Bodi srečna! Tako preprosto je

Čisto preprosto – samo odloči se. Nekateri so revni, bolni, srečni. Drugi so zdravi, bogati, nesrečni. Vse je tvoja odločitev, ki ni odvisna od tega, kaj se ti trenutno v življenju dogaja, ampak od tvoje naravnanosti. Nekaj namigov, kako lahko zelo hitro ujameš srečo (tudi če nisi pravkar do ušes zaljubljena, nisi zadela milijona na lotu ali nisi pravkar podpisala pogodbe za sanjsko službo), iztreseš stres iz svojega telesa in zvečer ujameš miren in globok spanec.

Bodi srečna! Tako preprosto je (foto: Nick Onken) Nick Onken
25. 6. 2014

Meditacija

Meditiranje je zelo preprosto in primerno prav za vsakega človeka, saj umiri, sprosti in te poveže s seboj. Meditacij je nešteto vrst, zanje ne potrebuješ nobenega predznanja, a tako kot pri vsem drugem tudi pri tem šteje kilometrina – več(krat) ko boš meditirala, hitreje boš lahko umirila svoj um, torej vse štiripasovnice misli, ki divjajo po tvoji glavi.

Meditiraš lahko sama doma v tišini, ob pomirjajoči glasbi, zgoščenki z vodeno meditacijo (dobiš jih na spletu, v knjigarnah, specializiranih trgovinah), sama, skupaj s prijateljico ali fantom nekje v naravi (čudovito je ob potočku, morju, jezeru) ali na najrazličnejših vodenih meditacijah. Raziskuj in poišči meditacijo, ki najbolj ustreza tebi – naj bo to meditacija v tišini, ob sveči, pomi­rjujoči glasbi, vodena meditacija (ki je za začetnike najpreprostejša), saj je treba slediti le glasu vodje meditacije, ali celo dinamična meditacija, pri kateri te do notranjega miru pripravi poseben ples.

Kam na meditacijo: hisaradosti.com, tm-drustvo.si, svetloba.si/meditacija

Ženski či gong

Ženski či gong usmerja energijo v dele telesa, kjer jo ženska najbolj potrebuje, zato z njim preventivno ohranjamo zdravje, vitalnost in mladost. Redna vadba či gonga pripomore, da smo ženske bolj vitalne, privlačne in produktivne.

Či spodbudi moč možganov, čistost in umirjenost uma, ki omogoča, da se učimo novih stvari in sledimo ciljem in namenu. "Harmoničen či znotraj nas naredi odporne proti stresu in negativnim situacijam. Raziskovanje čija in či gonga je kot odpiranje čudovite darilne škatle, v kateri je še ena škatlica z darilom in še ena in še ena ... Skrivnost znotraj skrivnosti, kot da bi odprla vrata, ki so bila še pred tem trenutkom nevidna.

Po kitajski tradiciji pravijo: ko enkrat odprete ta vrata in vstopite v objem či gonga z iskrenostjo, se bo na vas usul plaz praktičnih ugodnosti," pravi Anita Nina Kajtezovič, učiteljica ženskega či gonga.

Kje lahko vadiš ženski či gong: studio-prosapia.si

Holistični trening

Bi rada umirila svoje misli, a se ob tem tudi pošteno prepotila in (pre)oblikovala vsak del svojega telesa? Zate je deepwork – funkcionalni holistični trening in oblika terapije, ki trenira telo in duha, usklajuje energiji jina in janga ter se dotakne vseh petih naravnih elementov kitajske medicine. Nastal je v sodelovanju z IFHIAS in šolo Bodyart, katere vodja je Robert Steinbacher, mednarodno priznani trener, ko­reograf in plesalec.

Deepwork kuri maščobe, sprosti blokirano energijo, je fizični in duševni trening, ob njem spoznavaš lastne omejitve, odkrivaš notranje moči, usklajuješ jin in jang ter uravnotežiš čustva. "Deepwork je program, ki združuje Zahod in Vzhod. Ker živimo v časih, kjer je stres vsak dan prisoten, večino dneva preživimo v naglici in nekako letimo skozi čas, je za naše zdravje in uspeh pomembno, da se naučimo umiriti, prizemljiti in se sprostiti – da uskladimo jin in jang v nas, saj nas neusklajenost pripelje do raznih obolenj.

Po drugi strani pa moramo biti za preživetje močni, vzdržljivi, telesno dobro pripravljeni. Tu nastopi zahodni pogled na človeka. Oboje skupaj pomeni zmagovalno kombinacijo," pravi slovenska učiteljica deepworka Tina Grum.

Več o deepworku najdeš na bodyartschool.com

Vaje za sproščanje stresa

TRE je metoda, ki se je lahko hitro naučiš in s katero lahko zelo hitro iztreseš stres, čustvene in telesne bolečine. Je zelo učinkovit in varen način za sprostitev od vsakodnevnega stresa, napetosti in tesnobe, zato postaja zelo priljubljena metoda po vsem svetu. Dr. David Berceli, avtor TRE, pravi: "Ob vsaki nevarnosti, ki jo naši možgani prepoznajo, naj bo ta fizična ali čustvena, nastane avtomatični obrambni odziv našega telesa – zakrčenost mišic. To se zgodi avtomatično, potegne nas v obrambno držo. V sebi imamo toliko obrambnih mehanizmov, kot smo jih v preteklosti potrebovali, in če po koncu nevarnosti ne preidemo v fazo sprostitve, se mišice še vedno krčijo ter povzročajo kopičenje stresa in napetosti."

Kaj počneš pri TRE-ju?

Začneš s posebnimi (zelo preprostimi) vajami, ki so namenjene aktivaciji tresenja. Tresenje bo tvoje telo sprostilo in umirilo, saj boš 'iztresla' določeno travmo, ki jo nosiš v svojem telesu. Sledi še počitek. "Ko se metode TRE naučiš, jo razumeš in redno uporabljaš – je idealna metoda po napornih delovnih dneh, v izpitnem obdobju, ob čustvenih bolečinah –, postane zelo preprosto, a učinkovito orodje samopomoči in samozdravljenja, saj naučiš svoje telo, um in čustva osvoboditi napetosti. Tako si življenje lahko narediš bolj uravnoteženo, mirno, zadovoljno in zdravo," pravi učiteljica metode TRE Boža Jemc.

Kje se lahko naučiš metode TRE: Studio za lepoto in zdravje

Pripravila: Petra Arula