiteno (šifrirano) in so privzeta dostopna gesla spremenjena, se možnost vdora praktično izniči.

Facebook grafiti

Če že moraš vsak trenutek vesolje obveščati, kaj se dogaja s tabo, za seboj pusti domiselno parolo, namesto da FB-zidove packaš z razsvetljenimi ''Juhu, pomlad je!'' ali pa pametnimi (ki niso zrasle na tvojem zelniku), ne da bi podpisala avtorja. Hej, vsi imamo pravo okno v svet in kakšno literarno zbirko na knjižni polici. Pa na srečo tudi duhovite in domiselne prijatelje, ki so npr. zapisali:

  • 34 years ago when I ended up on Earth, I had to miss the planet.
  • V meni živi vitka ženska, ki bi rada prišla na površje. Običajno lahko utišam to kozo s piškoti. (Neznana avtorica)
  • Oko oplazi telo. Brez dotika jo premika, v vene se ji vrine in ne mine. Ne mine.
  • Zaradi Petre ženske nikol več ne bomo mogle uporabit izgovora, da ne moremo, ker nas boli glava :). Lahko, a tja do štirih zlomljenih reber ni izgovora!

Od ČB do 3D

Z napredkom TV-tehnologije je postalo spremljanje dogodkov in filmov iz udobnega kavča skoraj ljubše kot obisk kina in prireditev. Pred vrati je nova pustolovščina – že prihodnji mesec se lahko resnično potopiš v film s kokicami v rokah in 3D-očali na nosu kar doma (ali pa pri bogatem mulcu, ki živi zraven). Panasonic namreč to pomlad na trg spravlja plazmatski televizor sofisticiranega dizajna Full HD 3D VIERA Plasma TV. Skupaj s preostalimi  Full HD 3D-proizvodi (npr. 3D-blu-ray predvajalnik) se boš lahko vživela v nove filme, kot bi obiskala najboljši 3D-kino na svetu.

ITM modni spoji

  • Imej nohte v barvi e-pošte

S tem sloganom (Match your nails to your emails) sta si v roke segla podjetje Dell (saj veš, tisti hudi prenosni računalniki) in OPI ter sklenila sodelovanje, pri katerem boš najbolj profitirala ti. Barvo prenosnega računalnika namreč lahko popolnoma uskladiš z barvo svojega najljubšega laka za nohte. Težko se bo le odločiti med 27 hudo trendnimi barvami.

  • Svetlobne obleke

Le še vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo po modnih brveh sprehodile žareče obleke, ki so videti, kot bi bile iz Avatarjeve Pandore. Kreatorka Diana Eng je za Pravljično modno revijo ustvarila nekaj čudovitih kreacij, ki so veliko bolj praktične in ‘zemeljske’ kot npr. nekatere, ki smo jih opazili na rdeči preprogi. Mi bi z njimi z veseljem blestele tudi v ‚real lifu‘.

  • PC-poroka

Če hodiš z računalničarjem, potem boš dokončno ‘shekala’ njegovo srce s takšnim modnim dodatkom. In ker je najverjetneje brihtne glave, bo dešifriral tvoj namig. Svatom razpošljita kar računalniško igrico – ko jo ‘obrneš’, odkriješ poročno vabilo. Na spletu boš našla nekaj idej: Darina in Niko npr. sta jo naredila po klasični Super Mario Boss predlogi (te se bodo spomnile vse generacije).

Nika Veger, Jernej Kolenc

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri