Brez kompromisa, ker 'Potrebujemo junake'

Med jesenskimi počitnicami je v Sloveniji več kot 100 junakov, mladih prostovoljcev, z združenimi močmi dokazalo, da se tudi v 72 urah da narediti marsikaj.

4. 11. 2010

'Potrebujemo junake' je slogan slovenske različice mednarodne prostovoljske delovne akcije 72ur Brez kompromisa, ki temelji na načelu delovanja mladih iz kraja za kraj.

Akcija se je odvijala med 25. in 28. oktobrom.

Prvič, a ne tudi zadnjič v Sloveniji

Po vsej Sloveniji se ji je pridružilo enajst skupin prostovoljcev s 128 slovenskimi in mednarodnimi udeleženci, ki so prispevali k svojemu kraju na različne načine – od urejanja sprehajalnih poti, recikliranja koles, obiskovanja ostarelih, do organiziranja ustvarjalnih delavnic za otroke in še marsikaj.

Akcijo so v Sloveniji letos izvedli prvič, naslednja izvedba je načrtovana v letu 2012, ko pričakujejo še večji odziv mladih prostovoljcev.

Junaki, ki prisegajo na drugačno pot

Potrebujemo junake. Vedno smo jih, vedno jih bomo. Naša družba vedno rabi ljudi, ki so pripravljeni stopit korak dlje in pokazat ljudem drugo pot. In v današnjem času kapitalizma in individualizma, ljudje, ki so pripravljeni pomagat drugim proti plačilu, ne morejo biti nič drugega kot junaki. Še posebej je to aktualno in dragoceno ob prihajajočem se mednarodnem letu prostovoljstva.

Miselni okvir akcije 72 ur Brez kompromisa je, da skupine mladih starih med 14 in 30 let v samo treh dneh uresničijo projekt, oziroma nalogo, ki jim je zadana.

Vsi projekti so vezani na dobrodelnost v domačem kraju skupine. Mladi so delali po načelu mladi iz kraja za kraj, in spreminjali stvari tam, kjer živijo. Prostovoljci do trenutka pričetka akcije niso vedeli nič o nalogi, ki jim je bila zadana, tako da je bila izvedba resničen izziv. Namen 72-urne akcije je tako bil vnesti med ljudi nekaj več družbene solidarnosti.

Solidarnost ne pozna državnih meja

Akcija se je odvijala ne samo v Sloveniji temveč  tudi v Nemčiji, Švici, Avstriji, Bosni, na Slovaškem in na Madžarski. Vsaka država lahko pošlje skupino prostovoljcev tudi v drugo državo, kjer se ta akcija dogaja, da pomagajo pri izvedbi projektov.

V vseh državah se projekt odvija po podobnem principu. Skupine prostovoljcev se prijavijo, ne da bi vedele kakšna naloga  jih čaka, vedo le da bo ta aktivnost imela družbeno koristno komponento na območju domačega kraja. Organizacijski odbor določi projekt, ki ga bo skupina dobila in ga mora izpeljati po svojih najboljših močeh v 72 urah. Uraden začetek akcije v Sloveniji je bil 25. 10. ob 14:00. Skupine iz Celja, Maribora, Ljubljane, Gabrovke, Kranja, Ribnice, Kočevja, Ajdovščine, Nove gorice in Godoviča so dobile različne naloge, od ureditve sprehajalne poti, počitniških delavnic za otroke, obiskovanja ostarelih do reciklaže koles. Skupine prostovoljcev so bile ponekod sestavljene iz samih študentov, nekatere so bile v celoti dijaške, spet druge mešane. Prostovoljci so svoje naloge izpeljali ob veliki meri iznajdljivosti, saj se na njih niso mogli pripraviti.

Natančnejše opise nalog, njihovega reševanja in ostale vtise si lahko prebereš na www.72ur.si pod zavihkom skupine.