Nauči se brati karte Tarot in postani sama svoja vedeževalka

Tarot že stoletja uporabljamo za vedeževanje, in tisti, ki so v teh sferah prekaljeni, prisegajo, da z velikim uspehom. Ni razloga, da ne bi uspelo tudi tebi. Priporočamo ti, da si 22 kart, zbranih v fotogaleriji, kar lepo natisneš za uporabo. V nadaljevanju pa si preberi, kako jih uporabljaš ...

Nauči se brati karte Tarot in postani sama svoja vedeževalka (foto: Profimedia) Profimedia
17. 7. 2015

Globoko v sebi vemo veliko več, kot smo si kdajkoli upali misliti in kot se običajno zavedamo. Večina nas le sluti o vsem, kar v sebi še skrivamo: osebne zmožnosti in še neuresničene pozitivne lastnosti, naše točke moči in slabosti ter številne strahove.

Bolj kot se zavedamo skritih vzgibov svojega nezavednega, lažje nam je pri krmiljenju z lastnim življenjem in odnosi z drugimi postanejo pristnejši in polnejši.

In prav pri ozaveščanju vsebin nezavednega nam je tarot lahko v veliko pomoč. Simboli na kartah namreč prevzamejo vlogo ogledala, tako da pokažejo, kaj se nahaja v našem nezavednem. In ker imajo te vsebine tako močan vpliv na naša življenja, postanejo tovrstne informacije zelo cenjene.

Tarot lahko uporabljate za igro ali poskuse prerokovanja, morda pa bo postal pomembno osebno orodje za samorazvoj; izbira je vaša!

Tarot je za slednje zagotovo nadvse hvaležen inštrument. Predstavlja simbolični zemljevid zavesti in se ponaša s statusom starodavne knjige modrosti, saj s slikami razkriva ustvarjalne zamisli in stanja zavesti, ki so bila zabeležena skozi čas in v vseh kulturah.

V nadaljevanju boš našla razlago za 22 kart - tarotovih velikih arkanov, ki predstavljajo 22 splošnih načel ali zakonov v obliki simbolov.

Tovrstne velike nauke ali splošna načela je C. G. Jung poimenoval za glavne arhetipe, v osnovi pa gre pravzaprav za tista splošna izkustva, ki so lastna vsem ljudem, ne glede na kulturno in družinsko pogojenost.

Tako na primer vsi, ne glede na naše kulturno ozadje ali družinsko okolje, kdaj doživimo trenutek neustrašnosti (simbolizira jo karta Norca) in se vsakodnevno ukvarjamo z umetnostjo sporazumevanja (kar pooseblja karta Čarovnik).

Tarot je nadvse cenjeno orodje za potrebe prerokovanja in prav zato smo vam na naslednjih straneh predstavili tudi dve iz številne množice metod, primernih za vedeževanje, da se boste v njih lahko preizkusile. Pri vsem tem bi le težko zaobšli vprašanje: je sploh mogoče videti v prihodnost?

Gre pri izbiri kart za naključje ali je na delu neka višja sila?

Poznavalci paranormalnega trdijo, da ni povsem neverjetno, da s svojimi gibi sami nezavedno izbiramo prav določeno kombinacijo. Po tej teoriji torej nezavedno izbere prav tisto karto in z njo tisti simbol, ki nekako ustreza informacijam in pričakovanjem, ki so v naše nezavedno že vkodirane.

K tej možnosti se nagibajo tudi zato, ker ljudje zavestno izrabljamo le majhen del svojih umskih zmožnosti in informacij, naš razum pa je v resnici zmožen opraviti neverjetne operacije in kombinacije, ne da bi se njihovega poteka sploh zavedali.

Glede dejanskega napovedovanja prihodnosti so mnenja od nekdaj deljena. Na tarot poskušajte gledati predvsem kot na orodje, ki lahko v najboljšem primeru potrdi ali prebudi vaše intuitivne zakonitosti.

Tarot lahko postane tudi zanimiva psihoterapevtska psihoterapevtska in diagnostična tehnika. Karte v tem primeru predstavljajo nekakšne trnke za lovljenje nezavednih vsebin. To lahko v polnosti dojamemo le, če razumemo proces, ki se v psihologiji imenuje projekcija.

To je proces, s katerim svoje nezavedne vsebine prenašamo na druge osebe ali na druge objekte, v tem primeru te prenašamo na slike simbolov z naših kart.

Simboli s kart delujejo kot gibljiva energija, ter posredujejo pomen duševnosti. Povezani so z resničnostjo, ki jo predstavljajo.

Ko človek izvleče simbol tarota, karta zavzame zunanjo podobo človekovega notranjega procesa, in lahko bi rekli, da se sedež duše ali človeške duševnosti tedaj razkrije skozi povezavo s simbolom tarota. Že Jung je trdil, da je simbol psihološki mehanizem za preoblikovanje energije.

Simboli delujejo kot zvočno-slikovna orodja, ki posredno vplivajo na čustva in mišljenje in oblikujejo mrežo za prerokbe, ki se izpolnjujejo in tako večajo zaupanje v intuicijo in notranje vodstvo. Vizualni simboli sami po sebi sprožajo asociacije, povezane s problematiko izpraševanja v obliki spominov, asociacij, navdiha, razjasnitve in potrditve posameznikovih trenutnih problemov, ciljev in možnosti izbire.

Tarot na ta način deluje skozi simbolične in nerazumske vidike zavesti, uporablja torej iste kanale, kot jih uporabljajo naše sanje. Kakovost in točnost razlage je pri tem odvisna predvsem od uporabnikovih sposobnosti, saj je rezultat interpretacije le odsev strnjenosti uporabnikovih misli ali ravni njegove zavesti.

Tarot je zato lahko odličen učitelj, saj se širi z uporabnikovim razvojem v izkušnjah razširjene zavesti. Medtem ko so starodavna, primitivna ljudstva nagonsko razumela pomen simbolov in obredov za duševno življenje (dojemala so jih kot niz dejanj in slik, ki jih je lahko privedel v takojšen stik z bogovi), pa je danes polaganje tarota le simbolično ali zavestno vedenje.

Razlaga za 22 tarotovih velikih arkanov

Norec

Metulj na sliki je popolnoma okupiral mladeničevo pozornost, tako da ta ne more opaziti bližajoče se nevarnosti. Karta prikazuje mladega in neizkušenega človeka, ki hodi nekritično skozi življenje, prevzet s trenutnimi čustvi. Posledice takšne naivnosti so lahko zelo neprijetne.

Sicer pa Norec predstavlja najgloblji in najpomembnejši simbol tarota. Označen je s številko 0 kot z začetnim in s končnim ravnotežjem vseh nasprotij. V duhovnem smislu je simbol duhovnega stanja otroka, neustrašnosti, vrhunec modrosti. Simbol rešitve, ko živite v prijateljstvu z lastno zavestjo.

Pomen: Predstavlja originalni, občutljivi, nenadni impulz ali vpliv, ki prihaja iz vam popolnoma neznane smeri. Takšni impulzi so lahko pravilni, če jih znate pravilno sprejeti. Če je karta obrnjena, lahko pomeni norost, čudaštvo, tudi blodnjo. Možnost prekinitve poslovnih dogovorov.

Čarovnik

Komentar: Pred mizo, na kateri se nahajajo magični inštrumenti (novec, pehar in meč), stoji čarovnik. Magični inštrumenti so simboli štirih svetov magije: materialnega, astralnega, mentalnega in arhetipskega. To je zelo pozitivna karta velike arkane, ker v sebi nosi sposobnost spremembe, ustvarjanja, komuniciranja in prilagajanja vsemu.

Govori vam, da so vam na voljo vse možnosti za vstop v nov odnos na poslovnem, čustvenem ali zdravstvenem področju. Veleva vam, da se pri tem opirate na razumsko delovanje z veliko mero discipliniranosti.

Pomen: Pri prerokovanju lahko karto interpretirate kot označevalca inteligence, moči uma in originalnosti pri osebi, ki sprašuje. Čarovnik napoveduje obdobje, ko se lahko brez strahu spustite v nove akcije. Uspeh na poslovnem področju, še posebej intelektualnem. Če je karta obrnjena, prinaša manjša razočaranja v poslovnem svetu.

Velika svečenica

Komentar: Bel in črn steber, med katerima sedi Velika svečenica, predstavljata kitajski simbol aktivnega in pasivnega (jing-jang) načela in hkrati pomenita vhod v svetišče. Svečenica na karti pooseblja Veliko mater razumevanja, znanja in ljubezni, ker ima v sebi razvito intuicijo in vrojeno jasnovidnost. Njena svetla stran je izražena v potrpežljivosti, razumevanju, dobroti in pripravljenosti za odpuščanje. Dojemljiva je kot pomočnica, zdravilka in jasnovidka, ki vedno uporablja moč nezavednega v imenu Dobrega. Kdor je pod njeno zaščito, je neranljiv. Nasprotno njena senčna stran predstavlja arhetip ‘črne sestre’.

Pomen: To je karta izredne skladnosti. Pripoveduje o složnosti, ki vlada na področju medčloveških odnosov, v ljubezenskih in poslovnih razmerjih. Obljublja varnost. Če je karta obrnjena, opozarja na pretirano samovoljo in neposlušnost, v ljubezenskem odnosu ali zakonu lahko odkriva možnost prevare.

Cesarica

Komentar: Cesarica je pravzaprav prispodoba Matere narave. Njena osnova je ženskost in občutljivost. Cesaričin lik pooseblja neizčrpno moč Narave, njeno večno ustvarjanje novega, živahnost, plodnost ter rast. Predstavlja neusahljiv vir vsega živega in nakazuje vaše kreativne potenciale in sposobnosti. Negativna podoba cesarice je ženska, ki se je bojijo zveste žene, ker pri moških vedno ve, kaj hoče. Največkrat dobi najboljše – je cesarica seksa. Njena drža je tu kategorična, videz očarljivo uglajen.

Pomen: Vsestranska naklonjenost usode. Nepričakovan priliv denarja, dedovanje nepremičnin. Na telesni ravni rast in plodnost (nosečnost in porod), na duhovni pa velika ustvarjalna moč, še posebej na področju umetnosti. Če je karta obrnjena, kaže na verjetnost slabega poslovnega obdobja. Prinaša ljubosumnost, posesivnost in pohlepnost. Polna je iluzij in pripravljena je na izdajo.

Cesar

Komentar: Cesar predstavlja močno osebnost izrednih sposobnosti: silno, stabilno in trdne volje. Izžareva vztrajnost, hrepenenje po trdnosti, varnosti in povezanosti. V najboljši kombinaciji nakazuje na izpolnitev želje v obliki velike življenjske energije, idej in smisla za uresničitev ciljev. Pooseblja človekovo težnjo k urejenosti sveta, treznost v delovanju, disciplino in odgovornost. Njegov osnovni inštrument je razum, nikoli ne presoja intuitivno. Cesar zahteva velik napor in vlaganje energije, da bi lahko prevladoval v vsaki situaciji. Vendar pa je s svojo virtuoznostjo in s sposobnostmi dorasel vsem novim okoliščinam.

Pomen: Cesar ponuja možnost ugodnih sprememb, verjetnost večje spremembe na poslovnem področju. Če je karta obrnjena, označuje nesposobnost obvladovanja trenutnih okoliščin, odvisnost od tujega mišljenja in sugestij. Predvideva pomanjkanje koncentracije.

Svečenik

Komentar: Svečenik na karti je vodnik, ki lahko aktivira notranjo energijo spraševalca. Je prispodoba za svet verovanja in globokega zaupanja. V večini primerov prikazuje dogodke in ne ljudi. (Prvotno je ta karta predstavljala eno od zaščitniških kart tarota, ker usklajuje potek stvari v osnovi.) Veliki svečenik je izraz človekove vere v globok smisel osebnega življenja in prihodnosti ter (samo)zaupanja. Nagovarja vas, da pri uresničevanju cilja ne glede na vse stopite po poti etike in kreposti.

Pomen: Svari, da se prilagodite trenutnim razmeram in opustite nagnjenost k pretiranemu razmišljanju. Veliki svečenik je zelo pozitivna karta, ki spraševalcu govori o srečnih okoliščinah in pomoči neke druge osebe pri reševanju težav. Če je karta obrnjena, obstaja možnost, da je oseba preveč podvržena religioznemu misticizmu. Možna je pretirana občutljivost živčnega sistema.

Ljubimca

Komentar: Karta Ljubimca je pravzaprav svetopisemski prikaz raja. Zaljubljenca nista nihče drug kot Adam in Eva, prva človeška in prvotna ljubimca. Karta govori o velikih srčnih odločitvah in ljubezenskih izkušnjah, pred katerimi se nahajate.

Lahko nakazuje na razkritje spoznanja, ki je povezano z nujno odločitvijo glede zavračanja dosedanjih življenjskih okvirjev (dom, poligamija, samsko življenje) ali s (samo)priznanjem ljubezenskih čustev, ki jih gojite do določene osebe. Prav tako lahko predvideva neodložljivo odločitev, ki ni povezana z ljubeznijo. V takšnih primerih vas svari, da si v zadevi, o kateri sprašujete, pustite vrata odprta, da se boste lahko pozneje odločili iz srca in brez jeze.

Pomen: Ljubezen, fizična ali platonska. Spolnost kot posledica iskrene ljubezni. Če je obrnjena, je blizu konec ljubezenskega razmerja in ločitev. Prav tako lahko kaže na spolnost iz koristoljubja in prostitucijo.

Bojevnica

Komentar: Na sliki je voz, s katerim upravlja mlada bojevnica. Njena drža izraža samozavest in daje vtis, da natančno ve, kaj dela. Karta pooseblja moč človeka kot posameznika, ki je sposoben upravljati s svojim življenjem, da bi uresničil začrtane ideale.

Bojevnica je hkrati prispodoba velikega uspeha in silne borbe ter vloženega napora, ki ga terja, velikih sposobnosti in veščin, a hkrati tudi neizkušenosti v neznanem svetu. Opozarja, da počasi zapuščate dobro poznano in zato varno okolje, in stopate na svojo lastno pot. Zdaj je čas, da težnjo po svobodi, ambicioznosti, iskanju izgubljenega raja ali uveljavljanju izkoristite kot gonilno silo pri uresničevanju zadanega.

Pomen: Izredno pozitivna karta za začetek katere koli aktivnosti. Napoveduje moč duha in pripravljenost na boj in soočenje s težavami. Če je karta obrnjena, se lahko nadejate nepričakovanega neuspeha ali bolezni.

Moč

Komentar: V karti Moč je izražen zapis ‘lepotica in zver’. Lepotica, ki vlada zveri, je prispodoba moči in karizme. Njeno orožje so um in lepota ter vera, ki jo nosi v srcu. Premagala je svoje pretekle strahove in postala močna.

Moč je karta aktivnega delovanja, ima posebno težo, ker oznanja harmonijo nezavednih in zavednih sil v vas. Je karta ustvarjalnosti, še posebej na umetnostnem področju. Govori vam, da se v tem trenutku nahajate na vrhu svojih moči in ustvarjalnosti. Premagali ste notranje zveri, jim zavladali, zato trdno zaupate svojim sposobnostim.

Pomen: Modra odločitev ali srečanje s človekom, čigar sloves presega povprečje. Nepričakovana sreča in uspeh. Tudi iskrenost. Če je karta obrnjena, vas čakajo velike težave, a brez daljnosežnih posledic. Zaradi neiskrenosti omejitve v poslovni sferi, na ljubezenskem področju. Verjetnost mentalne in fizične izčrpanosti.

Puščavnik

Komentar: Starec s svetilko v roki je znak modreca – modrega voditelja, ki je svoje življenje posvetil iskanju notranje modrosti. Iz njegove spokojne drže lahko sklepamo, da jo je tudi na- šel. Puščavnik je človek, ki je zaradi znanja in odkrivanja globljih življenjskih resnic zanemaril sebe in svoje občutke.

To je karta odmaknjenosti in obračanja vase. Označuje življenjsko obdobje, usmerjeno v notranji svet, v katerem se boste zoperstavljali tujim vplivom, in težnjo po samoti in miru, ko boste želeli vzpostaviti stik s samim sabo. Kdor bo sledil klicu puščavnika, bo bogato obdarjen z osrečujočimi spoznanji.

Pomen: Spoznanje. Uspeh v šoli, službi ali modre odločitve v zvezi z vašim partnerskim življenjem. Nedvomen uspeh na katerem koli področju in velika moralna zmaga. Če je karta obrnjena, bodite pozorni na slab nasvet nekoga, ki ve manj od vas.

Kolo sreče

Komentar: Kolo sreče je simbol toka časa in usode, prispodoba za večno menjavanje ustvarjalnega in uničevalnega principa v naravi. To je karta premikanja in sprememb, njeno načelo je priložnost, širitev, obilje. Prikazuje vzpone in padce v življenju posameznika in nosi sporočilo, da ni ničesar dokončnega, ker se vse nenehno spreminja.

Kolo usode se brez postanka vrti v vsakem od nas, ne glede na naziv, družbeni status ali bogastvo. Je višja sila pravice in enakosti za vse in vsakogar. Opominja vas, da lahko tok svojega življenja z lastno silo obrnete v bolj pozitivne smeri. Edina stvar, ki lahko ustavi Kolo sreče, je navezanost na stare načine vedenja, vzorce, s katerimi se stvari lotevate vedno na enak način.

Pomen: Izhod iz slabega življenjskega obdobja. Prihod obdobja sreče in številnih možnosti. Če je karta obrnjena, pomeni neuspeh, vendar ne dokončen.

Pravica

Komentar: Mlada ženska s tehtnico na karti predstavlja pravičnost in resnico v najširšem smislu. Označuje pogajanja, jasno in objektivno spoznanje, resnico, nepodkupljivost, uravnoteženost, spoštovanje pravil in kaže, da ste na poti k svoji pravici.

Pravica simbolizira iskanje vsega pozitivnega, vaše lastne poti in načinov na poti napredka. Ne dovoljuje, da sodite drugemu, ki ima svojo resnico, drugačno od vaše. Zato nosi karta v sebi tudi veliko mero samoodgovornosti. Govori, da vam v življenju ni nič podarjeno, pa tudi krateno ne. Za vse, kar prejemate in preživljate, nosite lastno odgovornost.

Pomen: Dobra odločitev in srečanje z osebo, ki vam bo dobronamerno osvetlila lastne pomanjkljivosti. Če je karta obrnjena, pomeni nepravičnost, ki jo boste občutili zaradi nekoga, v katerega niste niti najmanj dvomili. Nakazuje izgubo v sodnem procesu, poraz, težave v zakonu.

Obešenec 

Komentar: Na karti je na drevesu življenja simbolično obe- šen človek. Prizor spominja na situacijo, ko se v življenju počutimo ujete, omejene, slepe, ohromljene v stiski. Pasivnost, na katero smo obsojeni v takšnih obdobjih, je najbolj primerljiva z bolezenskim stanjem, ki ga karta tudi pogosto nakazuje. Vendar pa v navidezni nepremičnosti vsiljene mirnosti tičita nujnost in priložnost življenjskega preobrata.

Stanje obešenca lahko predstavlja tudi pozitivne trenutke bivanja. Po eni strani lahko nakazuje le navidezne in premostljive težave, po drugi strani pa predvideva situacije, ki od človeka terjajo velik napor in ga z aktivnostjo ponovno zbezajo na površje.

Pomen: Okoliščine, na katere ne morete vplivati, vendar brez večjih negativnih posledic. Vztrajnost. Če je karta obrnjena, pomeni neučinkovito trošenje energije. Potreba, da analizirate postopke in vzorce, da bi se stvari spremenile na bolje.

Smrt

Komentar: Smrt na karti predstavlja slovo, veliko opustitev, konec. (Njeno načelo je odmaknjenost in opuščanje starega.) Zato je hkrati označevalec preobrazbe ter ponovnega rojstva. Utiralec poti novemu in prihajajočemu. Karta govori o smrti kot osvobajajočem naravnem koncu stvari, po katerem pravzaprav globoko v sebi hrepenimo.

Pride natanko takrat, ko je njen čas. Lahko napoveduje tudi boleče življenjske izkušnje, povezane z žalostjo in osebno stisko, ki jo prinaša konec. Vendar pa velja karta po krivici za najbolj zastrašujočo in pesimistično v veliki arkani. Bolečina slovesa namreč človeku prinaša tudi globoka in pozitivna doživetja.

Pomen: Velike pozitivne spremembe v življenju, materialna korist, nepričakovan dobitek. Če je karta obrnjena, predstavlja nenadno, nepredvidljivo spremembo, ki je v osnovi negativna. Možnost nagle izgube premoženja. Depresivno razpoloženje.

Zmernost

Komentar: Angel, ki preliva vodo iz enega keliha v drugega, in pri tem z eno nogo stoji na površini vode, je simbol velike veščine. Pretakanje tekočine simbolično označuje ravnotežje, katerega pogoj predstavlja zmernost. Je karta harmonije. Modrost je biti zmeren – v tem primeru so količine smeha, joka, vode ... vedno v pravi meri. Karta nosi pomen, obarvan s srečnim naključjem, saj lahko pričakujete konec skrbi in težav, zavor, lastne plahosti in osvoboditev iz nehvaležnih situacij in povezav.

Pomen: To je predvsem opozorilna karta. Ne glede na to, kakšni ste bili do sedaj, če želite uspeh, boste morali biti v prihodnje zmernejši. Najprej razmislite, šele nato sledite akciji. Če je karta obrnjena, pomeni, da ste v preteklosti sprejeli napačno odločitev, ki vam tudi v sedanjosti daje negativne rezultate. Lahko predstavlja delovanje, zaradi katerega se boste pozneje kesali.

Hudič

Komentar: Od vseh kart tarota izraža Hudič že na videz najtežje in najtemnejše človekove skušnjave, zato lahko nosi veliko različnih obrazov. Ta biblijski motiv v sebi združuje najhujše moralne značilnosti, pripisane človeški naravi: lažnivost, preračunljivost, pohoto, lahkomiselnost. Označuje odvisnost, izgubo življenjske volje, neuspeh v trdnih namerah in ravnanje, ki je v nasprotju z lastnim prepričanjem.

Hudič lahko izraža temno plat več kart tarota: kadar leži nasproti Čarovnika (I), je to črni čarovnik. Je del temne strani Velike svečenice (II), hinavski in materialistični nasprotni princip Svečenika (V), predstavlja boj za oblast in brezdušno pohotnost negativne strani Ljubimcev (VI), k podkupljivosti in samopravičnosti nagnjeno stran Pravice (VII).

Pomen: Opozarja, da se igrate z ognjem. Trenutno ste v stiku s svojo senčno stranjo osebnosti. Če je karta obrnjena, lahko pomeni nezaželeno nosečnost ali materialno pomanjkanje.

Stolp

Komentar: Karta prikazuje stolp v ognju, razpadajoč na vse strani. Z njega je skočil človek, ker ni imel druge izbire. Motiv predstavlja nesrečo in propad nekega cesarstva. Ali je prizor zastrašujoč ali ne, je v največji meri odvisno od človeka samega, od položaja, s katerega zre nanj. Propad cesarstva je namreč le ena stran medalje.

Drugo predstavlja globok pretres, revolucija. Novih vrednot ni mogoče ustvariti brez predhodne zrušitve prej obstoječih. Proces je nujen in pomemben. Človek stanje notranje pretresenosti občuti kot nevarno, ker mu zmanjkuje tal pod nogami. A če ga dopusti, potem bo iz ruševin izšel močnejši in bolj dovzeten za novo.

Pomen: Konec daljšega ljubezenskega razmerja. Prehod na drugo delavno mesto, vendar ne njuno tudi bolje plačano. Če je karta obrnjena, pričakujte težave, tudi na zdravstvenem področju.

Zvezda

Komentar: Zvezda na karti je prispodoba upanja, modrosti in vpogleda v univerzalno povezanost. Podoba ženske na sliki predstavlja mladost in lepoto. Karta kaže, da bodo posledice začetega ali načrtovanega ugodno segale daleč v prihodnost. Daljnosežnih vplivov svojih dejanj se že v tem zgodnjem stadiju ne boste nujno zavedali.

Šele kasnejši pogled nazaj vam bo pojasnil in razkril odločilne pozitivne smernice, ki jih nosi simbol zvezde. Podobno je kot pri setvi – potreben je čas, da dozorijo plodovi človekovih dejanj. V prvotni interpretaciji predstavlja Zvezda eno od zaščitniških kart tarota, ki spraševalcu napoveduje velik uspeh.

Pomen: Pred vami je obdobje kreativnosti in ustvarjalnosti. Konec problemov in težkih preizkušenj. Uspeh v svobodnjaških poklicih. Izpolnitev davnih želja. Če je karta obrnjena, napoveduje razočaranje nad sabo in najbližjimi. Občutek manjvrednosti. Depresija.

Mesec

Komentar: Glavna tema karte Mesec je iluzija, prinaša nemir, iskanje in celo nezdrave ideje. To je karta pasivnosti, saj je mesec simbol pasivnega principa. Na sliki je jezero, iz katerega prihaja rak, počasna in pasivna žival. Lunina karta nas vodi v skrivnostna območja teme in noči. Predstavlja pisani svet duše, slutenj, hrepenenj in sanj.

Svetla stran Lune se izraža v romantičnih sanjarijah, živahni domišljiji in močni empatiji. A praviloma karta govori o temni strani meseca, o breznu človekovega notranjega doživljanja. Zato jo ponavadi interpretiramo kot spraševalčeve strahove, negotovost, moro in zle slutnje.

Pomen: Dvoličnost v intimnem odnosu, zavist in metanje polen s strani vam bližnje osebe. Lažno prijateljstvo. Prevara v ljubezenskem razmerju. Če je karta obrnjena, pomeni izgubljanje časa v nepomembnih poslih. Iluzija. Psihična obolenja. Občutek neperspektivnosti.

Sonce

Komentar: To je karta sreče, obnove, zadovoljstva in uspeha. Sonce je izvor življenja, aktivni princip bivanja in prevladujoč objekt neba. Veliko je in močno; neizčrpen vir toplote, brez njega bi svet potonil v hladu večnega mraka. Sončnice in otrok so na karti simbol življenja, ki ga daje Sonce.

To je karta neusahljivih darov, ki nam jih ponuja življenje. Prispodoba njegove sončne strani, duhovna podoba mladostne svežine in občutkov ponovnega rojstva. Nakazuje obdobje sreče, obnove, harmonije, zadovoljstva in velikih uspehov. Spraševalca vabi, da premaga temo in svojo sončno naravo popelje k razcvetu.

Pomen: Velika sreča. Uspešen posel. Izpolnitev ljubezenskih želja. Zelo dobro zdravstveno stanje. Če je karta obrnjena, opozarja na možnost manjših težav materialne narave, ki bodo hitro rešljive. Krajša in lažja bolezen. Manjši dobitek na loteriji.

Sodba

Komentar: Na karti je upodobljen biblijski motiv večnega sodišča – prikazuje mrtve, ki se dvigajo ob zvoku trobente. Vstajenje od mrtvih na karti v resnici predstavlja prebuditev človekovih dolgo v globinah ujetih in potlačenih izkušenj, njihovo osvoboditev in odrešitev.

Sodba je zatorej karta optimizma, njena simbolika odkriva idejo pozitivne preobrazbe človeškega bivanja, prehoda od nižjega k višjim oblikam obstoja. Energija in moč, ki se sproščata v procesu preobrazbe, lahko preusmerita tok dogajanja in obogatita osebnost z novimi kvalitetami. Sodba je karta upanja in izhoda iz krize.

Pomen: Izhod iz dolgotrajne krize. Rešitev navidez nerešljivega problema. Nov začetek na čustvenem ali poslovnem področju. Varnost in zadovoljstvo. Če je karta obrnjena, kaže na premajhno iznajdljivost v trenutnih okoliščinah. Razpad zakonske zveze ali prekinitev dolgega ljubezenskega odnosa.

Svet

Komentar: To je karta izredno pozitivnih vplivov na posameznika, imenovana tudi ‘karta dobre volje’. Pred vami je obdobje sprememb na bolje. Na sliki je ženska, ki v rokah drži palice, simbole magijske veščine, in drugi simbolni označevalci magijskih elementov: človek – angel, orel, bik in lev.

Nekateri poznavalci tarota menijo, da je v karti Svet prikazano celovito znanje okultizma. Je prispodoba ponovno odkrite enosti, oznanja doživetje velike harmonije in napoveduje razveseljujoč razvoj dogodkov. Nakazuje pomemben premik k samouresničitvi, ohranjeni avtentičnosti in celosti.

Pomen: Pomemben in dober nasvet. Naklonjenost okolice. Začetek dolgotrajne sreče. Zdravje. Dolgo življenje. Uspeh na vseh področjih. Če je karta obrnjena, pomeni isto, kot če je obrnjena pravilno. To je edina karta tarota, ki ima absoluten pomen, ne glede na obrnjeni položaj.

Kako lkarte vprašamo za nasvet?

Obstaja veliko možnosti, kako lahko karte vprašamo za nasvet. Nobenega posebnega razloga ni za trditev, da je ta ali drugi uveljavljen način boljši in primernejši. Pot do tarota je za vsakogar posebna. Napovedovalec se pač odloča za tistega, ki ga bolje pozna in mu zaupa.

Za najbolj preprosto napovedovanje iz kart za tarot zadošča tudi samo 22 adutov (velika arkana). In seveda lahko poskusimo razviti tudi lastne napovedovalne metode.

Metoda križa

Na tem mestu pa vam vendarle predstavljamo zelo hvaležno metodo, imenovano metoda križa, ki vam bo posredovala odgovor na vprašanje vašega trenutnega problema, ki vas bremeni.

Postopek: Premešajte 22 kart velike arkane! Medtem ko karte mešate, razmišljajte o vprašanju, na katerega želite dobiti odgovor. Karte postavite na mizo v obliki pahljače in poljubno izberite š karte in jih postavite v spodaj zarisan položaj križa. Pri interpretaciji postavljenih kart si pomagajte z interpretacijami pomenov kart.

Za primer si oglej način vedeževanja, ko se vaše vprašanje nanaša na možnost vrnitve ljubljene osebe:

križ

Metoda podkvice

Postopek: Iz seta velike arkane izberite sedem kart in jih položite v obliko podkvice (kot je razvidno iz slike).

podkvica

Karta 1: Karta na prvem položaju ponazarja stanje, v katerem se nahajate, in sedanjo situacijo.

Karta 2: Ta karta odslikava dogodke preteklosti, ki še vedno vplivajo na vaš odločitve.

Karta 3: Pomen karte daje slutiti usmeritve v bližnji prihodnosti in je močno vezan na pomene prve in druge karte.

Karta 4: Predlaga možno rešitev problematike. Svetuje najboljši način, kako boste iz dane situacije izplavali.

Karta 5: Ponazarja okoliščine oz. vplive okolja (družina, prijatelji ...)

Karta 6: Razkriva osnovno gonilo problema in pot do rešitve.

Karta 7: Odgovarja na vprašanje, pomeni torej rešitev problema.

Metoda piramide

Postopek: Iz dobro premešanih kart velike arkane izberite 10 kart in jih postavite tako, kot je prikazano na sliki.

piramida

Berite jih po vrstnem redu, kot ga označujejo številke.

Karta 1: Predstavlja sedanje stanje osebe, ki sprašuje.

Karti 2 in 3: Karti dajeta informacije o možnosti izbora.

Karte 4, 5 in 6: Kažejo na okoliščine in pomembna dejstva, ki so povezana s spraševalcem ali problemom, na katerega se vprašanje nanaša.

Karta 7, 8, 9 in 10: Karte na dnu piramide vam odstirajo načine, s katerimi bi lahko dosegli največ uspeha v dani situaciji.

Zgodovina tarot kart

Njihov izvor nam je še vedno uganka.

Zgodovinarji se strinjajo glede prvih igralnih kart. Te naj bi prišle iz Kitajske in Koreje, saj najstarejše najdbe segajo do 11. stoletja. Igre s kartami se prvikrat omenjajo v poročilih med leti 1377 do 1379, proti koncu 15. stoletja pa so bile igralne karte v Evropi že zelo razširjene. Izvor kart za tarot je dejansko neznan.

Medtem ko so nekateri mnenja, da ima tarot svoje korenine v izginulih egipčanskih knjižnicah, ga drugi povezujejo s kabalo in indijsko mistiko.

Učitelji metafizike se najraje sklicujejo na starodavne egiptovske in hermetične magijske šole. Ena od zgodovinskih teorij pravi, da so tarot karte nastale v času faraonov, ko so z njimi operirali visoki svečeniki. Kart naj bi bilo 17, narisane pa naj bi bile kar na kamnu ali lesu. Po zavzetju Egipta s strani Rimljanov so kot posebnost egiptovske kulture v Rim prinesli med drugim tudi tarot karte.

Po propadu Rima je tudi uporaba in študij tarota zamrla. Ponovno se pojavi v srednjem veku, ko spet pridobi na ceni in slavi, vmes (več kot tisoč let) pa nihče ne ve, kam naj bi tarot izginil. Po drugi teoriji naj bi egipčanski svečeniki dejansko uporabljali nekakšen koledar v obliki seta 52. kart iz papirusa, ki so se nanašale na določene tedne v letu.

Iz teh kart, na katerih so bili izrisani simboli, so se počasi razvili tudi nizi kart, iz katerih naj bi jih svečeniki uporabljali tudi za vedeževanje. Več od tega koledarju podobnega seta v dokaz teorije egipčanskega izvora v resnici ni. Današnje tarot karte običajno vsebujejo niz 76 kart.

Število kart je namreč različno, kar je odvisno od vrste in avtorja tarota, to pa seveda prinaša tudi različne interpretacije kart in različne sisteme vedeževanja. Običajen set današnjega tarota se deli na karte velike arkane, kjer so predstavljeni univerzalni simboli, in karte male arkane, ki so bolj podobne pravim igralnim kartam.

Napisali: Vesna Fister & Nataša Zupanc