Beograd: Prestolnica nore zabave

Srbi so znani po sproščenosti, gostoljubnosti in norih zabavah, zato se tvoj obisk njihovega glavnega mesta idealno sklada s poletno filozofijo, ki med drugim zapoveduje čim več brezskrbnih žurerskih potovanj.

Beograd: Prestolnica nore zabave (foto: cosmopolitan avgust 2011) cosmopolitan avgust 2011
28. 7. 2011

V Beogradu je edina stvar, ki te lahko preseneti, cirilica.

Če se ‘grabljic’ nisi nikoli učila, boš napise, ki niso opremljeni z različico v latinici, bolj slabo razumela, a nekako se boš že znašla. Če pa si vsaj kakšno leto v šoli le trenirala to pisavo, se boš hitro spomnila, kako že gre. Za vse drugo pa – prepusti se toku. Popeljal te bo točno tja, kjer boš najbolj uživala.

Žuriranje in kulturno udejstvovanje

Če te mikajo zabave, koncerti in podobni dogodki, v Srbiji ne boš razočarana. Na divje žurerke čakajo lokali, v katerih se kadarkoli povsem spontano lahko razvije žur do jutranjih ur, poleg tega pa še:

 • Love Fest (5.–7. avgust, www.thelovefestival.org): festival elektronske glasbe v Vrnjački Banji, ki je od Beograda oddaljena slabih 200 kilometrov – letos bo v znamenju humanitarnosti,
 • Guča Festival (8.–14. avgust, www.guca.rs): največji trobentaški oziroma trubaški dogodek v mestu Guča, 150 kilometrov južno od Beograda,
 • Nišville Jazz Festival (11. – 14. avgust, www.nisville.com): džez v Nišu, 230 kilometrov iz Beograda,
 • Belgrade Beer Fest (17. – 21. avgust, www.belgradebeerfest.com): ime pove vse,
 • Forest Fest (26.–29. avgust): beograjski glasbeni, gledališki in umetniški festival,
 • Belgrade Foam Party (3. september, www.belgradefoamfest.com): zabava z didžeji svetovnega formata, 12 ur neprekinjene glasbe, neomejene količine parti pene in pravi balkanski razvrat.

Vsakdanje nočno življenje

Glede na to, da Beograd leži ob Donavi in Savi, so podjetni lastniki barov reki izkoristili in nanju postavili platforme oziroma splave, ki so zasidrani na obalo in na katerih se dogaja največ nočnega življenja. Plavajočih klubov je precej in za vse okuse, v njih pa poleg pijače marsikje strežejo tudi hrano. Med najbolj priljubljenimi so:

 • Blaywatch za absolutno noro in nepozabno zabav.
 • Bibis za ljubiteljice r’n’b in pop glasbe ter podobnih ritmov,
 • Hua Hua za navdušenke nad etno in folk muziko,
 • Cruise, ki te razveseli z divjim housom in koktajli,
 • Acapulco z živo glasbo vseh slogov vsak večer v tednu.

Poleg plavajočih pa v Beogradu mrgoli tudi ‘kopenskih’ klubov:

 • BitefArtCafe (www.bitefartcafe.rs) moraš obiskati, če si ob pijači želiš še dobrega koncerta,
 • Red Shoes Cafe (www.caferedshoes.com) je vreden obiska tudi zaradi okolice – je na jezeru Ada Ciganlija,
 • Mr. Stefan Braun (www.mrstefanbraun.rs) je prestižni bar s ponudbo nenavadnih koktajlov z izzivalnimi imeni in vročimi barmani,
 • Piano Bar (www.pianobarbg.com) najdeš v centru mesta, osvojil pa te bo z ureditvijo v slogu starih dunajskih, pariških ali londonskih lokalov in z romantičnim programom.

Nakupovanje

Tudi brez tega seveda ne gre. Najbolj nenavadna nakupovalna izkušnja bo zate verjetno obisk ‘buvljaka’, nekakšnega bolšjega trga, kjer na stojnicah za drobiž lahko kupiš vse, kar ti pade na pamet, pa še kaj več. Največja izbira je tam ob koncih tedna.

Sicer pa je Beograd kot vsako moderno mesto, ki se je že srečalo z globalizacijo, poln trgovin, trgovine pa so polne znamk z vsega sveta. Razveseljivo je dejstvo, da so cene za odtenek nižje kot pri nas, kar pomeni, da se ti splača svoje popotovanje izkoristiti tudi v tem smislu. V starem delu mesta je obvezen sprehod po Knez Mihajlovi ulici in njeni okolici, s trgovinicami pa je posejan tudi Bulevar Revolucije vrvi. Od nakupovalnih središč, ki svoj delovnik v glavnem končujejo ob 22. uri, pa te bodo najbolj očarali:

 • Ušće Shopping Center (www.usceshoppingcenter.com) z več kot sto trgovinami, restavracijami in kinom, biljardom, bovlingom in igralnico, če želiš preizkusiti svojo srečo,
 • Zira Center (www.ziracentar.com), kjer poleg svoje želje po nakupovanju lahko uresničiš tudi željo po gibanju (jogi, pilatesu, fitnesu in zumbi), in sicer v Life Centru (www.lifecentar.com),
 • Delta City (www.deltacity.rs) v cosmo barvah in treh nadstropjih ter s ponudbo vsega, kar si lahko izmisliš.

Polnjenje želodčkov

Obilna hrana, ki temelji na jedeh z žara (čevapčiči, pleskavice, ražnjiči), pospremljenih z velikanskimi puhastimi lepinjami iz bele moke, prebrancem, kajmakom in sem ter tja s kakšno kislo papriko ali solato, še zdaleč ni vse, kar premore srbska kuhinja. Če ti težka hrana ne diši (čeprav iz lastnih izkušenj priznamo, da se po napornem dnevu še kako prileže), imaš na voljo tudi čorbe (enolončnice), ribe, slane gibanice in sarme. Vegi menu je malo manj obsežen, a kljub vsemu bodi brez skrbi, saj gotovo ne boš lačna. No, za piko na i pa se lahko posladkaš z baklavo, pitami, kifeljčki in drugimi dobrotami.

Priporočamo ti:

 • Devetka (www.restoran-devetka.rs) je priznana restavracija in pravi naslov, če želiš preizkusiti tradicionalne srbske jedi v urejenem in uglajenem okolju,
 • Kafana Dačo je točno takšna kot prijazen dom tvoje stare tete – poglej spletno stran www.kafanadaco.com in takoj ti bo vse jasno,
 • Piccolo (www.piccolo.rs) v svežem ambientu streže vse od veličastnega zajtrka do večerje z mediteranskim pridihom ... sladice pa so takšne, da si jih zapomniš do konca življenja,
 • pravo srbsko hrano in ulično glasbo pa najdeš na kultni Skadarski ulici (ljubkovalno ji rečejo Skadarlija), ki je središče boemskega Beograda.

Izberi pravo prevozno sredstvo

Kako potuješ najlažje, najhitreje in najceneje?

Z vlakom

Iz Ljubljane je odhod trikrat dnevno in po približno desetih urah si na cilju. Najcenejša je posebna vozovnica Beograd Special (če jo pravočasno ujameš), ki stane 25 evrov v obe smeri, ugodna pa je tudi vozovnica za skupino najmanj šestih potnikov ali potnic, ki na osebo stane dobrih 30 evrov.

Z avtomobilom

Potovanje bo trajalo kakšnih pet ur (od našega do srbskega glavnega mesta je dobrih 500 kilometrov). Stroški za gorivo te stanejo nekaj čez 50 evrov, ne smeš pa pozabiti niti na cestnine, zato se ti vožnja finančno splača le, če napolniš avto.

Z letalom

Najhitrejša (in najdražja) možnost je letalski prevoz. Adria Airways te v Beograd pripelje v eni uri, za let pa boš odštela okoli 200 evrov (če imaš srečo, tudi manj, če imaš smolo, pa precej več).

Z avtobusom

Vožnja traja osem ur in trideset minut, v eno smer pa bo tvoja denarnica lažja za 35 evrov.

S kolesom

Če imaš željo po avanturi, se na pot lahko odpraviš tudi s kolesom – s povprečno vožnjo boš do Beograda prišla v približno petih dneh.

Besedilo: Manca Kraševec, fotografije: chris clinton, Shutterstock

Za pomoč pri pripravi članka se zahvaljujemo Neni Vukčević in Nataši Golubović.