Čari novih prijateljev

Bo že držal rek, da kdor nima nobenega prijatelja, hodi kot tujec po zemlji. Res je tudi, da je dobrega prijatelja treba čuvati kot punčico svojega očesa. Kaj pa nova prijateljstva? So tudi ta lahko enako koristna in dragocena?

29. 11. 2001

Tudi če že imate dobro prijateljico ali prijatelja, s katerim sta v iskrenem, zaupnem odnosu, temelječem na sorodnosti mišljenja in čustvovanja, se vam vedno znova ponujajo nova prijateljstva. Zgodijo se na vsem lepem, na da bi to sploh pričakovale. Nenadoma se spoprijateljite z novo sosedo v bloku, s sotrpinko na fitnesu in še s sodelavko, ki vas pogosto razvedri z večno duhovitostjo. Čeprav jih poznate šele kratek čas, imate občutek, da ste se zbližale in da si presenetljivo veliko zaupate.

Na pragu novih prijateljstev

Toda ali sploh potrebujete nove prijateljice, ko vendar že imate stare, ki jih lahko pokličete podnevi ali ponoči, jim potarnate, zaupate skrivnosti ali jih sredi noči po prepiru s fantom prosite za star kavč, na katerem bi lahko predremale noč, kar je je še ostalo. Stare prijateljice vas poznajo v dobrem in slabem – zakaj bi se torej trudile s spoznavanjem neznank?

Se vam zdi, da je v odnosu z novimi prijateljicami bolj modro obdržati določeno varnostno razdaljo, morda celo namenoma zrahljali že spletene vezi med vama? Ne veste, ali bi se prepustile novemu prijateljstvu in možnostim, ki jih to ponuja?

Strokovnjaki menijo, da so nova prijateljstva koristna, saj nam dajejo oporo in nam pomagajo pri osebnostni rasti. “Še zlasti so koristna, ker so sklenjena v sedanjosti,” pravi klinični psiholog David Spellman. Novi prijatelji vas poznajo samo v sedanjosti, zato njihov odnos in vedenje do vas nista obremenjena s skupno preteklostjo.

Počnem, kar se mi zljubi

Pred novo prijateljico lahko kadite in vas ne bo zatožila vaši mami. Lahko se pretvarjate, da že od nekdaj obvladate veščine prehranjevanja s kitajskimi palčkami, da pijete kavo s sladkorjem in brez mleka in še kaj drugega. Nadenete si lahko popolnoma novo osebnost.

Katarina, 28-letna glasbenica iz Krškega, se je pred tremi leti zaradi službe preselila od doma v Ljubljano. “Bila sem sramežljiva in živčna. Že če sem kupovala vstopnico za kino, sem dobila potne roke,” se spominja. “Vsega sem se bala. Pogrešala sem prijatelje iz domačega kraja. Na koncu mi ni preostalo drugega, kakor da postanem bolj zgovorna in samozavestna. Nobenega smisla namreč nisem videla v dolgih urah, ko sem sama tičala v svoji sobi in čakala, da mi družabno življenje kar pade z neba.

V naslednjih osmih mesecih sem postala bolj sproščena in samozavestna. V službi sem spoznala krog novih znancev. Zanimivo, že na začetku sem se jim zdela samozavestna in prodorna – poznali so me le takšno. Kadar pa sem se vrnila na obisk domov, je bila zgodba drugačna. Stari prijatelji se niso mogli načuditi moji samozavesti. Od nekdaj sem v skupini igrala vlogo preplašene miške in pričakovali so, da jo bom še naprej.”

Moja nova podoba

“Dokaj običajen razplet,” pravi David Spellman. “Stari prijatelji so v našem življenju odigrali pomembno vlogo, zato jih ne smemo kar zavreči. Včasih pa se zgodi, da nas omejujejo pri preizkušanju novih vlog. Če ste se petnajst let sramežljivo in tiho podrejale glasni in gospodovalni prijateljici, boste te okvire težko presegle in spremenile njen odnos do vas.

Ko odraščamo, dozorevamo in se spreminjamo, kar se odraža tudi v novih prijateljstvih, ki nam ponudijo priložnost, da raziščemo nove razsežnosti svoje osebnosti.” Graditev novih prijateljstev ne pomeni, da se morate nehati družiti z vsemi, ki jih poznate iz leta 1997. Vendar pa je dobro, da poleg svojega starega jaza naredite prostor novemu, odraslemu.

Stare prijateljice, pa naj bodo še tako čudovite, vas nekako zavezujejo preteklosti, čeprav se same trudite živeti predvsem v sedanjosti in prihodnosti. Spomnite se samo, s kakšnim užitkom vas znajo stare prijateljice pred čednim neznancem spominjati, da ste bile pri štirinajstih zatreskane v Jureta Koširja, da ste imele pred nekaj leti trajno in petnajst odvečnih kilogramov. Povedano znajo podkrepiti še s fotografijami, ki jih imajo, glej ga zlomka, ravno pri sebi. Nove prijateljice vas v nasprotju s starimi spoznavajo kot odraslo žensko, ne pa kot najstniško punčaro, kar ste nekoč bile.

Breme starih prijateljstev

“Stare prijatelje veže skupna preteklost,” razlaga ameriška psihologinja Any Sayal- Bennett. Ta prijateljstva so dragocena in številne vezi, ki so se spletle med prijateljicama, krepijo in plemenitijo njun odnos. Toda prav te vezi so lahko za obe na trenutke tudi obremenjujoče. Morda v prijateljskem odnosu še zmeraj igrate vlogo, ki ne ustreza temu, v kar ste odrasle.

Toda ker to vlogo igrate že tako dolgo, nimate pojma, kako bi se je lahko sploh znebile. Devetindvajsetletna Tanja je spoznala dragocenost novega prijateljstva. Pred desetimi meseci se je vselila v dvostanovanjsko hišo, v kateri živi tudi Anita. V nekaj tednih sta se zelo zbližali. “Z Anito sva se pri priči ujeli,” pravi Tanja. “V hiši sta samo dve stanovanji, zato sva na začetku komunicirali predvsem o stvareh, povezanih s sosedskimi odnosi.

Kmalu sva spoznali, da se o dolgočasnih podrobnostih, ki se tičejo elektrike ali stanarine, najlažje razpravlja ob kozarčku vina. Po sprva dolgočasnih pogovorih sva odkrili, da imava veliko skupnega. Obe sva se pred kratkim razšli s partnerjema, obe je na smrt groza najinega novega samskega statusa in obe sva bili trdno odločeni, da bova uživali v samskem življenju in se – vsaj za nekaj časa – izogibali poroki, dojenčkom, ločitvam, torej vsemu, za kar bi na prvi pogled lahko rekli, da je temelj številnih dolgotrajnih prijateljstev.”

Novi obrazi — nova doživetja

Če se boste odrekle novim prijateljicam, se lahko zgodi, da boste zamudile eno največjih zadovoljstev, ki jih ponuja življenje. “Ne pričakujte, da bodo stari prijatelji zadovoljili vse vaše potrebe,” svari psiholog Spellman. “Z ustvarjanjem in graditvijo novih prijateljstev odpirate vrata novim pogledom, mnenjem in vzorcem, ki jih v prejšnjih zvezah niste bile deležne.”

Petindvajsetletna prevajalka Beti je zaradi svoje izkušnje prepričana o tem. “Ko sem začela hoditi s Petrom, gorskim kolesarjem z vrhunsko kondicijo, sem v njegovem klubu spoznala Aleksandro in Jano. Ker naših moških veliko časa ni bilo doma, je nekega dne Jana predlagala, da tudi me začnemo kolesariti, čeprav nobena od nas že od otroštva ni sedla na kolo. Rekla sem si, da škoditi ne more! Pomagalo je, da smo bile vse tri nerodne, toda enako zagnane začetnice.

V nekaj mesecih sem dobila dve krasni prijateljici in s svojimi nogami nisem bila še nikoli tako zadovoljna.” Prijatelji so podobni hrani. Če vsak dan uživate enako hrano, ne morete okusiti njene pestrosti. Še veste ne, koliko različnih kombinacij in okusov ponuja! Človekovemu čustvenemu razvoju koristijo dražljaji iz različnih virov, trdijo psihologi. Biti odprt in dovzeten za nova prijateljstva, je eden najboljših načinov razvijanja osebnosti in zadovoljevanja različnih, spreminjajočih se potreb, ki jih imamo, ko prehajamo iz enega v drugo življenjsko obdobje.

Stala ti bom ob strani

Oklenite se novih prijateljic, ker ...

  • So prepričane, da ste naravna plavolaska.
  • Poznajo na tone moških, ki jih še niste spoznale.
  • Če se srečata v službi, lahko ure in ure opravljata.
  • Vam je za izposojo na voljo njena nova garderoba.
  • Se ne bodo krohotale na vsa usta, ko omenite, da hočete splezati na Triglav ali objaviti roman.

Obdržite stare prijateljice, ker ...

  • Vedo, da vam ne smejo telefonirati med Seksom v mestu.
  • Vam bodo po pravici povedale, kdaj so vam kavbojke preozke.
  • Poznajo vaše skrivnosti in vas imajo kljub temu rade.
  • Jih lahko v solzah pokličete ob treh zjutraj in vam bodo svetovale.
  • Nikoli ne pozabijo vašega rojstnega dne.

Suzana Kostelo

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri