Bodite legenda v svojem življenju

Če ste karizmatična osebnost, se vam življenje zagotovo zdi dokaj enostavno. In če niste? – Karizmo si lahko tudi pridobite! Naučite se obvladovati sedem lastnosti in postanite legenda svojega življenja!

19. 12. 2002

Aleksandra je bila vedno prva. Za 34-letno uspešno pravnico se je zdelo, da ima vse. Ni bila lepotica z naslovnice, a moški pogledi so se neutrudno ustavljali na njej. Ko je v družbi spregovorila, so jo vsi zavzeto poslušali. Niti v karieri niti v zasebnem življenju nikoli ni imela težav. Vedno je vedela, kaj hoče in to tudi dosegla na način, sprejemljiv za vse. Čeprav smo jo vsi zelo dobro poznali, je skrivnost njenega uspeha ostajala neznanka. Vsaj na prvi pogled.

Nekateri ljudje karizmo enostavno izžarevajo. So neustrašni voditelji in legendarni ljubimci. Kamorkoli pridejo, so v središču pozornosti. Kot zelo uspešni in skorajda nepozabni so gonilo družbe. In če niste ena od njih, storite kaj, da to postanete!

Joanna Kozubska, avtorica knjige The 7 Keys to Charisma meni, da karizma ni dana le redkim srečnežem, temveč jo lahko razvijemo tudi same. Profesorica komunikacijskega menedžmenta Kozubska je namreč izpeljala raziskavo, v kateri je ugotovila lastnosti karizmatičnih oseb. Odkrila je, da do karizme vodi sedem ključev, ki jih podrobneje opisuje v svoji knjigi. Avtoričino prepričanje v obstoj formule za karizmo smo dopolnili še z izkušnjami naših bralk.

Samozavest

Karizmatični ljudje so zelo samozavestni. Imajo pogum, da tvegajo. Na zmenek si drznejo povabiti popolnega neznanca, ali pa se lotijo posla, ki je po mnenju okolice obsojen na neuspeh. Prvi so na plesišču in zadnji ga zapustijo. Razmišljajo pozitivno. Karizmatiki so zaljubljeni v življenje, v to, kar so, in kar počnejo. Brez obžalovanja.

Kako pridobiti dovolj samozavesti?

28-letna Tanja je bila na videz uspešna, imela je dobro službo in urejeno družino. V družbi je delovala samozavestno. A le ona je vedela, da temu ni povsem tako. “Vedno sem vso energijo usmerjala v to, kako sem videti in kako se obnašam. Za mojim odločnim nastopom pa se skriva velika negotovost, ki me ubija v dolgih, neprespanih nočeh. V resnici se najbolj na svetu bojim svojega neuspeha.

V službi so me že dvakrat predlagali za napredovanje, a sem vedno našla diplomatski izgovor. Počutim se nesposobno, čeprav mi je po drugi strani jasno, da vedno uspem v vsem, česar se lotim. Bojim se le narediti prvi korak. Svojo negotovost nato skrivam z igrano samozavestjo in ponavadi izpadem hladna in nedostopna.”

Pripravite se do tega, da tvegate – poskusite kaj novega! Sprejmite mirno dejstvo, da boste na poti delale napake in vas bodo spremljali tudi padci. Če boste dopustile, da vas bo možnost spodrsljajev ovirala na poti do želenega cilja, se vam bo to zagotovo tudi zgodilo. Iz napak se učite in ne pustite, da vas pokopljejo. Tudi karizmatični ljudje na poti do svojega uspeha pogosto ‘padejo’ in naredijo veliko napak.

Vizija

Vsakdo, ki poseduje karizmo, ima izoblikovano jasno vizijo o svojem življenju. Zlahka vam pove, kje se vidi čez pet, deset, petnajst ali dvajset let. Lahko gre za vizijo velike, srečne družine v razkošni hiši, vodenje multinacionalke, športnih ali umetniških dosežkov. Karkoli že, ljudje, ki jih občudujemo, so prepričani v svojo pot, po kateri so se namenili, in v cilj, ki ga bodo dosegli.

Kako do svoje vizije?

“Iz manjšega kraja sem se z začetkom srednje šole preselila v Ljubljano. Moji starši so bili zelo strogi in nikoli mi niso pustili, da bi se odločala sama,” se spominja 30-letna Alenka. “Kar naenkrat sem se znašla daleč stran od njih in vse, kar sem si želela, je bila zabava. Postavila sem si jo za življenjski cilj. Ker z učenjem nisem nikoli imela težav, sem si je lahko privoščila v neomejenih količinah. Ni me zanimalo, kaj je bilo včeraj, in ne, kaj bo jutri.

Svoboden življenjski slog sem vodila do šestindvajsetega leta, ko sem se nekega jutra zbudila z groznim mačkom in vprašanjem, kaj počnem in kam me vodi pot. Pred mano je bil le ogromen vprašaj in obupna praznina. Odgovora na to, kaj nameravam v življenju, ni bilo.”

Napišite lastno osmrtnico. Kaj želite, da drugi govorijo o vas, ko boste mrtvi? Če veste, kaj bi rade dosegle do konca življenja, potem vam bo kmalu postalo jasno, kaj morate v življenju početi.

Postavljanje vizije vam pomaga na poti do ciljev. Zamislite si, kaj želite doseči, in podoživite radostni občutek, ki ga ob tem občutite. Ta vas bo motiviral, da resnično pridete do cilja. Vendar pa ne gre le za vaše praktične cilje, temveč so posredi tudi vrednote in moralna prepričanja. Razmislite o tem, kakšna oseba želite biti, in kaj je smisel vašega življenja. Celovitost karizmatičnih oseb izhaja iz jasno določenih vrednot in prepričanj.

Komunikacija

Karizmatični ljudje so sicer res ponavadi rojeni komunikatorji, a veščinam komunikacije še dodatno posvečajo pozornost. Biti dober komunikator ne pomeni le imeti govorniške spretnosti (četudi je ta osnova), pomembno je znati tudi poslušati. Ob ljudeh s karizmo se dobro počutite, ker vas predvsem pozorno poslušajo. Pokažejo vam, da jih zanimate in jim je mar. Takšni ljudje govorijo z zanosom, uporabljajo različne tone glasu, govorico telesa in gestikulacijo. Govorjenje s strastjo in poslušanje z empatijo sta lastnosti, ki se jima ni mogoče upreti.

Kako izboljšati komunikacijo?

Matej je bil vedno med najbolj priljubljenimi v razredu. Dekleta so se tepla za njegovo pozornost, nevoščljivi fantje so želeli poznati njegov ključ do uspeha. Potem ko mi Matej dolga leta ni šel iz glave, sem ga srečala na neki prireditvi. Dogovorila sva se za kavo. Visok, samozavesten mlad moški me je ponovno očaral. Pripravljen je bil poslušati moje težave. Še več, zdelo se mi je, kot da ga res zanimajo in mi želi pomagati, popolno nasprotje mojemu tedanjemu fantu, s katerim sva se ob vsakem ‘pogovoru’ sprla.

Vašo osebnost odraža tudi drža. Hodite vzravnano, z dvignjeno glavo, a ne postanite vzvišene. V vaših gibih se mora čutiti odprtost in zaupljivost. Ko se pogovarjate, sogovornika dobro poslušajte. Pokažite mu, da vam je mar za njegove misli in čustva. Nič ni bolj očarljivega kot nekdo, ki vam daje občutek, da ste zanimivi in priljubljeni.

Razvijte čut za neposredno dojemanje. Poskušajte začutiti, kaj želijo in potrebujejo drugi. Če se osredotočite na njih in hkrati ostanete odprte za svoje občutke, se bo v vas razvila sposobnost odzivanja na njihove neizrečene potrebe. – Pa obdržite smisel za humor, vsi resnično karizmatični ljudje ga imajo!

Slog

Slog je način, kako počnemo stvari; kako ravnamo z drugimi in s sabo, kako se oblačimo, opremimo stanovanje, kuhamo, kam zahajamo. Kadar smo v navedenih rečeh domiselni in vredni občudovanja, imamo ‘lastni’ slog. Slog zahteva, da smo drugačne in izstopamo iz množice. Vsi karizmatični ljudje so nevsakdanji. Kar pa ni vedno lahko.

Kako do lastnega sloga?

Lana, 24 let, je o sebi menila, da je pusta in dolgočasna. Čeprav je vitka in lepa, ni izžarevala privlačnosti in čutnosti. Oblačnega oktobrskega popoldneva pa se je odločila, da izpolni kuponček za stilsko preobleko v enem od slovenskih časopisov. Bila je izbrana in čez dober mesec že v rokah vrhunskih strokovnjakov preobrazbe. Pristrigli so ji lase, osvežili barvo, očistili kožo, določili trendovsko ličenje, prilagojeno njenemu obrazu in svetovali, katera oblačila ji pristojijo. “Še danes ne vem, kako sem zbrala pogum. Jasno pa mi je, da odtlej živim novo, veliko bolj polno življenje,” se spominja Lana.

Vaše vedenje in oblačila naj odražajo vaš osebni slog, hkrati pa se morate v njih počutiti udobno. Izbirajte jih načrtno in ne glede na trenutno čustveno razpoloženje. Eksperimentirajte z oblačili, ličenjem in s pričesko, dokler ne najdete svojega ‘osebnega sloga’. Če niste zagotovo prepričane, se spustite v stilsko prenovo. Poiščite novega frizerja, zamenjajte ličila, pojdite k stilistu po nasvet. Ko boste dobile občutek, da je ‘to’ tisto, kar iščete, boste tudi do drugih nastopale bolj samozavestno. Izražale boste tisto, kar ste si morda že dolgo želele, a si niste upale.

Ustvarjalne bodite na vseh področjih! Pustite vrelcu idej, naj deluje. Seveda ni nujno, da bo vse, kar bo privrelo iz njega, tudi dobro in uporabno. A poigravanje z novimi, nenavadnimi idejami je zagotovo vredno poskusa. Do konca razvijajte tiste, ki so učinkovite, njihovo nasprotje pa opustite.

Inovativnost

Karizmatični ljudje vedno izpeljejo stvari do konca. Pri delu so tisti, ki prispevajo najbolj nore, kreativne ideje. Tudi kot ljubimci vas znajo odpeljati do neslutenih višav. So vznemirljivi, dinamični in polni energije. Ne le fizične, čeprav jim tudi te ne manjka. Govorimo o notranji energiji, življenjskem vrelcu človekovih moči.

Kako prebuditi inovativnost?

35-letna Nada pripoveduje, da je že od nekdaj nezadovoljna s svojim življenjem. “Nikoli mi ni nič prav, želim si, da bi bile stvari drugačne, a nimam moči, da bi jih spremenila. Že pet let želim v drugo službo, a ne zberem dovolj energije, da bi se prijavila na kakšen oglas. Imam tudi idejo za samostojno podjetniško pot, a ne najdem investitorjev. Moj mož pravi, da jih ne znam prepričati, ker v svojo idejo še sama ne verjamem. Tako se vrtim v začaranem krogu.”

Bodite strastne v vsem, česar se lotevate. Karizmatični ljudje niso nikoli polovičarski. Vsemu se posvetijo sto petdeset odstotno.

Za svoje projekte, življenje in vizijo navdušite tudi druge. Dajte jim vzpodbudo, pohvalo, karkoli potrebujejo. Če pri določeni stvari v svojem življenju ne čutite zadostne strasti, razmislite o spremembi. To seveda nikakor ne pomeni, da morate že jutri pustiti službo ali na vrat na nos končati razmerje. Lahko pa poiščete nov, bolj pozitiven pogled na svoje delo, partnerja, družino. Ne ujemite se v vrtinec lastnih misli, vedno se potrudite najti poti do sprememb in napredovanja v osebnostni rasti.

Razkazovanje

Če želite biti karizmatične, se pripravite, da boste vedno na očeh. Karizmatični ljudje so lahko skromni, nikoli pa niso plašne sive miške. Prenesti znajo soj reflektorjev. To lahko pomeni, da živijo neobičajen in razkošen življenjski stil, pustijo svoji ekstravertiranosti na dan, zagovarjajo drugačna stališča od običajnih in včasih morebiti izpadejo celo malo ‘prismojeni’. Če želite postati karizmatične, se boste kdaj pa kdaj morale znati tudi same pohvaliti.

Kako pritegniti pogled nase?

“V družbi sem bila vedno tiho,” pripoveduje 23-letna Manca. “Bala sem se spregovoriti, imela sem občutek, da vsi strmijo vame in postalo mi je nerodno. Kot najstnica sem bila zaradi tega še bolj zaprta vase, bala sem se družiti z ljudmi, da ne bi ugotovili, kako nezanimiva sem. Po dvajsetem letu pa sem ugotovila, da moji notranji strahovi ne vodijo nikamor. V knjižnici sem si nabrala kup knjig o komunikaciji, obiskala sem nekaj tečajev in si močno zvišala samopodobo. Rezultati, ki so se pokazali tudi navzven, so bili zelo presenetljivi. Ni me več strah spregovoriti o sebi ali zabavati ljudi okrog sebe.”

Poiščite pogum, da o stvareh govorite tako, kot zares mislite, in zagovarjate svoje stališče, četudi ni najbolj priljubljeno. Drznite si biti drugačne. Postavite se v ospredje, iščite opaženost in bodite dovolj pogumne, da prenesete tudi morebitne posledice. Vsekakor pa z drugimi vedno ravnajte vljudno, s spoštovanjem in skrbjo.

Zagonetnost

Ljudje, ki posedujejo karizmo, niso nikoli dolgočasni. Ravno nasprotno, so zabavni in hkrati nekoliko skrivnostni – vedno si želimo o njih izvedeti še več. Vznemirjenje delno prihaja iz ovoja njihove misterioznosti, vendar bodite pozorni, saj gre za zelo tanko črto. Če ste prevelika uganka, vas bodo ljudje označili za molčeče, vzvišene ali hladne. Če niste zadosti skrivnostne, ste odprta knjiga, ali še huje, popolnoma dolgočasne. Ključ se skriva v pravšnji meri osebne skrivnostnosti.

Kako ostati uganka?

Kadarkoli sem srečala znanko Tamaro, 27 let, sem postala dobesedno utrujena. V neskončnost je razlagala o vseh podrobnostih svojega dneva, o vsakomur je vedela vse, vseskozi se ji je dogajalo toliko zanimivih stvari, o katerih mi je morala nujno povedati, da ob vsem tem jaz nisem prišla do besede niti toliko, da bi ji pojasnila, da se mi mudi. Kamorkoli že, v resnici, ali pa tudi ne. Le malce preveč mi je bilo poslušati njeno prazno besedičenje. Tamari se zato, če se le da, ognem.

Ne bodite preveč domačne. Ohranite nekaj skrivnosti. Bolje je, da nekatere stvari obdržite zase. Bodisi zato, ker so osebne, ali zato, ker so dolgočasne. Svoj dnevnik ohranite zase, nikomur ni treba razlagati vsake podrobnosti vašega dneva. Poslušajte dvakrat več, kot govorite. Vzpodbujanje drugih ljudi h govoru ne pomeni le, da jim pripisujete pomembnost, na ta način zlahka ohranite tudi svoje skrivnosti. Če nekoga neusmiljeno mučite s podrobnostmi iz svojega življenja ali dneva, ste z enim zamahom ubile lastno karizmo.

Od sive miške do karizme

Pot do karizme je kot vsaka druga dolga in naporna. Lotiti se je moramo temeljito, s tehtnim premislekom, predvsem pa z lastno motivacijo. Pod drobnogled vzemite svojo osebnost, verbalno in neverbalno komuniciranje, načine delovanja. Ugotovite, kakšne bi rade bile in kako se želite videti v očeh drugih. Analizirajte razliko, a ne bodite preveč stroge do sebe. Motivirajte se. Ne dopustite, da bi vaše sedanje stanje na vas vplivalo razdiralno, ker je to le vaš pogled.

Nato se načrtno lotite odpravljanja napak, ob tem pa si pomagajte s sedmimi lastnostmi, ki jih imajo karizmatične osebnosti. V svoji bližini ali javnem življenju poiščite ljudi, ki se vam zdijo karizmatični. Vzemite si jih za vzor. Gojite svoje želje in dosegle boste svoj cilj.

Andrea Rozina

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri