Karierna kavarnica: Na pomoč, rada bi postala podjetnica!

Karierni strokovnjakinji Nina Štefe in Tjaša Smuk v okviru projekta Bossy Cafe odgovarjata na vsa tvoja pereča vprašanja.

Karierna kavarnica: Na pomoč, rada bi postala podjetnica! (foto: Osebni Arhiv) Osebni Arhiv
14. 2. 2021

Imam poslovno idejo, ki jo želim spremeniti v biznis, vendar ne vem, kako in s čim začeti.

Tako kot za vsako stvar v življenju so tudi pri ustvarjanju biznisa pomembni temelji, da si postaviš dobre osnove, da boš na njih lahko zgradila trden posel. Verjameva, da je veliko bolj mamljivo grajenje vizualne podobe, izbira barv, embalaže za izdelek, vendar ti toplo priporočava, da se najprej lotiš osnov – to je tisto, čemur se običajno večina izogiba.

Začni z določanjem idealne stranke, da boš vedela, koga nagovarjaš, temu pa prilagodila svoja prodajna besedila, marketinški načrt, vizualno podobo in vse, kar potrebuješ za grajenje uspešnega biznisa. Hkrati pa je pomembno, da odgovoriš na vprašanje, zakaj to počneš. Na svoji poti se boš vsakodnevno srečevala z raznimi izzivi in ravno odgovor na to vprašanje bo ključen v trenutkih, ko boš želela obupati in ne boš vedela, kako in kam naprej.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bossy Cafe | Virtualna kavarna (@bossycafe)

S prijateljico sva začeli skupno poslovno pot. Ne bi rada, da bi pomešali zasebno in poslovno ter s tem ogrozili posel ali najin odnos. Imata nasvet za uspešen poslovni odnos?

Ključno je, da imata isto vizijo in cilje ter gledata v isto smer. Pri delu pa je najpomembnejše, da si jasno razdelita svoje naloge in pri tem upoštevata svoje prednosti in slabosti, da vsaka prevzame delo, ki ji bolj leži, saj bosta tako maksimalno izkoristili svoje potenciale in skupaj še hitreje rasli.

Tako kot v vsakem odnos je tudi tukaj ključna komunikacija, saj imata lahko najboljšo poslovno idejo, vendar če se med seboj ne bosta odkrito pogovarjali in gradili odnosa, potem bosta težko dosegli zastavljene cilje.

Kako naj vem, da ideja, ki sem jo dobila, lahko tudi uspe?

Najboljše poslovne ideje se običajno razvijejo, ko najdeš odgovor na problem, ki se ti pojavlja in ga še nihče ne rešuje, ali pa iz tvojega konjička, saj moraš imeti v mislih, da nikakor ne smeš gledati na to, v kateri panogi je veliko zaslužka in kaj ti lahko prinese veliko denarja, ampak moraš to delo opravljati s srcem, da te veseli, saj boš le tako izbrala dovolj motivacije in poguma, da boš z njo vztrajala tako dolgo, da bo tvoja ideja postala posel.

Za podporo, motivacijo in nova znanja se lahko vedno obrneš tudi na virtualno kavarnico Bossy Cafe, kjer boš našla vse, kar potrebuješ za svoj biznis.

Pripravili: Nina Štefe In Tjaša Smuk,

Fotografija: Ulaş Kesebir In Merve Türkan/Stocksy