Čas je za spontanost

Če tvoje življenje postaja preveč predvidljivo in monotono, se moraš nujno sprostiti. Mi ti bomo pomagali, da boš začela uživati v vsakem trenutku.

25. 8. 2005

Kdaj si nazadnje naredila kaj norega? Je bilo to takrat, ko si mislila le pospremiti prijateljico do vlaka v Benetke, potem pa še sama skočila gor in preživela nepozaben vikend? Ali pa ko si na rojstnodnevni zabavi pred veliko množico na glas zapela svojo najljubšo pesem, da bi dragemu izpovedala neskončno ljubezen?

Seveda si spila preveč šampanjca, ampak vseeno šteje. Ravnala si popolnoma impulzivno in si ‘prislužila’ trenutke, ki jih ne boš nikoli pozabila. Ali ne bi bilo nekaj najlepšega, da bi vsakdo lahko občutil ta najvišji val zadovoljstva? Prav gotovo. Vendar je večina med nami tako zelo zaposlena s previdno načrtovanimi življenji, da pozabljamo zares živeti. Se to dogaja tudi tebi?

Se ti zdi, da si obstala v določenem vzorcu in ne sprejemaš naključnih trenutkov, ki te presenetijo? Se jih bojiš? Vendar je točno to treba narediti – te trenutke spontanosti moraš sprejeti in jih užiti v vsej popolnosti. “Včasih tvoja energija zastane in potrebuješ čas, da razbiješ nastalo blokado. Kadar si spontana, se ta energija preobrazi in razbije stare navade, potem se veliko lažje povežeš s svojo prirojeno radovednostjo in z navdušenjem nad izjemnim potovanjem, ki ti ga omogoča življenje!

Postaneš tudi bolj ustvarjalna in povezana s svojo intuicijo in z domišljijo,” pravi Mary Walton-Ball na spletni strani www. espiritpublications.com. Zato se znebi rutine in se prepusti toku. Da bodo stvari potekale še bolj tekoče, si preberi naše nasvete. Pa lepo potovanje!

1. Naredi test samozavesti

Poglej se v ogledalo in naštej vse svoje pozitivne lastnosti. Mogoče bi se ti zdelo veliko lažje, da bi morala najprej poudariti svoje napake – malo prevelik nos, nečisto kožo – kot pa opaziti, kako lep nasmeh imaš in kako žariš. Prenehaj biti tako stroga s sabo. Zaupaj vase – in lahko boš sprostila blokade, ki ti preprečujejo izpolnitev najlepših sanj. ‘Tečaj’ samozavesti boš najbolje začela z nekaj vzpodbudnimi stavki.

Na glas izreci: “Sem čudovita oseba,” in najverjetneje boš ugotovila, da je to še kako res. “Mogoče si se znašla v stanju, ki ti predstavlja izjemen izziv in se ti zdi, da ga ne boš mogla prebroditi. A ko boš začela poveličevati svoje sposobnosti in bila hvaležna za svoja čudovita um in telo, ne bo težko verjeti, da bo prav ta občutek zaupanja vase okrepljen zaradi takšnih pozitivnih trditev,” pravi pisatelj John Marls Tempelton.

Mantra za vzpodbudo: Preden se zjutraj odpraviš od doma, se aktiviraj s pozitivnimi afirmacijami, npr. “Rada se imam in sprejemam se.”

2. Osvobodi svojega notranjega otroka

Si kdaj sedela ob otroškem igrišču in opazovala malčke pri igri? Enkrat si vzemi čas za to. Ta izkušnja te bo napolnila z navdušenjem, morda boš še enkrat premislila o vseh pravilih, za katere misliš, da jih moraš spoštovati.

Otroci so ti lahko za popoln vzgled. Ko jih opazuješ med igro, lahko vidiš, da jih ne zanima, kdo jih gleda, ne zanima jih, ali je njihovo obnašanje sprejemljivo in ‘pravilno’. Zatopljeni so v svoj svet, sproščeno se zabavajo. Večina med nami bi jih morala posnemati in se spomniti, da je izstopanje iz množice dovoljeno.

Z mislimi se vrni v svoje otroštvo, ko si bila brez skrbi in si verjela, da je vse mogoče. Zdaj pa poskušaj obuditi to naravno radovednost in se ‘po otroško’ pozabavaj: pojdi v lunapark, na vožnjo z avtomobilčki, kupi si velikansko vrečko raznobarvnih gumijastih bonbonov, spu- ščaj zmaja ... Takšno preprosto razvajanje bo prebudilo tvojo igrivo naravo (ki jo zagotovo imaš), postala boš bolj odprta in pripravljena za nove avanture.

Mantra za vzpodbudo: Preživi cel dan s svojimi nečaki ali z otroki prijateljic. Pelji jih na ogled kakšnega zabavnega filma, v cirkus ali na lutkovno predstavo. Malčki imajo svež pogled na svet in premorejo neznansko navdušenje. Očarajo jih še tako majhne stvari. ‘Nalezi’ se njihove sreče in igrivosti ter prebudi majhno deklico v tebi.

3. Zaupaj svojim instinktom

Zdaj ko si odvrgla vse negativnosti in se počutiš veliko bolje, je čas, da uskladiš še svoje občutke. Gotovo poznaš tisto stiskanje v trebuhu, ki nastopi, preden se lotiš nečesa prvič. Ta občutek pa ne nastopi le takrat, kajne?

Pojavi se tudi, preden sprejmeš kakšno odločitev. Ali ti tokrat pravi, da bo zate mnogo bolje, da pustiš svojo službo in odpreš podjetje za nepremičnine? Mogoče ima prav. Poslušaj svoje srce in zaupaj svojim instinktom. Če se boš na takšen način prepustila in ‘poslušala’ svojo notranjost, ti bo intuicija pomagala izbrati pravo odločitev.

In ko se boš naslednjič znašla v položaju, ki zahteva malo več spontanosti, to ne bo nobena ovira zate. Zapomni si, kako je pomembno, da se znaš sprostiti in pustiš notranjim občutkom, da te vodijo. “Kadar se preveč trudiš, omejuješ ter brzdaš svoje navdušenje in strast, težje komuniciraš z intuicijo,” poudarja Walton-Ballova.

Mantra za vzpodbudo: Vprezi in zaposli svojo intuitivno moč, ko boš naslednjič spoznala novega fanta. Ne potrebuješ celega večera, da bi ga ‘preučila’. Poslušaj svoje občutke – kaj ti pravijo o njem? Če ti takoj ni simpatičen, ti najbrž nikoli ne bo. Če pa v trenutku začutiš močno iskrico, zaupaj svoji slutnji in sprejmi povabilo na večerjo.

4. Znebi se notranjih ovir

Si si vedno želela zaplesati v slogu Beyonce in po njeno ‘pomigati’ z zadnjico na kakšni zabavi? Vendar si bila skoraj paralizirana od strahu, saj si bila prepričana, da se boš popolnoma osmešila? Sprosti se! Znebi se preprek, ki te zavirajo, in se nehaj prilagajati drugim. Naredi tisto, kar si od nekdaj želiš.

“Velikokrat ti lahko strah prepreči marsikaj lepega. Nisi edina, ki se bojiš, da boš videti neumno ter da se ti bo okolica posmehovala. A če boš stopila iz tirnic povprečja in prestopila na pot improvizacije in svobode, bodo drugi zagotovo občudovali to odločitev in ti zavidali sproščenost in prepuščenost življenju”, dodaja Diane. Zato bodi drzna in počni stvari, za katere si bila prej preveč sramežljiva.

Poskusi – tudi če se npr. ‘ples Beyonce’ ne bo izkazal za tako izjemnega kot pri slavni pevki in boš morda videti malo smešno – kaj hujšega od tega pa se ti lahko zgo- di? Mogoče bo res ves trud zaman in boš nasmejala prijateljice, vendar si vsaj poizkusila in si dala duška. To pa je tudi nekaj vredno, kajne?

“Četudi izziv morda ne bo uspel, boš v procesu sprožila energijo, ki lahko ustvari nov pogled na položaj in spodbudi nov način gledanja na svet. Pomembno je, da si začela ob vznožju in da se bo zagon le večal. Na koncu boš gotovo osvojila vrh! Ob poti boš prišla do novih idej in resnično začutila, kaj pomeni živeti polno in pestro,” pravi Tempelton.

Mantra za vzpodbudo: Ni boljšega prostora, da se znebiš svojih zadržkov, kot je spalnica. In ni boljše družbe od tvojega partnerja. Zato danes zvečer pripravi vzdušje za vročo akcijo. Obriši prah z dišečih svečk, ki so zapuščene samevale na najvišji polici, daj steklenico najboljšega vina na hladno, obleci tisto vročo oblekico, ki več odkriva, kot zakriva (za katero si bila prej preveč sramežljiva, da bi jo oblekla), in se pripravi na neznanske užitke.

5. Živi za trenutek

Vsi vemo, da malce načrtovanja in splo- šnega upoštevanja pravil organiziranosti lahko prepreči precej stresa v prihodnosti. A če neprestano delaš načrte za prihajajoče dni, to ni v redu. Saj veš, v enem trenutku načrtuješ, kaj je treba narediti naslednji ponedeljek, potem pa skoraj istočasno delaš spisek sestavin, ki jih moraš kupiti za večerjo pri sestri naslednji mesec. Kaj pa je s sedanjostjo?

Največja moč spontanosti je v tem trenutku. V zmožnosti, da znaš do potankosti izkoristiti točno ta dan. Zato, namesto da si tako zelo usmerjena na stvari, ki niso resnično pomembne (vsaj v tem trenutku ne) in namesto da prestavljaš svoje sanje na jutri – ukrepaj zdaj. Vsak dan se vprašaj: “Ali sem polno izkoristila in užila današnji dan?”

Prej kot se boš potrudila usmeriti, kar si želiš, v sedanjost, prej boš srečna in pomirjena. Poleg tega pa nihče ne ve, kaj bo s seboj prinesel jutri – stvari in dogodki se ponavadi ne držijo vnaprej napisanih urnikov. Živi za trenutek in ugotovila boš, da je življenje mnogo bolj zabavno in razburljivo.

Mantra za vzpodbudo: Vzemi nekaj ‘dinarčkov’ s svoje hranilne knjižice in jih zapravi za nekaj, kar si že dolgo želiš.

Predlogi za hitro akcijo

Zdaj ko si spoznala, kako osvobajajoča je spontanost, si čim večkrat polepšaj in popestri življenje.

Na pot. “Kadar koli postanem nemirna in potrebujem odklop, na hitro pri pravim prtljago in grem na krajše počitnice. Tudi če grem v že večkrat obiskani kraj (na kavico v Portorož), mi takšno ‘potovanje’ popolnoma napolni baterije. – Sara, 29, podjetnica

Privošči si nekaj posebnega. “Zelo rada imam raznoliko prehrano. Pogosto obiskujem raznovrstne restavracije in uživam v novih jedeh. Zadnje čase sta me najbolj navdušila suši in pa iranska kuhinja. Včasih nove recepte za eksotične jedi preizkušam tudi sama in na večerjo povabim prijateljice.” – Darja, 27, prevajalka

Namesto še ene dolgočasne vadbe v fitnesu se odloči za kaj zabavnega in zanimivega. Npr. za tečaj salse ali trebušnih plesov. Spoznala boš nove ljudi, drugačno ‘miganje’ pa bo pozitivno vplivalo na tvojo postavo.

Pojdi po nakupih med odmorom za kosilo. “Moja pisarna je blizu nakupovalnega centra, zato včasih, ko sem zaradi dolgočasnega dela že popolnoma izčrpana, zavijem na hitro ‘terapijo’ v priljubljeno trgovino z oblačili. – Tjaša, 25, tajnica

Savina A. Ritter

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri