Cesaria Evora prihaja v ljubljanske Križanke

V Ljubljano, v Križanke, prihaja v soboto, 4. junija 2011, 'ambasadorka Zelenortskih otokov' Cesaria Evora.

6. 5. 2011

Koncert v ljubljanskih Križankah bo zagotovo vrhunec vseh njenih dosedanjih koncertov, saj se Cesaria Evora ob svoji 70. obletnici spet vrača na odre v vsem svojem sijaju in odlični kondiciji. Z razširjeno spremljevalno zasedbo nam bo poleg vseh svojih največjih uspešnic predstavila tudi nekaj najnovejših stvaritev z albuma duetov, ki je izšel leta 2010, in albuma Nha Sentimento iz leta 2009.

Njeni albumi so bili večkrat nominirani za prestižno nagrado grammy, pa tudi razglašeni za najboljše albume, med drugim tudi za nagrado best world album.

O Cesari Evora ne skrivajo navdušenja niti največje svetovne zvezde, kot so Madonna, David Byrne in številni drugi, ki so vsakič znova navdušeni nad njenimi koncertnimi nastopi in pristnostjo, ki jo Cesaria izraža skromno, a z načinom, polnim duše.

Številni razprodani koncerti po vsem svetu, vrhunska glasba, posebnost in tudi častitljiva 70. obletnica so razlogi, da ljubitelji tovrstne glasbe tega koncerta preprosto ne smete zamuditi.

Cesaria - za prijatelje Cize

Cesaria Evora – za prijatelje Cize – se je rodila 27. avgusta 1941 v Mindelu, Zelenortski otoki (Kapverdski otoki, Cape Verde). Njen jasen glas in telesni šarm so opazili kmalun, a je želja po pevski karieri ostala neizpolnjena. Zelenortska ženska glasbena skupina in pevka Bana sta jo popeljali v Lizbono in tam je posnela nekaj posnetkov, ki pa producenta niso prepričali. Leta 1988 jo je mlad Francoz Kapverdskega porekla povabil v Pariz na snemanje plošče. Pri 47 letih ni imela česa izgubiti. Ker ni nikoli videla Pariza, je privolila.

Svojo pevsko kariero je pričela v Mindelu na otoku São Vicente pred več kot 45 leti.

Že pri 12 letih je pela o romantičnem razočaranju in oddaljenosti (odmaknjenosti) Zelenortskih otokov, izražala je posebno melanholijo, ki je najbolje izražena na posnetkih iz tistega časa, ponovno pa so jih izdali konec leta 2008 na albumu Radio Mindelo.

Ne glede na to, ali poje coladeras (pesmi, ki gredo v uho, idealne za plesišče) ali mornas (bluz Zelenortskih otokov), so poslušalci navdušeni. Čeprav je pri 70 letih njen glas morda bolj hladen in prožen kot v preteklosti, je še vedno neverjeten v čustvih, ki so ji omogočila svetovno slavo kot kreolski Billie Holiday v drugi polovici 20. stoletja.

Še nakaj o novejših glabenih delih Nha Sentimento iz leta 2009:

Ta novi opus je bolj v stilu coladera kot morna. Posnel ga je Nando Andrade, producent je bil José da Silva. Nha Sentimento izraža globoko čustvo, ki se nikoli ne odmakne od navidezno brezskrbnih, a pogosto resno motiviranih pesmi, katerih “joie de vivre” se ponavljajoče dokazuje močnejše kot njihova žalost, obžalovanje in želje. Ko to ne velja, besede izražajo osamljeno vdanost v usodo, ki je vedno del Cesariae, saj je tako jasno doživela stvari, o katerih poje – recimo Vento de Sueste, morna, ki prikliče občutke, ki je niso nikoli zapustili.

Lani je izdala album duetov, na katerem je presenetljivo tudi duet z Goran Bregovićem. Ta je povedal, da si je že dolgo želel uresničiti željo, posneti pesem s Cesario Evora.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri