Cosmo bejba na letalu

Tudi tebe spravljajo v slabo voljo vedno nova pravila za prtljago na letalu? Preberi nasvete in namige, ki ti bodo na potovanju ohranili mirne živce.

29. 5. 2008

Ko greš na potovanje, si poleg dokumentov skopiraj letalsko karto in kopije ločeno od originala spravi med prtljago. Če te oropajo, ti lahko pride prav tudi skenirana karta, ki si jo pošlješ na e-naslov. Če ti je na letalu rado slabo, ne pozabi vzeti tablet proti slabosti. Pripravi tudi topel pulover ali jopo (tudi če letiš poleti in si v zraku malo časa), ker je klima lahko ubijalska.

>

>

Odpravi se pravočasno

Če boš prepozna, ker se je zgodila prometna nesreča na cesti, je to tvoj problem, zato se na pot odpravi pravočasno. Okenca za prijavo na let se odprejo dve uri prej in jih 40 minut pred odhodom zaprejo. Če moraš urediti še kaj glede letalskih vozovnic, prtljage ali letiš čezoceansko, pridi na letališče dve uri prej.

Teža prtljage

Že pred letom preveri, ali ima letalski prevoznik omejitev teže prtljage ter kakšna je dimenzija in teža ročne prtljage.

Na rednih linijah in čarterskih poletih po Evropi je v ceno karte v ekonomskem razredu vključenih 20, v poslovnem pa 30 kilogramov. Če potujeta z dragim z enim samim velikim kovčkom, pazita, da ta ne bo presegel 32 kg, nekateri prevozniki dovoljujejo 45 kilogramov.

Če potuješ medcelinsko, je lahko tvoja prtljaga težja kot po Evropi, a pazi – če se npr. vračaš iz Amerike in prestopiš v Parizu ter se odločiš, da boš tam ostala dan ali dva, na letališču upoštevajo težo prtljage za lete po Evropi.

Cosmo nasvet: Domov se vračamo s težjo prtljago – upoštevaj to pri pakiranju.

Ročna prtljaga

Na letalo lahko neseš prtljago v velikos­ti do 55 x 40 x 20 cm, težko do osem kilogramov. Če boš šla na letovanje z le tremi majčkami, pareom in kopalkami, si boš prihranila čas in živce, če boš svojo prtljago pospravila v majhen kovček, saj ti ob izhodu ne bo treba čakati še na prtljago, pa še bojazni ni, da bi jo izgubili.

Vse dragocenosti (nakit, telefon, kamero, fotoaparat, računalnik, zdravila, ključe, dokumente) nosi v ročni prtljagi, kjer naj bodo tudi občutljivi predmeti, saj so poškodbe ob transportu prtljage pogoste.

Pravila glede tekočin in nevarnih predmetov so se v zadnjih letih zelo zaostrila, zato s seboj ne nosi tekočin, katerih embalaža presega 100 ml in največ en liter na osebo, tudi če je že skoraj prazna, saj ti jih bodo na kontroli zaplenili. Zavij jih v plastične vrečke (na večini letališč jih prodajajo, na Brniku so še zastonj).

Med navadno prtljago lahko pospraviš kreme in parfume (a zavij jih v vrečko, saj je v prostoru za prtljago drugačen tlak in embalaža večkrat poči).

Dobra lastnost omejitve tekočin v osebni prtljagi? V mednarodnem prostoru na letališču si še vedno lahko kupiš vse, kar ti srce poželi, in neseš s seboj na letalo. Nakup kozmetike v brezcarinskih trgovinah se še vedno splača, še zlasti posebnih ‘travel’ ponudb, kjer dobiš v paketu npr. maskaro in črtalo ali pa odstranjevalec ličil po ceni za maskaro.

Označi si svoj kovček

Če nimaš kričeče in izstopajoče prtljage, ki bi jo na traku hitro zagledala, jo vedno označi s kričečo nalepko ali jo ‘obleci’ v vrečko – tako jo boš hitreje našla in še bojazni ni, da bi kdo pomotoma vzel tvojo.

Vsak kos prtljage označi s svojim naslovom in telefonsko številko, vse stare nalepke odstrani. Na prtljagi vedno zveži vse pasove in odstrani vse ovire, zaradi katerih bi se lahko na tekočem traku zataknila.

Če se tvoja prtljaga izgubi

Tudi to se dogaja, zato ti priporočamo, da imaš v osebni prtljagi stvari, ki jih boš potrebovala prvi dan po pristanku (perilo, majčko, krtačko, kreme).

Če tvoje prtljage ni, jo prijavi pri prevozniku (na oddelku za izgubljeno in najdeno), s katerim si letela; po navadi je v isti avli kot trakovi za izdajanje prtljage. Na srečo v prvih dveh dnevih najdejo večino prtljage. Če je ne bodo našli v treh do petih dnevih, pri prevozniku, s katerim si letela, popiši njeno vsebino. Če je ne bodo našli po 35 dneh, bo veljala za izgubljeno in dobila boš določeno odškodnino na podlagi popisa prtljage.

Prevoznik ti je dolžan povrniti stroške zaradi izgubljene prtljage: če si na primer dobila prtljago šele po dveh dnevih, si si morala kupiti stvari za osebno higieno, oblačila in kozmetiko.

Potrebuješ poseben obrok

Če si vegetarijanka ali imaš posebno dieto, moraš to sporočiti ob rezervaciji oziroma najpozneje 24 ur pred odhodom letala, da bodo zate pripravili poseben obrok, ki ga boš dobila na letalu.

Da ti ne bo dolgčas

Brezcarinske trgovine so super za pohajkovanja, tudi knjige ter priročne namizne igre so dobri zapolnjevalci časa. Da s prijatelji ne boste vedno le kartali, so navdušenci nad igro Naseljenci otoka Catan izdelali majhno različico s kockami in lističi. Tudi z Wifijem in brskanjem po spletu hitro mine čas, a po navadi je tovrstno zabavo na letališčih treba plačati.

Če boš med enim in drugim letom morala prespati v dragem mestu in tvoj budžet ni neomejen, vzemi s seboj spalno vrečo in napihljiv vzglavnik, da se boš lahko vsaj malo spočila.

Znajdi se

Za orientacijo na letališču vedno glej table, zaslone z informacijami in zloženke z zemljevidi. Če se vseeno ne boš znašla, povprašaj osebje; v državah, kjer se za usluge plača napitnina, boš morala odšteti malo drobiža.

Vedno tudi budno spremljaj, ali je kakšna sprememba leta.

Na letalu

Ko prideš na letalo, se najprej usedi na svoj sedež in šele potem, ko se vrsta za tabo sprazni, ročno prtljago odloži v omarico nad glavo – vedno je dovolj prostora, če ne nad tabo, pa pod sedežem pred teboj.

Vsake toliko se na dolgih poletih preteg­ni z različnimi vajami in se malo sprehodi po letalu.Da bo čas hitreje minil, preberi kakšno zanimivo igro ali s prijatelji nadaljuj igrice z letališča.

Tudi stranišča na letalih so večinoma povsem spodobna. Brez skrbi greš lahko tudi na veliko potrebo, saj vakuum posrka vse, kar si ‘pridelala’, in iz pipe teče voda, tako da si lahko umiješ roke.

Petra Kocjančič