Cankarjevi torki '10

Jutri se bo v Cankarjevem domu začel cikel klubskih večerov, na katerih boš lahko uživala  ob odlični glasbi iz vseh koncev sveta.

18. 1. 2010

Glasbene poslastice te čakajo vsak torek ob 20.30. uri vse do 25. maja. Kakšni glasbi boš lahko prisluhnila, si preberi v nadaljevanju.

19. januar: Marko Brecelj, ki bo v Cankarjevem domu nastopil že tretjič, ti bo zapel in zaigral na kitaro.

26. januar: Neusahljivi vir angelskih glasov z norveških fjordov te čaka na nastopu Unni Løvlid. Vsestranska umetnica bo predstavila projekt RITE, ki ponuja obilico kreativne domišljije, s katero tradicionalno glasbo popelje v popolnoma nove smeri. Slovenska premiera!

2. februar: Iz ZDA prihaja Bob Brozman, ki bo zaigral na različnih kitarah in v tvoja ušesa vnesel nešteto različnih zvokov, saj velja za neustavljivega kitarskega inovatorja.

9. februar: Vasko Atanasovski Sextet, ki združuje umetnike iz Slovenije, Madžarske, Italije in Hrvaške, ti bo ponudil zvoke pihal, violine, harmonike, kitare, basa in bobnov.

16. februar: Je dan za predstavitev najnovejšega projekta Radio (Sanje, 2009) basista in skladatelja Roberta Jukiča, v katerem združuje različne glasbene zvrsti.

23. februar: Glasbeno moč Jessice Lurie, ki je v svoje albume vnesla različne glasbene vplive, od jazza, klezmerja, balkanske godbe do ameriške tradicije, krasijo izjemen občutek za melodijo, smiselna uporaba pihal za posamezne skladbe ter neusahljiva energija, enakomerno usmerjena v petje in igranje.

2. marec: V Slovenijo prihaja Craig Taborn, eden najbolj iskanih pianistov in klaviaturistov, ki je predvsem inštrumentalist z dobrim občutkom za gradnjo zvoka in izkoriščanje inštrumenta v vseh zvokovnih možnostih.

9. marec: René Lacaille je mojster vročekrvnih séga ritmov Reuniona, rajskega vulkanskega otoka v Maskarenih v Indijskem oceanu. Očarljivi harmonikar bo s svojim bendom predstavil novi album Cordeon Kameleon.

16. marec: Legendarni skladatelj in saksofonist Boris Kovač se bo premierno predstavil z zadnjim projektom La Campanella.

23. marec: Prihajajo The Fell Clutch, eden najboljših stalno delujočih bendov v novem jazzu, ki ga vodi pihalec Ned Rothenberg, ob njem pa sta tudi eksploziven električni basist Stomu Takeishi in avstralski bobnar Tony Buck (The Necks). Predstavili bodo svoj drugi album.

30. marec (izjemoma ob 21.30. uri!): Odlični bobnar Aleš Rendla bo premierno predstavil svoj album 'zgodbe', AR Tales, ki je plod njegovega ustvarjanja v različnih skupinah (Quatebriga, Begnagrad, Fake Orchestra) in za različne glasbenike.

6. april: Na dkupnem koncertu bosta nastopila Vlado Kreslin in Chris Eckman z gosti. Njuna skupna zgodba je stara že deset let, takrat je Eckman za skupino The Walkabouts priredil Kreslinovo Tisto črno kitaro. Od takrat poglabljata poznanstvo in prirejata skupne koncerte.

13. april: Arto Tuncboyaciyan in Igor Leonardi bosta povezala Armenijo in Slovenijo. Izbrani člani Armenian Navy Banda in Fake Orchestra bodo skušali ustvariti univerzalen glasbeni projekt, ki naj bi se razvil v dolgoročnejše sodelovanje. Svetovna premiera!

20. april: Meus Amores s podnaslovom Brazilsko ljubezensko potovanje je srečanje treh odličnih glasbenikov (Célie Mara, Benjamima Taubkina in Luia Coimbre) na razdalji Dunaj–São Paulo–Rio de Janeiro, na kateri bossa nova sreča brazilsko folkloro, latin jazz, tango in bolero.

27. april: Prvič v Sloveniji se bo predstavila zasedba Kihnoua, ki združuje elemente zahodne svobodne improvizacije, korejskega p'ansori petja in korejskih sinawi improvizacij. Na turneji se bo glasbenikom pridružil maestro na basu Wilbert de Joode.

4. maj: Spomladanski mini jazz festival bo ponudil novo zasedbo v New Yorku živečega saksofonista Igorja Lumperta ter vedno boljši kvartet chicaškega bobnarja in skladatelja Mika Reeda, ki se je v začetku navdihoval na chicaški jazz in blues sceni petdesetih let, zdaj pa razvija samosvoj glasbeni jezik z lastnimi skladbami.

11. maj: Končno bo tudi pri nas nastopila odlična skupina pod vodstvom brazilskega tolkalca in skladatelja Cyra Baptista, ki ga poznamo iz številnih zasedb Johna Zorna pa tudi z zadnje CD/DVD izdaje Stinga. Tokrat bo predstavil svoj novi album Infinito.

18. maj: Nastopil bo Kyle Eastwood, ki je že od zgodnjega otroštva zaznamovan z jazzom, saj je z očetom Clintom že on malih no obiskoval Monterey Jazz festival, doma pa poslušal Duka Elllingtona, Counta Basieje in Milesa Davisa. Z očetom je sodeloval tudi pri pisanju glasbe za filme kot so Mystic River, Million Dollar Baby in Gran Torino.

25. maj: Obeta se sklepni večer 26. mednarodnega festivala Druga godba, o katerem bomo več pisali v prihajajočih mesecih.