S prijatelji na POČITNICAH: Samo 1 stvar predlagaj, pa bo vsak PLAČAL točno SVOJ delež

Če ti gre na živce (ali pa te samo skrbi), kako s prijatelji na skupnem dopustu finance urediti tako, da je prav, si preberi tole!

Ne, ne moremo si razdeliti računa. (foto: Profimedia) Profimedia
18. 7. 2021

Se tudi ti in tvoja druščina na polno izogibate temi o denarju? Vsi smo že bili v situaciji, ko nekdo ne želi plačati runde, čeprav je na vrsti, mogoče pa si del družbe, ki brezglavo zapravlja za obleke, hrano, pijačo ipd., ti pa si vsega tega ne moreš privoščiti.

Kakršnakoli že je tvoja neprijetna finančna zagata, zelo verjetno se z njo ne želiš zares soočiti. Pogovori o denarju res niso najbolj zabavni, a žal ni zabavna niti resničnost, v kateri zaradi nekomuniciranja vsak mesec izgubljaš večdeset evrov.

In če vse to sešteješ, bi si v letu dni z zneskom z lahkoto privoščila kakšno potovanje ali preprosto obogatila svoj varčevalni račun. To, da ostajaš vljudno tiho takrat, ko ti prijateljica ne vrne denarja, ali pa takrat, ko misliš, da račun ni bil pravično razdeljen, te namreč stane precej več, kot bi morda pričakovala. Da bi se kot profesionalka izognila neprijetnim situacijam, ko boš prihodnjič prijatelje soočila s svojim bančnim računom, smo odgovore na najpogostejše dileme poiskali pri finančnih strokovnjakih.

Dilema

Prijateljici sem že pred časom posodila 250 evrov, denarja pa mi še vedno ni vrnila.

Rešitev: Precej neprijetna situacija in žal tudi izjemno pogosta. Po študiji, ki jo je opravila banka Lloyds, kar 30 % odraslih priznava, da so s prijatelji že imeli konflikt zaradi denarja, med najpogostejšimi vzroki pa je bil prav neporavnani dolg. Vprašaj se – si v tem trenutku bolj želiš svoj denar ali mogoče to, da ta oseba ne ignorira situacije, predlaga Alex Holder, avtor knjige Open Up: Why Talking About Money Will Change Your Life.

Včasih ti bo že samo dejstvo, da ta oseba ni pozabila na svoj dolg, pomagalo, da se boš počutila boljše. Odkrito se pogovori s prijateljico oz. osebo, ki ti je dolžna denar, in ji predlagaj, da jo čez mesec dni ponovno opomniš na dolg, sicer pa bosta skupaj našli primerno rešitev. Če si zares želiš vračila in nejevolja okrog tega začenja uničevati vajino prijateljstvo, jasno izrazi svojo željo. "Če ne boš spregovorila, bo zamera še naprej vrela v tebi in vplivala na vajin odnos," še doda Alex.

Če ti oseba v tem trenutku ni zmožna odplačati dolga, se pogovorita o finančnem načrtu, ki bo ustrezal obema. Mogoče je to 20 evrov mesečno, namesto enkratnega izplačila celotnega zneska. Če se bolj poredko vidita, ji pošlji podatke svojega bančnega računa, da ti znesek nakaže kar virtualno. Bančne aplikacije le z nekaj kliki omogočajo tudi pošiljanje zahteve za prejem denarja, s katerim na precej jasen način opomniš na poplačilo dolga.

Aplikacija Flick ti na primer omogoča, da pošlješ zahtevek kar neposredno na mobilno številko osebe. Vse, kar moraš narediti, je to, da si aplikacijo naložiš in jo povežeš s svojim bančnim računom in telefonsko številko. Nato lahko nakazuješ denar ali pošiljaš zahteve za nakazilo vsem kontaktom v telefonskem imeniku, ki že imajo nameščen Flik. Aplikacija je brezplačna in nadvse preprosta za uporabo. Mogoče boš svoj denar hitreje dobila nazaj, če prijateljici predstaviš najlažjo in najenostavnejšo pot do odplačevanja, svetuje Alex.

Dilema

S prijatelji načrtujemo skupne počitnice. Kako naj se finančno organiziramo, da bomo vsi plačali svoj delež?

Rešitev: Nihče si ne želi zabavnih počitnic uničiti s prerekanjem o tem, kdo je komu kaj dolžan. Tudi za to obstaja mobilna rešitev – aplikacija Splitwise. Še preden se potovanje začne, si jo vsi naložite in ustvarite svojo skupino. Vsakič, ko nekdo plača za celo skupino, npr. celoten znesek večerje, naj vnese znesek v aplikacijo in označi vse, med katere se znesek porazdeli. Aplikacija bo beležila izdatke med celotnim potovanjem, ki jih lahko poravnate sproti ali po koncu počitnic. Lahko si tudi že na začetku ustvarite budžet in se izognete prevelikim izdatkom. Sistem je preprost; vsak prispeva enako vsoto v skupni fond, iz katerega plačujete nastanitev, stroške prevoza, hrano ipd. Tudi za ta sistem že obstaja aplikacija, imenovana Shared Jar. Vpogled v izdatke lahko ima 30 ljudi, odlično pa se obnese tudi pri organizaciji dekliščin, večjih rojstnodnevnih praznovanj ali pri življenju s sostanovalci.

Dilema

Ko gremo ven, sama vedno naročim najcenejšo jed na meniju, brez alkohola ali drugih pijač, vendar moja druščina vedno razdeli račun na enake dele. Kako naj jim rečem, da želim sama plačati zgolj svoj delež?

Rešitev: Se spomniš epizode iz serije Prijateljev, ko je račun razdeljen na enake dele, Phoebe, Joey ter Rachel pa obelodanijo, da so si naročili manjši obrok, ker si ne ne morejo privoščiti enakih jedi kot Monica, Ross in Chandler? Včasih se niti najbližji prijatelji ne zavedajo, da niso na enakem proračunu kot ti. Ni treba, da počakaš na trenutek, ko natakar prinese račun, da poveš, da bi raje plačala le za to, kar si sama naročila. Bodi odkrita že od začetka. Če imaš v svojem krogu prijateljev enega od tistih zabavljačev, ki rad naroči ekstra rundo za vse zbrane za mizo, bodi na to pripravljena tako, da greš ven z denarjem in jasno poveš, da imaš na razpolago določeno vsoto, ki bo pokrila to, kar boš sama naročila. Naj te ne bo sram položiti denarja na mizo in povedati, da je to ves denar, ki ga imaš in ki bo pokril točno to, kar si boš sama naročila.

Dilema

Moji prijatelji pogosto razpravljajo o plači, ker pa sama zaslužim precej manj, se bojim, da me bodo obsojali.

Rešitev: Veš, da je občutek osramočenosti najpogostejši razlog, zakaj se odrasli izogibajo pogovoru o denarju? "Večji zaslužek ne pomeni nujno tudi tega, da je nekdo bolj zagnan ali pametnejši do tebe," je prepričan Alex. Nekateri sektorji enostavno omogočajo višje plače. Če imaš rada svojo službo, si morda sama urejaš svoj delavnik, prejemaš dodatke, ki niso nujno finančni, zakaj bi se obremenjevala s tem, ker zaslužiš manj? Če si glede svoje plače zares negotova in o njej nočeš razpravljati, potem te nihče ne bi smel siliti v to. Sicer pa so iskreni pogovori o plačilnih listah in dodatkih precej priporočljiva tema, saj se lahko opremljena z dodatnim znanjem lažje pogajaš za boljše plačilne pogoje.

Dilema

Ne želim zamuditi zabave s prijatelji, hkrati pa ne želim zaradi zabave zabresti v dolgove oz. posegati v svoj varčevalni račun.

​Rešitev: Ko pride do zabave s prijatelji, je občutek zamujanja, poznan kot FOMO, resna stvar – ampak delati stvari, ki si jih ne moreš zares privoščiti in se na ta način zadolževati, ne pretehta zabave, je prepričana Emilie Bellet, ustanoviteljica podcasta The Wallet in spletne strani Vestpod.com. "Naredi korak nazaj in si najprej ustvari finančni načrt in budžet," ti svetuje.

Ko dobiš nakazilo, razdeli vsoto med mesečne račune, denar za vsakodnevne stvari, varčevalni račun in nazadnje za ekstra stvari – beri: zabavo. Emilie predlaga, da se s prijatelji pogovarjaš o svojih finančnih načrtih in razlogih, zakaj si trenutno ne moreš privoščiti vseh stvari, ki si jih oni.

Če jim boš jasno in dovolj pogosto govorila o svoji viziji nakupa nepremičnine, bodo lažje razumeli, zakaj se nočeš udeležiti pregrešno drage petkove večerje. Poleg tega jim lahko predlagaš cenejšo verzijo iste zabave – priprava večerje v domači kuhinji, na vaše najljubše komade iz mladosti? "Kdo ve, mogoče pa nisi edina v družbi, ki si želi malce bolj preudarno upravljati denar," še spodbudno doda Emilie.

Dilema

Prijateljica res ne zna z denarjem, naj ji glede tega kaj svetujem?

​Rešitev: Ne napadi je že takoj z nasveti o tem, kako bi morala po tvojem mnenju ravnati z denarjem. K problemu pristopi previdno in preudarno in zgolj, če čutiš, da zaradi njenega načina zapravljanja sama tudi zares trpi. Namesto tega, da ji rečeš, da res ne zna z denarjem, jo raje vprašaj, ali bi se mogoče želela pogovoriti o financah.

Mogoče ji lahko poveš, da bi tudi sama želela biti boljša z denarjem in da bi lahko druga drugo spodbujale k varčevanju. Mogoče si lahko skupaj zastavita finančni cilj, ki ga želita doseči do določenega datuma, predlaga Emilie. Na ta način se bo učila od tebe in morda boljše obvladovala svoj denar. Poleg tega boš s tem, ko bosta obe delali za svoje finančne cilje, imela idealno priložnost, da pogovor o financah načneš vedno, ko boš začutila, da je treba. Če še vedno nisi prepričana, kako načeti pogovor, vadi pogovor najprej sama s seboj. Vsekakor se izogni obsojanju in raje poskušaj s spodbudnim pristopom. "Odnos do denarja je nekaj, kar težko spremenimo čez noč, saj je doživljanje denarja precej osebna stvar, ki smo jo v veliki meri prevzeli iz okolja, v katerem smo odraščali – to pa se seveda razlikujejo od posameznika do posameznika," zaključi Emilie.

Po Predlogi Kalpane Fitzpatrick

Prevedla In Priredila Nina Vidrih,

Fotografiji: Shutterstock