Čokolada - ta dobra razvada

Odkritje čokolade zgodovina pripisuje Krištofu Kolumbu, ki je okrog leta 1500 iz Amerike v Evropo prinesel čudna, kakavova zrna. A zgodovina čokolade v resnici sega v daljno davnino, vsaj tisočletje pred našim štetjem, čeprav takrat še ni bila takšna, kakršno poznamo danes.

12. 10. 2010

Sladka tablica šele 130 let, slovenska že 88.

Več tisoč let je čokolada obstajala v obliki gostega in grenkega napitka, ki so ga zaradi njegove hranljivosti posebej častili Maji in Azteki. V obliki tablice obstaja šele nekaj več kot 130 let.

Da smo sladko odkritje Slovenci sprejeli med prvimi v Evropi, so bili zaslužni menihi iz redu trapistov, ki so na gradu Rajhenburg že leta 1896 izdelali prvo čokolado, medtem ko najstarejša slovenska znamka, Gorenjka, letos praznuje že 88 let.

Zdrava razvada

Najbrž pogosto s slabo vestjo, a strašansko slastjo odpiraš zavojček slastne čokolade. Vest bo zagotovo pomirjena ob novici, da čokolada ponuja mnogo pozitivnih učinkov za zdravje. Že košček lahko izboljša razpoloženje, saj čokolada sproži sproščanje endorfina.

Čokolada vsebuje flavanol, ki preprečuje nabiranje oblog na stenah arterij. Bogata je s fosforjem in magnezijem, vsebuje pa tudi železo, cink in kalij. Za večjo hranljivost poskrbijo še dodatki, kot so lešniki, mandlji in drugi oreški, ki čokolado obogatijo še z vitaminom E.

Gorenjka - polna vsega dobrega.

V trgovini je izbira sladke razvade nepregledna, a edina slovenska čokolada že 88 let ostaja Gorenjka.

Pri nas samo v Gorenjki ustvarjajo čokolado po lastnih recepturah od osnovnih surovin do končnega izdelka. Njena zgodba se je pričela leta 1922, ko je v Lescah svojo tovarno čokolade osnoval Adolf Zavrtanik, katerega glavno načelo je bila visoka kakovost izdelkov, ki še danes ostaja glavno vodilo blagovne znamke Gorenjka.

Letos se Gorenjka ob 88. rojstnem dnevu predstavlja s sloganom »Polna vsega dobrega«.

Čeprav je Gorenjka, namreč ne varčuje s sestavinami, ki čokolado naredijo zares dobro: kakavom, mlekom in lešniki. Dokazano se lahko pohvali, da njene lešnikove čokolade vsebujejo največ lešnikov med lešnikovimi čokoladami na trgu slovenskem trgu, kar ni kar tako – Slovenci namreč najraje posegamo ravno po čokoladah s celimi lešniki.

Priporočamo ti eno od treh čokolad Gorenjka v posebni praznični izdaji, ki bo na voljo le kratek čas. Mlečna, lešnikova in jedilna čokolada so se oblekle v svojo podobo iz 80-ih let, s punčko, ki jo je narisal legendarni Miki Muster. Vsaka 88. prinaša tudi nagrado. Prav zares je polna vsega dobrega.

Pridruži se nam tudi na Facebooku

(oglasno sporočilo)


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri