Nauči se, kako reči NE vsemu tistemu, česar ne maraš, nočeš in kar te duši!

To ni tako preprosto, če se nimaš dovolj rada, in skoraj nemogoče, če trpiš za kronično željo po ugajanju. Rešitev? Sistematično piflanje pravih odgovorov, dokler ti konstruktivni NE ne pride v kri.

Nauči se, kako reči NE vsemu tistemu, česar ne maraš, nočeš in kar te duši! (foto: Profimedia) Profimedia
11. 12. 2016

Posebej ženske družba uči, da je reči NE popolnoma nesprejemljivo. Tako mnoge mlade dame postanejo enake svojim mama in babicam, ki so se žrtvovale za boljši svet. Ampak boljši za koga? Ne veš, ali spadaš v to kategorijo? Tu je nekaj kontrolnih vprašanj:

 • Te nekaj v tebi sili, da potlačiš svoje želje in potrebe, da bi ugodila drugim, saj se le tako počutiš dobro?

 • Popolnoma zmrzneš, ko te kdo vpraša, kaj si želiš?

 • Na vprašanje, kako se imaš, vedno odgovoriš s superlativi?

 • Čutiš paniko, če vidiš, da nisi požela odobravanja?

 • Te kritika drugih pretirano vznemiri?

 • Se večkrat počutiš, kot da sploh ne živiš svojega življenja?

 • Če si na večino vprašanj odgovorila pritrdilno, je čas za rdeči alarm.

Vsakdanja situacija

Mi posodiš tiste čevlje z visoko peto? Ja. Lahko od tebe prepišem seminarsko? Ja. Lahko živim pri tebi, dokler ne najdem novega stanovanja? Lahko uporabim tvoj parfum? Te moti, če se postrižem enako kot ti? Boš pazila na Janezka v petek zvečer – midva morava v kino? Mi skuhaš večerjo ob devetih? Me pelješ na letališče? Bi lahko delala tudi v soboto? Ja, ja, seveda ja!

Ti samo kimaš in pritrjuješ prijateljem, družini, fantu, sestri, šefu ... nikoli pa sama sebi! A če se ne boš naučila reči NE, kadar bi rada rekla NE, ti bo tvoje življenje počasi spolzelo med prsti, drugi pa te bodo 'imeli radi' samo zato, ker si uporabna, koristna in priročna. Preberi si, kako reči NE vsem zgoraj naštetim. In ker je vsak začetek težak, bo najbolje, da se spodnje stavke naučiš kar na pamet. Splača se, saj bodo sčasoma postali del tebe in tvoje nove svobode.

1. NE sodelavki

V petek v pisarni že sanjariš o prostem popoldnevu, ko za hrbtom zaslišiš priliznjen glas: "Bi me lahko danes popoldne zamenjala? Hčerka ima rojstni dan in moram v trgovino po darilo. Saj ni problema, ne? Daj, nobenega drugega ne morem prositi!"

Še preden zineš

Nasmehni se ji, nato pa počasi štej do deset. Tvoja težava je v tem, da rečeš JA brez premisleka, ker si tako naučena in navajena, zato je pomembno, da si najprej vzameš nekaj sekund. Pomisli, ali imaš v resnici čas in voljo, da ji ustrežeš. Si opazila tudi to, da se vsi obračajo nate, ker nimaš družine/fanta/ker si blizu doma/ker najbrž nimaš družabnega življenja?

Na tehtnico vrzi svoje (pogosto) sočutje do kolegice in brezplačno uro joge, ki bi ti zelo koristila. Naj se prevesi v tvojo korist!

Pravi odgovori

 •  "Zelo rada bi ti pomagala, a sem se prijavila na uro joge. Če me ne bi prosila zadnji hip, bi si lahko izbrala drug termin."
 •  "Jaz žal ne morem, imam pa rešitev: če želiš, ti dam številko prijateljice, ki občasno dela kot varuška, mogoče ima danes popoldne čas."
 •  "Danes preprosto nisem prave volje, da bi pazila otroke."

2. NE šefu (šefinji)

Mi lahko pošlješ vse osnutke do kosila? Bi bilo tole lahko v ponedeljek zjutraj na moji mizi? Bi jutri pred službo lahko prevzela še mojo obleko v čistilnici? Bi me lahko naslednji teden nadomeščala na konferenci? Lahko obesiš moj plašč? Mi greš po kavo – ti bom vrnila denar v ponedeljek? In tako dalje, brez konca. Seveda, teoretično lahko narediš vse, saj ima dan 24 ur, a dejstvo je, da bi rada imela nekaj časa tudi zase.

Še preden zineš

Najprej globoko vdihni, saj ni lahko reči NE šefu. Če so njegove zahteve pospremljene z laskanjem, bodi še bolj previdna. Za trenutek si prikliči v misli svoj urnik, načrte in dolžnosti.

Pravi odgovori

 • "Razumem, da se mudi, a najprej moram dokončati že začeto delo."
 • "V ponedeljek bolj težko, ker imam med vikendom družinske obveznosti, lahko pa vam tole brez težav oddam do torka zjutraj."
 • "Ja, lahko vas nadomeščam na konferenci." (Ker je to celo v tvoje dobro!)

3. NE družini

Mama za kosilo pričakuje, da boš jedla za cel teden: hladno predjed, toplo predjed, glavno jed, sladico in repete sladice. Doma nakvačkan pulover je grozen, ampak ona je prepričana, da si v njem pripravljena najmanj za Fashion Week. Mi greš v lekarno, ker bi jaz rada gledala špansko nadaljevanko? Bi lahko konec tedna popazila na nečaka – saj najbrž nikamor ne greš?  Ti imaš pa polno svojega dela, medtem ko bi najeta pomoč stala nekaj evrov na uro ...

Še preden zineš

Si prepričana, da tvoja pripravljenost, da pomagaš vedno in povsod, kaže na iskreno ljubezen do njih? Če je tako, ti manjka nekaj iskrene ljubezni do same sebe, saj ni dobro, da preveč ješ, nosiš, kar ti ni všeč, svoje vikende žrtvuješ za to, da drugi ne bi imeli obveznosti, in podobno.

Pravi odgovori

 •  "Pulover je zanimiv, a se res ne vidim v njem. Vidim, da rada kvačkaš in to je takšna fina meditacija."
 •  "Super diši, a odločila sem se, da shujšam nekaj kilogramov, zato bom pojedla samo juho in solato."
 •  "Nečak je res prava slika, a pazila sem ga že prejšnji vikend."

4. NE prijateljici

Za prijateljice bi naredila vse. Za prijateljice tudi narediš vse. Zanje nisi nikoli utrujena, nikoli preveč zaposlena, nikoli brezvoljna. Tako se bojiš, da bi te zapustile, da si jim ves čas na razpolago.

Še preden zineš

Na list papirja napiši svoje prioritete: to so zdravje, svoboda, kariera ... in nato postavi meje. Če prijateljica cele dneve joka na tvoji rami, ker jo fant vara, ti pa poslušaš ene in iste litanije, to ni v redu, ker trpijo tvoje prioritete. Če prijateljica ne bi bila rada sama, naj gre s tabo v fitnes ali na sprehod, ni ti pa treba z njo viseti že na stoti kavi v lokalu s slabo energijo. Če bi rada od tebe denar, ti pa bi ga rada zapravila za nov tečaj ali potovanje, jo lahko spodbudiš, da si bo poiskala delo. Če ti bo zamerila, ni tvoja prijateljica.

Pravi odgovori

 • "Žal ti ne morem pomagati, ker sem se odločila za tečaj nemščine, da bom nekoč dobila boljšo službo."
 • "Teh čevljev ne posojam, ker mi veliko pomenijo, lahko pa dobiš te in te ..."
 • "Ne bi šla ven na kavo, a ker danes še nisem šla na Rožnik, se mi lahko pridružiš."

5. NE fantu

Ti si utrujena in bi rada samo spala, on pa ne more prek svojih potreb? Bi rad, da ves čas nosiš visoke pete? In zakaj se ne bi pobarvala na blond? Spet čista bomba, ko prideš domov? Že včeraj si ga celega zmasirala, danes pa bi rad spet? Ponovno vikend z njegovimi piv­skimi prijatelji nekje bogu za hrbtom, kjer ni nič drugega razen bifeja?

Še preden zineš

Prav neiskrenost v razmerju je tista, ki te največ stane. Navsezadnje gre za to, ali bo s tvojim fantom hodila neka izmišljena ti ali prava ti. Samo z iskrenostjo boš namreč dognala, ali te ima fant iskreno rad. Najbrž pa tudi ne bi rada hodila z nekom, ki mu niti nisi všeč takšna, kot si, in mu zgolj prideš prav?

Pravi odgovori

 • "Vikend bi rada preživela s tabo, a hkrati si želim, da bi kaj storila za svoje zdravje: šla v hribe ali na morje – naslednji teden bo v službi precej naporen in potrebujem malo nove energije."
 • "Tudi sama sem že razmišljala o svetlih laseh, a sem prepričana, da ne pristajajo k moji polti in značaju."
 • "Me veseli, da ti je všeč moja masaža, a danes sem jaz na vrsti in že koooomaj čakam."

Besedilo: Tina Torelli

Poglej, kaj se zgodi, če daš v uho košček česna in kaj se zgodi, če v šampon za lase daš sol

Priporočamo tudi: Odkrij super trike, kako prikriti kakšen kilogram in poudariti svoje atribute