Bi rada odebelila svojo denarnico?

Spadaš med tiste nesrečnice, ki v svoji denarnici nikoli nimajo denarja, pa čeprav ti bankomat vsak dan izpljune pettisočaka? Če je tako, so spodnji nasveti kot nalašč zate.

25. 8. 2005

Ura je tri popoldan in pravkar si zavila v svojo najljubšo kavarno, da bi spila kavo z mlekom. Dišeča kava te spravi v dobro voljo, toda en sam pogled v tvojo denarnico zadostuje, da se spet nejevoljno namršiš: čeprav si zjutraj od doma odšla z bankovcem za pet tisoč tolarjev, se zdaj v denarnici nahaja le še drobiž.

Ne preostane ti nič drugega, kot da natakarici izročiš plačilno kartico. Vsi vemo, kako radi se zanašamo na limit na svojem osebnem računu in kako težko se je prebiti do pozitivnega stanja. Slovenci pač nismo nič drugačni od drugih Evropejcev in kljub slovesu, da smo precej varčen narod, vse preveč radi zapravljamo.

Pomisli le na vse tiste razprodaje, na katerih se tare ljudi in na katerih tudi sama vsako leto pustiš zajetno vsoto denarja. Ali pa na nakupovalne centre, v katerih se zdi, da ljudje kar tekmujejo, kdo bo ob prihodu na blagajno imel bolj poln voziček. Da bi prekinila začarani krog zapravljanja in nenehne suše v svoji denarnici, smo pripravili nekaj krvavo potrebnih nasvetov, s katerimi se boš tudi ti naučila bolj previdno ravnati z denarjem.

Še prej pa naj povemo, da bo odvajanje od grde navade, ki se ji reče zapravljanje, za nekatere lahko precej večja preizkušnja, kot si mislijo. Za abstinenčne krize ter morebitne napade tesnobe in panike ne odgovarjamo, vsekakor pa bomo veseli tvojega pisma, v katerem nam boš z navdušenjem povedala, da ti je na bančnem računu uspelo priti do pozitivne ničle!

Zapravljivka št. 1: Tista, ki vedno dohaja prijatelje

Simptomi:

1 Zaradi še enega nočnega izleta po lokalih ne boš mogla plačati položnice za telefon. Spet.

2 Je kdo kloniral tvojo kreditno kartico? Ne, vsota na izpisku je pravilna, vse si zapravila popolnoma sama!

3 Da bi svojemu fantu kupila darilo za rojstni dan, si zapravila še zadnji denar na računu.

Finančna injekcija: Tvoja največja težava je, da imajo tvoji prijatelji oziroma fant veliko več denarja kot ti. Morda imajo boljšo plačo ali pa bogatejše starše, v vsakem primeru pa jih na finančnem področju poskušaš neuspešno dohajati. Namesto da se pretvarjaš, da si polna denarja, povej resnico.

Prav lahko se zgodi, da te bodo prijetno presenetili in si ob tvojem priznanju oddahnili – pogosto namreč tudi prijatelji niso tako zelo finančno preskrbljeni, kot se zdi, zato so se tudi sami trudili, da bi te dohajali v zapravljanju. Ko boš enkrat tudi sama sebi priznala, da te zapravljanje psihično zelo utruja, boš morda razmislila tudi o naslednjem predlogu: namesto da hodiš ven na drage večerje, naslednjič organiziraj večerjo pri sebi doma.

Vsak naj prinese s seboj kakšno svojo specialiteto in videla boš, da je lahko tudi poceni zabava dobra zabava. Če tvoji prijatelji zaslužijo več kot ti, jih prav tako prosi za kakšen nasvet, z upoštevanjem katerega boš lažje našla boljšo službo ali pa si na istem delovnem mestu izborila boljšo plačo. Konec koncev vprašati ni greh, mar ne? Svojemu fantu pa mirno pusti, da naslednjič on poravna račun v lokalu. Navsezad- nje si dama in slej ko prej se boš morala navaditi, da je moški tisti, ki te mora razvajati, pa četudi s plačevanjem večerij!

Zapravljivka št. 2: Vse za dobro zabavo

Simptomi:

1 Po tretjem kozarcu vina skleneš, da zaradi 20.000 tolarjev za večerjo res ne boš bankrotirala.

2 Ker v lokalu ne moreš poravnati računa, ti dobri natakar dovoli, da s prijateljicami piješ na kredo.

3 Ker si do desetih zvečer potrošila že ves denar, ki si ga hranila za taksi, moraš domov peš.

Finančna injekcija: Si tipična nočna zapravljivka, ki za svoje nočne izlete zapravi veliko preveč denarja. Kar je precej zoprna zadeva, saj imaš poleg pijanskega mačka na grbi še moralnega. Zato predlagamo sledeče: preden se odpraviš ven, naredi predračun, koliko nameravaš porabiti za taksi, večerjo, pijačo, vstopnico za kino ali koncert, vstopnino za v klub itd.

Potem vzemi s seboj samo toliko denarja, kolikor si izračunala, da ga boš potrebovala. Poskrbi, da boš prihranila za vožnjo s taksijem domov in ko boš zapravila vse, kar si imela v denarnici, vedi, da je čas, da se ‘postrgaš’ domov. Če si prejšnji večer zapravila preveč, ti svetujemo, da narediš izračun za nazaj.

Napiši, koliko si potrošila, za kaj konkretno si porabila denar in kako si se počutila, ko si zapravljala. Si vzela taksi, ker si že zamujala? Si odšla v klub samo zato, ker so šle tja tudi tvoje prijateljice, čeprav te ni vleklo tja? Ko boš enkrat odkrila nevarne točke svojega zapravljanja, boš začela bolj načrtno trošiti denar.

Naslednja stopnja zdravljenja tvoje zapravljivosti je, da si začneš redno zapisovati, kaj bi si resnično rada privoščila. Pri tem pa imej ves čas v mislih, koliko stvari bi si lahko kupila za tisti denar, s katerim si včeraj zvečer plačevala popolnoma odvečne runde pijače.

Zapravljivka št. 3: Skromno, vendar pogosto

Simptomi:

1 Natakarica v službenem lokalu ti prinese ‘tvojo’ kavo, ne da bi ji naročila.

2 Nimaš denarja za avtobus, zato moraš pešačiti del poti do doma.

3 Sodelavka se vedno lahko zanese na to, da ji boš ‘posodila’ denar za sendvič.

Finančna injekcija: Si ena tistih, ki na dan potrošijo tudi po štiri tisoč tolarjev in to za popolnoma nepotrebne stvari, kot so vsakodnevna kosila, popoldanski kozarci pijače, sendviči itd. Najprej na svojo zapravljivost poglej z dolgoročnega vidika. Si sploh predstavljaš, koliko denarja čisto po nepotrebnem potrošiš v enem letu? Štiri tisoč tolarjev vsak delovni dan znese natanko 1 milijon in 40.000 tolarjev!!! Samo pomisli, kaj vse bi lahko kupila za te denarce! Priporočamo, da si pet dni zapored natančno beležiš svoje stroške. Na ta način boš imela možnost ugotoviti, kje bi lahko privarčevala. Na primer: če preveč potrošiš za kosila, si najmanj dvakrat na teden prinesi prigrizek od doma. Premisli, ali je avto res najcenejše prevozno sredstvo. Izračunaj, koliko bi prihranila, če bi se vsak dan vozila s kolesom in koliko bi s tem naredila za telesno kondicijo. Če si v dolgovih, vsak teden banki nameni najmanj deset tisočakov. V enem mesecu bi se tvoj dolg tako znižal za 40.000, kar bi te gotovo veliko bolj razveselilo, kot pa nenadzorovano zapravljanje za nesmiselne podrobnosti. Rešitev je torej ta, da zapravljanje spremeniš v varčevanje.

Zapravljivka št. 4: Visoki izdatki na račun življenjskega sloga

Simptomi:

1 Visoko najemnino opravičuješ s tem, da ob sobotah pri sebi lahko gostiš svoje prijatelje.

2 Med pohajkovanjem po dragih trgovinah si ne moreš kaj, da si ne bi kaj ‘malega’ tudi privoščila.

3 Spet so ti odklopili mobilni telefon. Le zakaj?

Finančna injekcija: Potem ko si plačala vse položnice, ti je ostalo še komaj kaj denarja za to, da preživiš čez mesec. In tudi če dobiš povišico, se tvoje finančno stanje prav nič ne izboljša. Nasvet? Še preden odšteješ ves denar za najemnino in položnice, deset odstotkov denarja prihrani za manjšo osebno investicijo.

Na primer: če si umetniški tip, si za ta denar nakupi material, s katerim boš izdelala nakit. Nedeljski izlet na bolšji sejem, kjer boš svoje umetnine prodala za veliko več denarja, kot si ga potrošila za material, se bo še kako izplačal! Poleg tega obvezno razmisli, kako se lahko izogneš visokim izdatkom.

Pri tem moraš seveda razlikovati med tem, kar si želiš, in tem, kar potrebuješ, s čimer boš ločila seme od plevela in tako zapravila veliko manj za stvari, za katere veš, da te bodo spravile v finančni minus. Neizprosnost se bo v tem primeru še kako izplačala, saj ti bo nekaj denarja ostalo tudi za zabavo.

Seveda pa ti tudi svetujemo, da si čim prej omisliš stanovanje, za katerega boš plačevala nižjo najemnino. In nikar ne dovoli, da boš kar naprej visela na telefonu in plačevala astronomski račun za mobilca.

Zapravljivka št. 5: Z glavo v pesku

Simptomi:

1 Bančnih avtomatov se najraje izogneš in raje plačuješ s kartico.

2 Tvoj najpogostejši izgovor je, da si pozabila svojo PIN številko.

3 Že večkrat si se kar po telefonu zjokala bančni uslužbenki.

Finančna injekcija: Če spadaš v to kategorijo zapravljivk, ti je gotovo znan občutek, ko pred bankomatom s strahom čakaš, ali se te bo zlovešči srebrni stroj usmilil in ti izpljunil nekaj denarja ali pa ti bo spet požrl kartico. Čas je, da se počasi zaveš, da ni z bančnim avtomatom prav nič narobe; nisi ti tista, ki si žrtev vsemogočnega stroja, polnega denarja, temveč ravno obratno – ti imaš nadzor nad svojim finančnim stanjem in s tem tudi nad avtomatom. Recept za tvoje težave se imenuje proračun. Vsak mesec naredi seznam mesečnih dohodkov in odhodkov. Zapiši si prav vse, od stroškov, ki jih imaš z najemnino, do kozmetičnih sredstev, ki jih uporabljaš za vsakdanjo nego. Potem poglej oba seznama. Najverjetneje boš ugotovila, da na mesec porabiš približno deset odstotkov več, kot pa zaslužiš. Svoj proračun si uredi tako, da boš zapravila deset odstotkov manj, kot zaslužiš. V ta namen v torbici hrani beležko, v katero si vestno zapisuj vse, kar boš kupila prihodnji mesec.

Zapravljivka št. 6: To enostavno moram imeti

Simptomi:

1 Dobro veš, da ne potrebuješ še enega poletnega krila, toda vseeno si boš kupila še enega.

2 Si redna darovalka Karitasu, saj ne veš, kam bi z vsemi oblačili v svoji omari.

3 Kupiš nove kopalke, a poleg svoje velikosti vzameš še številko manjše za takrat, ko boš izgubila tistih pet kilogramov.

Finančna injekcija: Ne mine teden, da se ne bi vsaj dvakrat ustavila v Emporiumu. Zapomni si, da ti ni treba kupovati novih in novih majic. Nauči se nakupovati takrat, ko si to resnično želiš, sicer pa se lahko mirno zadovoljiš z ogledovanjem izložb, kar te – si lahko misliš – prav nič ne stane! Seveda vemo, da se pri kupovanju novih kosov garderobe rada zatečeš k pregovoru Eden ni nobeden, zato ti priporočamo naslednje: ko si boš hotela kupiti novo krpico, najprej pokukaj v omaro in poglej, kaj že imaš. Ugotovila boš, da kupuješ stvari, ki so zelo podobne tistim, ki jih že imaš. Torej je povsem odveč, da si kupiš majico črne barve, če imaš v omari točno takšno, le da je temno modra. Namesto tega ti svetujemo, da kupuješ samo tista popolna oblačila, ki so ti zares všeč. Če imaš obenem še takšno srečo, da to najdeš na razprodaji, si to razloži kot izredno dobro naložbo, in denar, ki si ga s tem prihranila, nemudoma nakaži na svojo hranilno knjižico. Na ta način boš združila prijetno s koristnim in šele tedaj boš imela dober razlog za veselje!

Cosmo odgovarja

na tri najpogostejša vprašanja, ki tarejo cosmo dekleta.

Vprašanje: Sem impulzivna nakupovalka in vsak mesec potrošim približno 100.000 tolarjev za oblačila, drage večerje in darila za svoje prijatelje. Če imam na računu višek denarja, ga takoj zapravim, pa četudi za stvari, ki jih ne bom nikoli rabila. – Maja, arhitektka, 29

Odgovor: Popolnoma te razumemo. Dobremu nakupu se je težko odreči, zato ti priporočamo, da se osredotočiš na dolgoročne koristi, ki jih boš imela, če se boš odrekla cenenim artiklom in si raje privoščila tisto, kar si resnično želiš: par dragih čevljev, razkošne poletne počitnice ali morda nov računalnik.

Vprašanje: Ves čas si izposojam denar od mame ali fanta. Ko dobim plačo, z njo poravnam dolgove in začaranemu kroga ni videti konca. – Nika, natakarica, 25

Odgovor: Brez panike! Predlagamo ti, da mami in fantu vsak mesec nakažeš določeno vsoto denarja, na primer deset odstotkov svoje plače. Čez čas tega denarja ne boš niti pogrešala. Ko boš dolg odplačala, naj teh deset odstotkov roma na tvojo hranilno knjižico. Rezultati te bodo presenetili!

Vprašanje: Nimam realnih predstav o tem, koliko potrošim. Ko kupujem na razprodajah, mislim na to, koliko sem prihranila, pa čeprav sem zapravila veliko več, kot bi sicer. Nikoli ne pazim, koliko zapravim za vožnje z avtobusi, za parkirnine in druge stvari, za katere menim, da so nujno zlo. – Gea, prevajalka, 24

Odgovor: O tem, koliko denarja zapraviš, lažeš celo svoji denarnici. Tvoje edino upanje je serum resnice. Naslednjič ko boš odšla na razprodajo, si reci: “To ni znižanje za 10 odstotkov, temveč 100-odstotna izguba! Poleg tega se osredotoči na skupni znesek, ki si ga potrošila za tisto, čemur praviš nujno zlo. Ko boš videla, koliko denarja porabiš za to, boš počasi dobila popolnoma realno predstavo o svojih stroških.

Janka Menart