Bodi odgovorna lastnica svoje živali

Lastništvo živali je velika odgovornost, saj v svoj dom sprejmeš živo bitje, ki bo vse svoje življenje v veliki meri odvisno od tebe.

28. 8. 2010

Ti boš odločala, ali bo neka žival imela čudovito življenje, samo srednje dobro ali pa bo životarila.

Da ne bi bila nesrečna z ljubljenčkom in ta s tabo, je pomembno, da se za žival odločaš glede na potrebe posamezne živalske vrste in glede na svoj življenjski slog. Izberi si žival, ki se bo lepo vključila v tvoje življenje, ne da bi se morala pretirano prilagajati.

Prilagajanje postane nuja

Seveda vsako sobivanje zahteva neko mero prilagajanja, a če recimo nisi ravno ljubitelj oziroma ljubiteljica gibanja v naravi v vseh letnih časih, potem pes, ki potrebuje veliko gibanja, ni prava izbira.

Nikar se ne odločaj za žival na hitro, ampak si vzemi čas za premislek, saj gre za odločitev, ki bo na tvoje življenje vplivala prihodnjih nekaj let.

Nekaj pomembnih vprašanj

Preden se slepo zaletiš v nakup ali posvojitev kateregakoli 'luštkanega bitja s takoooo lepimi očmi', raje premisli o naslednjih zadevah:

 • ali imate dovolj bivalnega prostora za to žival,
 • ali ji boš lahko omogočila dovolj gibanja,
 • ali bo pri tebi dobivala primerno hrano,
 • kakšna je pričakovana življenjska doba te živalske vrste,
 • kam boš dala žival med dopustom ali če zboliš,
 • kako boš poskrbela za preprečevanje kotitve nezaželenih mladičev,
 • katere so najpogostejše težave, ki jih imajo ljudje ob bivanju s to vrsto, in ali si se sama pripravljena spopasti z njimi,
 • kako boš zagotovila, da tvoj ljubljenec ne bo moteč za okolico,
 • ali boš zmogla stroške finančnega vzdrževanja živali,
 • katere so redne veterinarske storitve, ki jih ta vrsta potrebuje, in ali si jih sposobna zagotoviti,
 • ali se vsi v gospodinjstvu strinjajo s prihodom novega družinskega člana.

Pomen pravih informacij

Smiselno je, da se čim bolj poučiš o potrebah posamezne živali, sploh če se za neko živalsko vrsto odločaš prvič.

Preberi kakšno knjigo, poišči informacije na spletu in stopi v stik s kom, ki tako žival že ima. Zberi čim več različnih informacij, da boš res vedela, v kaj se podajaš. Nikar naj ne bo tvoj edini vir informacij oseba, ki ti žival prodaja ali podarja, saj ti utegne zamolčati neprijetne vidike bivanja z neko živalsko vrsto. Tako ti recimo lahko vzreditelj neke pasme psov naslika življenje s to živaljo drugačno, kot je v resnici, samo zato, da bi ti prodal mladiča. Ali pa trgovec, ki želi prodati neko manjšo hišno žival (činčilo, ptico, zajčka itd.), kupcu ne pove, kako veliko kletko potrebuje taka žival, saj se boji, da kletke ne bi imel kam postaviti ali bi se mu zdela predraga in se tako ne bi odločil za nakup. Zaradi slabe ali napačne informiranosti pa lahko nastane prava polomija, tako za kupca ali posvojitelja kot za žival.

Opremljena s pravimi informacijami boš lahko sprejela odločitev, ki je pozneje ne boš obžalovala. Ljubljenček bo v tvoje življenje prinesel kup lepega in pozitivnega, kar je ne nazadnje tudi smisel lastništva živali.

Drugi korak: odgovorno skrbništvo živali

Zakon določa najnujnejše pogoje, ki jih mora imeti žival, da lastnika ne bi obtožili mučenja.

Če za žival ne skrbiš tako, kot je treba, te lahko na podlagi prijave obišče veterinarska inšpekcija ali policija in te kaznuje. Vendar je odgovorno lastništvo veliko več od golega spoštovanja zakona.

Odgovorno lastništvo je skupek prepričanj, odločitev in ravnanj, ki poskušajo uravnoteženo upoštevati interese lastnika, živali in vseh, ki prihajajo z njima v interakcijo.

Odgovorno lastništvo se začne že v času, ko se za žival šele odločaš, ko izbiraš in tehtaš. Ko žival pride v tvoj dom, je v celoti odvisna od tebe in ti si v celoti odgovorna za njeno dobro počutje in za njeno početje.

Poskrbeti moraš za:

 • dovolj bivalnega prostora in dovolj gibanja glede na potrebe posamezne živali,
 • primerno hrano in tekočino,
 • primerno namestitev, ki žival varuje pred vremenskimi vplivi in previsokimi oziroma prenizkimi temperaturami,
 • zdravljenje, ko ga žival potrebuje,
 • redna cepljenja in odpravljanje zajedavcev (nekatere živalske vrste),
 • primerno vzgojo,
 • varnost živali in nadzor nad njo,
 • odpravljanje nezaželenega vedenja, sploh kadar to moti ali škoduje tretjim osebam.

Še en nadvse pomemben vidik, ki pa ga ljudje večkrat spregledajo, je kotenje nezaželenih mladičev.

Lastnik mora preprečiti, da bi nezaželeni mladiči prihajali na svet. Če pa že ima mladiče, mora poskrbeti, da dobijo primeren dom, ali jih obdržati.

Pobijanje ni sprejemljivo, je celo kaznivo!

Najlažje je kotenje nezaželenih mladičev preprečiti s sterilizacijo in kastracijo.

Dilema: evtanazija živali

Vsako življenje se enkrat konča in tudi tvoj ljubljenček ne bo živel večno. Ko je žival zelo bolna ali stara in zdravljenja ne pomagajo več, se lahko odločiš za evtanazijo.

Kdaj je pravi trenutek za tako odločitev, najbolje presodi lastnik po posvetu z veterinarjem. Ko pride čas, da začneš razmišljati o tem, da se bo treba posloviti, bi to odločitev najraje preložila v daljno prihodnost. A zatiskati si oči ne pomaga nikomur!

Menimo, da je sebično živali ne omogočiti zdravljenja, ko ga ta potrebuje, prav tako pa je sebično, da žival silimo v životarjenje, polno bolečine in trpljenja, ker nas je strah žalovanja.

Kje je meja med še zadovoljujočim življenjem in življenjem, ki ne prinaša nobene sreče več, pa lahko presodi le lastnik, ki najbolje pozna svojo žival.

Naše živali si zaslužijo dobro ravnanje v vseh življenjskih obdobjih in na koncu mirno smrt. Lastniki jim moramo to zagotoviti po najboljših močeh. Če jim zagotovimo vsaj najosnovnejše za dobro življenje, bomo v zameno dobili zdravega in sijočega ljubljenčka, ki bo z vsakim gibom in pogledom sporočal svetu, kako radi ga imajo njegovi ljudje.

Sara Ogrin za Liso

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri