Čas je, da oblečeš kopalke in vzljubiš samo sebe (OK je, da nismo vse za hojo po modni brvi!)

Še vedno je na svetu več nesamozavestnih deklet kot pa tistih, ki uživajo v svojem telesu. Povečajmo število drugih!

Čas je, da oblečeš kopalke in vzljubiš samo sebe (OK je, da nismo vse za hojo po modni brvi!) (foto: Profimedia) Profimedia
25. 7. 2020

O čem razmišljaš, ko si v kopalkah?

Na žalost je odgovor večine deklet: kako sem videti. Vstopili smo v najtoplejše mesece, ko oblečemo kopalke in pokažemo več gole kože. Zakaj se že ob razmišljanju o tem počutimo nelagodno?

Kako težko si dopovemo, da smo na plaži zato, da uživamo in se sprostimo, ne pa zato, da smo javna razstava mimoidočih, ki opazijo vse nepravilnosti? Ne pozabi – tudi drugi dopust izkoristijo za vse drugo, ne pa za to, da bi ocenjevali tvoje telo.

V nasprotju z mnogo ženskami pa Špela sploh ne razmišlja tako. Zakaj? Ker je od 12. do 34. leta živela v Španiji, kar je močno vplivalo na njeno telesno samozavest. "Tam so vsi več kot pol leta na plaži – tete, strici, sosedje, prijatelji – pravzaprav med odraščanjem vidiš telesa vseh velikosti in oblik," pojasni.

"Nihče te ne opazuje in ocenjuje. Tam ni čutiti sramu, ki je prisoten pri nas."

Dejstvo, da je razgaljenost pred vsemi, od babice do zobozdravnika, v nekaterih državah – ne v naši – nekaj običajnega, lahko prispeva k nesorazmernosti samozavesti med narodi. Pomanjkanje izpostavljenosti neidealiziranim telesom lahko prispeva k občutkom nizke samopodobe.

Ni nujno, da za to obiščeš nudistične kampe. Preprosto več časa preživi gola. Profesor West pojasnjuje: "Večkratno opazovanje lastnega golega telesa deluje kot zrcalna terapija. Čez čas se zmanjša tudi negativno in tesnobno mišljenje o lastnem videzu."

Z ogledovanjem celega telesa se ne osredotočaš na t. i. nepravilnosti in ne razmišljaš preveč o tem, kako si videti. Na svoje dele telesa glej na pozitiven, nevtralen način. ('Moj trebuh je okrogel' namesto 'Moj trebuh je debel'.) Z brisanjem samokritičnosti iz lastnega vedenja si lažje ustvariš manj negativno podobo o sebi.

Še pred desetimi leti objavljanja fotografij v kopalkah sploh ni bilo – danes pa za večino sploh ni več težava. So filtri postali tisti 'varnostni premaz' za brezskrbno deljenje napol golih fotografij z javnostjo?

S filtri lahko vplivamo na to, kako smo videti na sliki, in se zato lažje odločimo za takšno objavo. Za tem pa se lahko skriva večja težava – slaba telesna samopodoba.

Na vprašanje pred kratkim izvedene ankete, ali se ženske počutijo lepe, je 71 % Špank odgovorilo z da, to so nadgradile Portugalke z 80 %, najbolj zadovoljne v svoji koži pa so Brazilke z 82 %. Cosmo anketa je pokazala, da se ima zgolj 68 % Slovenk za lepe.

Brazilski raj

Če obstaja kraj, kjer poveličujejo ženska telesa, je to Brazilija. Slike mini bikinijev in karnevalskih plesalk so njihov nacionalni stereotip – lahko si predstavljaš, zakaj njihova telesna samozavest ni ogrožena.

Je pa nekaj: Brazilija je največji potrošnik v industriji lepotnih operacij na svetu. V letu 2018 so tam opravili skoraj 1,5 milijona operacij. Za primerjavo: v Sloveniji na leto opravijo približno 3.000 večjih lepotnih posegov.

"V Braziliji je popolnoma sprejemljivo, da greš na lepotno operacijo, če se boš zato počutila bolje," pove Carolina Howells, 31-letna Brazilka. "Poskušamo uživati življenje, zato sprejemamo svoja telesa – če smo lahko srečnejši, zakaj ne?"

Ta pristop se zdi problematičen. Zakaj se Brazilke počutijo, da se morajo 'izboljšati'? Za koga? Glede odpiranja bančnega računa za botoks profesorica in avtorica knjig o telesni samopodobi Heather Widdows predlaga, da nehamo razmišljati o tistih, ki so imeli operacijo in o tistih, ki se za to ne odločajo:

"Pravzaprav bi lahko vsi sprejeli nekatera brazilska stališča." Slovenke o svojem telesu težko govorijo pozitivno, saj so zelo samokritične. Vsi bi se lahko naučili, da namesto zahrbtnih pripomb raje poklanjamo komplimente. Naslednjič, ko boste s prijateljicami začele temo o groznem videzu punce, ki je ni z vami, se ustavite. Enako velja, ko negativno govoriš o sebi.

Kako pa se Slovenke počutijo v svojih telesih? Kar 64 % Cosmo bralk le sanjari o tem, da bi brez zadržkov dočakale sezono kopalk, saj se v njih ne počutijo samozavestne.

Manj kot polovica se jih v svoji koži počuti dobro – predvsem so to tiste, ki so za svoja telesa s prehrano in telovadbo pridno skrbele in se zato sprejemajo takšne, kot so. ​Tudi pri nas v zadnjih letih opažamo 20 % rast lepotnih posegov na letnem nivoju.

"Najpogostejše operacije so korekcije dojk, nosu, odvečne kože na trebuhu, liposukcije," pojasnjuje lepotni kirurg Matic Fabjan. "Tudi Slovencem ti posegi predstavljajo predvsem osebno zadovoljstvo in izboljšanje samopodobe, ni pa to neki statusni simbol kot drugje po svetu – pri nas so še vedno avtomobili na prvem mestu."

Čudovita si

Še vedno velja splošno mnenje, da je v modni industriji, v medijih in na socialnih omrežjih preveč idealov, s katerimi se neprestano primerjamo. Primerjanje svojega telesa s telesom nekoga drugega ni vedno škodljivo, težava pa nastane, če za primerjanje uporabljamo največkrat optično popravljene in izpopolnjene fotografije na socialnih omrežjih.

Heather Widdows krivdo pripisuje globalnemu premiku z besedilne na slikovno družbo na Instagramu, Snapchatu in Facebooku. "Ta premik je eden glavnih akterjev epidemije telesne tesnobnosti," pove. Ne gre samo za to, kako so videti telesa, ki jih videvamo – pomemben je tudi njihov obseg. "Videz je bil včasih manj pomemben, saj so bile tudi skupnosti manjše," doda. "Ko pa tvoja 'skupina' postanejo vsi – kot se to dogaja na Instagramu – se začneš primerjati z ljudmi po vsem svetu, ki ustrezajo določenemu videzu."

Tudi 26-letna Mateja se v svojem telesu nikoli ni počutila samozavestno. Poletja je preživljala v fantovskih hlačnih kopalkah. Srednješolska leta in nezdrava hrana so ji prinesli nekaj odvečnih kilogramov, s katerimi se je spopadla še na bolj nezdrav način – na dan je pojedla le konzervo tune in nekaj zelenjave (z drugimi besedami je stradala). "S kilogrami sem zgubila tudi telesno moč; bila sem zelo šibka. Takrat sem se začela zavedati, da to res ni prav."

Pri 22 letih je postala mlada mamica in odvečni kilogrami po nosečnosti so jo spet morili. Tokrat se je odločila za zdrav način življenja. Zdravo prehranjevanje in ukvarjanje s športnimi aktivnostmi sta jo končno postavila na pot do samozavestnejše mamice, ki se v svoji koži počuti čudovito, s tem pa daje tudi pozitiven zgled svojim potomcem. "Na stikalo za dostop do samozavesti je pritisnila zrelost. Ko odrasteš v razmišljanju, dosežeš zadovoljstvo in dobro počutje – tudi v kopalkah."

Ko se boš začela zavedati, da nismo vse oblikovane za hojo po modni brvi, da smo si različne z razlogom in da se okusi tako ali tako razlikujejo, boš začela drugače razmišljati tudi o svoji samopodobi. Čas je, da oblečeš kopalke in na plaži končno začneš uživati. Mogoče boš s svojim samozavestnim pristopom prepričala še druge!

Po Predlogi Jo Usmar

Priredila Loti Lukek,

Fotografije: Getty Images

Članek je na voljo tudi v tiskani izdaji revije Cosmopolitan, ki je v prodaji od 25.06.2020.

NAROČI TISKANO IZDAJO REVIJE

S samo nekaj kliki si lahko zagotoviš, da se tvoj izvod Cosmopolitana vsak mesec čisto svež znajde v tvojem nabiralniku!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri